Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) verzorgen

De Pilea Peperomioides is geliefd om zijn opmerkelijke uiterlijk. Haar platte ronde bladeren zien eruit als muntjes, poffertjes of kleine pannenkoekjes. De bladeren zijn aan het uiteinde van de plant bevestigd door een bladsteel, die rechtstreeks aansluit op de onderkant van de bladeren, waardoor de plant een unieke uitstraling heeft. De plant was al populair in de jaren 70. Oorspronkelijk komt de plant uit China, waar hij de Chinese Money plant wordt genoemd.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Pannenkoekenplant?

Standplaats

De Pannenkoekenplant staat graag op een plek met veel licht. Het beste is om de plant op een standplaats met indirect zonlicht te zetten. De Pannenkoekenplant geeft de voorkeur aan een plek naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Een plek op het noorden heeft waarschijnlijk te weinig licht. Vergeet niet de Pannenkoekenplant te draaien! De plant groeit naar de zon toe. Als je niet draait zal de plant maar aan één kant vol worden en dat wil je juist voorkomen.


Waterbehoefte

Als de Pannenkoekenplant te weinig water krijgt, gaan bladeren slap hangen. Door te weinig water zijn de stengels niet vol genoeg om bladeren hoog te houden. Het is daarom belangrijk om de grond van de Pannenkoekenplant altijd licht vochtig te houden. Je kan dit controleren door een vinger in de grond te steken. Laat de Pannenkoekenplant nooit uitdrogen. Ook niet in de winter! Het is het beste om de Pannenkoekenplant het hele jaar door één keer per week water te geven. In de winter mag het een kleinere hoeveelheid zijn. Het belangrijkste? Geef kleine hoeveelheden water, in plaats van een grote plens water per keer.


Plantenvoeding

De Pannenkoekenplant verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Pannenkoekenplant.


Verpotten

Het verpotten van de Pannenkoekenplant is elk jaar nodig. De plant is een snelle groeier, waardoor de wortels al snel te krap in de pot komen te zitten. Wij adviseren de plant elk jaar te verpotten, omdat dit nieuwe voedingsstoffen geeft en meer ruimte voor wortelgroei. De luchtiger grond is ook heel goed voor de waterdoorstroming. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De Pilea peperomioides geeft de voorkeur aan een temperatuurbereik tussen 15 en 24 graden Celsius. Binnen dit temperatuurbereik groeit hij optimaal en blijft hij gezond. Het is belangrijk om te voorkomen dat de Pilea peperomioides wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, want dan kan de plant beschadigd raken.


Snoeien

Als er bladeren van de Pilea peperomioides geel worden of beschadigd zijn, is het verstandig om ze te snoeien. Het verwijderen van deze gele bladeren helpt het uiterlijk van de plant te behouden en voorkomt de verspreiding van ziektes. Gebruik hierbij wel een schone en scherpe (snoei)schaar.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Pannenkoekenplant last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Pannenkoekenplanten

Veelgestelde vragen over de Pannenkoekenplant

Waarom worden de bladeren van mijn Pannenkoekenplant geel?

Het geel worden van de bladeren kan verschillende redenen hebben. Meestal worden de bladeren geel doordat de plant te veel of juist te weinig licht krijgt. Zeker in de winter is het veelvoorkomend dat de bladeren van de Pannenkoekenplant geel kunnen worden. Als de bladeren geel worden laten ze meestal na de verkleuring los.

Hoe krijg je een volle Pannenkoekenplant?

Als een Pannenkoekenplant de juiste verzorging krijgt wordt de plant vanzelf vol. Mocht je de plant wat willen helpen, dan kun je dit doen door de stekjes bij de moederplant te plaatsen.

Hoe groot wordt een Pannenkoekenplant?

De meeste Pannenkoekenplanten worden gemiddeld 50 cm hoog. Het zijn erg snelle groeiers, dus als de verzorging goed zit kunnen ze flink groter worden.

Kun je een Pannenkoekenplant stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Pannenkoekenplant.

Volg ons op Instagram