Varen verzorgen

Varens bestaan al zo'n bijna 400 miljoen jaar geleden. Wat betekent dat Varens zijn geëvolueerd tot vele verschillende soorten. Hun groene bladerdek dateert van vóór de tijd van de dinosauriërs, waardoor ze een van de oudste levende wezens zijn. De planten komen vooral voor in regenwouden. Daarom houden ze van vochtige omgevingen, zoals badkamers en keukens.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Varen?

Standplaats

Varens houden van een standplaats met indirect zonlicht tot halfschaduw. Als een varen wordt blootgesteld aan fel direct zonlicht, worden de bladeren bruin en verbranden ze. Zet de varen daarom op een plaats waar hij indirect zonlicht ontvangt. Als een varen niet genoeg licht krijgt, zullen de bladeren geel verkleuren.


Waterbehoefte

Als een Varen te weinig water krijgt, gaan de bladeren slap hangen. Door te weinig water zijn de stengels niet vol genoeg om de bladeren hoog te houden. Het is daarom belangrijk om de grond van een Varen altijd licht vochtig te houden. Je kan dit controleren door een vinger in de grond te steken.

Laat een Varen nooit uitdrogen. Ook niet in de winter! Het is het beste om de Varen in de zomer twee keer per week water te geven, en in de winter een keer per week.

Het belangrijkste? Geef kleine hoeveelheden water. Een Varen kan niet binnen een week grote hoeveelheden water volledig opnemen. Hierdoor blijft het overtollige water rondom de wortels zitten, wat kan leiden tot wortelrot. Je kunt wortelrot gemakkelijk herkennen aan de gele bladeren met bruine randen.


Plantenvoeding

De Varen verbruikt vanaf de lente veel energie om nieuwe bladeren te maken. Als gevolg daarvan heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen kun je voorzien door plantenvoeding te geven. Wij adviseren om vanaf het voorjaar tot in de herfst één keer per maand plantenvoeding te geven. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In de winter kan plantenvoeding namelijk schadelijk zijn voor Varens.


Verpotten

Wij adviseren de Varen eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Varen geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

Varens geven over het algemeen de voorkeur aan koele en gematigde temperaturen. De ideale temperatuur ligt meestal tussen de 15 en 24 graden Celsius. Specifieke voorkeuren kunnen echter variëren afhankelijk van het type varen, aangezien er talloze soorten zijn met verschillende leefomgevingen en behoeftes.


Snoeien

Snoeien kan worden gedaan om bruine, gele of dode bladeren van de varen te verwijderen. Het weghalen van deze beschadigde bladeren verbetert niet alleen het uiterlijk van de plant, maar helpt ook de algehele gezondheid te verbeteren door verspreiding van ziektes of plagen te voorkomen. Knip de bladeren terug bij de basis, dichtbij de grond.


Ziektes en bijzonderheden

De Varen is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Varens

Volg ons op Instagram