Kalanchoë (Tomentosa) verzorgen

De Kalanchoë Tomentosa is een harige plant die bedekt is met kleine witzilverkleurige haartjes. Naast het opvallende blad heeft hij ook een stevige stengel die houtig wordt wanneer de plant volwassen wordt. De Kalanchoë is een vetplant met een oorsprong in Oost-Afrika, Madagaskar en Zuidoost-Azië.

Indirect zonlicht

Water 1x per maand

Giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Kalanchoë?

Standplaats

De Kalanchoë geeft de voorkeur aan een standplaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat de plant minimaal 2 meter van het raam af staat. De Kalanchoë vindt een plek met halfschaduw ook prima.


Waterbehoefte

De Kalanchoë Tomentosa is een onderhoudsarme vetplant. Zijn dikke bladeren kunnen veel water opslaan en zorgen ervoor dat de plant langere tijd kan overleven, zelfs in een droge omgeving. Van de lente tot de zomer heeft de Kalanchoë één keer per maand water nodig. Na het groeiseizoen, in de herfst en winter, heeft de Kalanchoë eens in de 3 maanden water nodig.


Plantenvoeding

Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Kalanchoë.


Verpotten

Het is belangrijjk om de plant om de 3 jaar te verpotten, zodat hij nieuwe voedingsstoffen krijgt en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

Kalanchoë planten zijn over het algemeen flexibel en kunnen verschillende temperaturen verdragen. De ideale temperatuur voor Kalanchoë planten ligt tussen de 15 en 24 graden Celsius. Maar afhankelijk van de specifieke Kalanchoë soort kunnen ze ook iets hogere of lagere temperaturen verdragen.


Snoeien

Snoeien van Kalanchoë planten is niet altijd noodzakelijk, maar het kan gunstig zijn om hun vorm te behouden, bossige groei te stimuleren en bloemproductie te bevorderen.


Ziektes en bijzonderheden

De Kalanchoë is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze kamerplanten

Veelgestelde vragen over de Kalanchoë

Wat te doen met een uitgebloeide Kalanchoë?

De keuze voor uitgebloeide bloemen ligt bij jou. Je kunt de bloemen laten zitten, maar ook weghalen. Nieuwe bloemen groeien over de uitgebloeide bloemen heen.

Kan een Kalanchoë buiten?

Jazeker! De Kalanchoë kun je makkelijk naar buiten verplaatsen zodra er geen vorst meer is. Laat de Kalanchoë wel eerst even wennen aan zijn nieuwe leefomgeving.

Is de Kalanchoë winterhard?

Kalanchoë planten kunnen niet tegen vorst en zijn dus niet winterhard.

Volg ons op Instagram