Pannenkoekenplant (Pilea) verzorgen

Officieel bekend als de Pilea Peperomioides, maar wij noemen hem graag Pannenkoekenplant. Dat is eenvoudiger te onthouden! In de jaren 70 was de plant al populair. En wij snappen wel waarom! De plant heeft platte ronde bladeren die lijken op muntjes, poffertjes of kleine pannenkoeken. Oorspronkelijk komt de plant uit China, waar hij de Chinese Money Plant wordt genoemd. De plant is eenvoudig in onderhoud, wat hem een fijne kamerplant maakt. Daarnaast is het stekken van de Pannenkoekenplant erg eenvoudig. Dit maakt de plant nog meer geliefd.

Indirect zonlicht

Licht luchtzuiverende plant

1x per week water geven

Iedere 2 weken extra voeding

Hoe verzorg je een Pannenkoekenplant?

De juiste standplaats

De Pannenkoekenplant staat graag in het zonlicht. Het wordt hem ook niet gauw te warm. Tenminste, bij echt warme dagen boven de 30 graden kun je hem het beste verplaatsen. Als de Pannenkoekenplant te veel water krijgt verschrompelen nieuwe bladeren. Ook als het blad geel wordt moet je een nieuw plekje vinden voor de plant. Dit kan betekenen dat de plant of te licht, of juist te donker staat. Verplaats de Pannenkoekenplant dan rustig naar een nieuw plekje. Neem hiervoor de tijd. Ga niet rigoureus over op een plek in het direct zonlicht als de plant veel minder licht gewend is. Stapje voor stapje.

Plantenvoeding

Je kunt de Pannenkoekenplant extra plantenvoeding geven. Echter is dit geen vereiste! De keuze ligt dus bij jou. Als je ervoor kiest om extra voeding te geven doe dit dan alleen in het voorjaar en de zomer. Als je een plant extra plantenvoeding geeft in de herfst en winter kan dit schadelijk zijn voor de plant. Zo’n 2x per maand een beetje extra plantenvoeding is voldoende voor de Pannenkoekenplant. Je kunt voor de Pannenkoekenplant Universele plantenvoeding gebruiken. Wij raden aan om 1/4 van de aanbevolen hoeveelheid aan plantenvoeding te gebruiken. Zeker als de plant nog aan de kleine kant is.

Verpotten

Wij raden aan om de Pannenkoekenplant ieder jaar te verpotten. De plant is erg goed in het maken van stekjes. Hierdoor heeft de plant extra ruimte nodig. Als de Pannenkoekenplant uit zijn bloempot is gegroeid kun je hem natuurlijk eerder verpotten. Het voorjaar is het beste moment voor verpotten. De plant begint dan weer flink te groeien en heeft genoeg energie om aangetaste wortels te herstellen. Kies bij het verpotten altijd voor een bloempot die minstens 20% groter is.

De Pannenkoekenplant water geven

Water is zeker iets waar de Pannenkoekenplant van geniet. Zorg dan ook iedere week voor een klein scheutje en houd de bodem altijd vochtig. Is de bodem na 6 dagen nog nat? Dan kun je beter minder water geven. Na 6 dagen hoort de bodem al minder vochtig te zijn. Is dit niet het geval? Pas dan op voor wortelrot. Al het overtollige water onderin de bloempot kan nergens heen, behalve naar de wortels. Pas dus op voor te veel water. Al is te weinig water ook niet goed! Is de bodem na 2 dagen alweer droog? Geef dan een beetje meer water.

Luchtzuiverende functie

Het leuke van het ronde blad is, dat deze luchtzuiverend is. En de Pannenkoekenplant is best een goede luchtzuiveraar! Al neemt de plant het niet gauw op tegen het grote blad van bijvoorbeeld de Bananenplant. Om echt impact te maken heb je veel meer Pannenkoekenplanten nodig. Dat lijkt me geen probleem! De plant is namelijk erg goed in het maken van stekjes. Zo heb je al gauw je eigen familie Pannenkoekenplant.

Is de Pannenkoekenplant giftig?

De Pannenkoekenplant is niet giftig. Tenminste, zover bekend is. Al kan het eten van een plant nooit goed zijn voor een huisdier. Let daarom goed op afgegeten blad. Bij vreemd gedrag van je huisdier kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Ziektes en bijzonderheden

Ziektes? Die komen maar weinig voor bij de Pannenkoekenplant. Al kan het zijn dat er Meeldauw voorkomt. Meeldauw is een soort wit/grijze schimmel. Schimmels en ongedierte kun je het best behandelen door gebruik te maken van bestrijdingsmiddel.