Graslelie (Chlorophytum) verzorgen

De Chlorophytum comosum, of zoals wij hem ook wel noemen de Graslelie, is een gemakkelijke kamerplant. Oorspronkelijk komt hij uit de tropische regenwouden van Zuid-Afrika. Je kunt de plant herkennen aan zijn gele en witte bladeren. Het leukste aan de plant zijn de scheuten die de plant maakt.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Graslelie?

Standplaats

De Graslelie staat graag op een plek met veel zonlicht. Niet alle soorten verdragen direct zonlicht even goed. Je kunt het beste de plant in het indirecte zonlicht plaatsen. De Graslelie vindt een plekje naast een raam op het westen of oosten het fijnste. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg dat de plant dan minstens 2 meter van het raam afstaat. Een standplaats bij het noorden heeft waarschijnlijk te weinig licht. Als een Graslelie te weinig zonlicht krijgt, zal de plant lange stengels gaan groeien. De reden hiervoor? Door de lange stengels hoopt de plant nu wel het zonlicht te kunnen bereiken. Dit kan echter cruciaal zijn voor de plant. Door de lange stengels kunnen de bladeren te zwaar worden en afbreken. Vergeet daarnaast de Graslelie niet te draaien! De plant groeit naar de zon. Als je niet draait zal de plant maar vol worden aan één kant en dat wil je natuurlijk voorkomen.


Waterbehoefte

Het is belangrijk om de grond van de Graslelie altijd licht vochtig te houden. Je kan dit controleren door vinger in de grond te steken. Laat de grond van de Graslelie nooit uitdrogen. Ook niet in de winter! Je kan de Graslelie het beste 2 tot 3 keer per week water geven in het groeiseizoen, van het voorjaar tot het najaar. In de winter is 1 keer per week voldoende.


Plantenvoeding

De Graslellie verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Graslellie.


Verpotten

Wij adviseren de Graslelie eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Graslelie geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Chlorophytum ligt tussen de 15 en 24 graden Celsius. Het geeft de voorkeur aan gematigde temperaturen en kan ook wat koelere omstandigheden verdragen.


Snoeien

Af en toe snoeien van een Chlorophytum helpt bij het verwijderen van vergeelde of beschadigde bladeren, verbetert het uiterlijk van de plant en stimuleert nieuwe groei. Het terugsnoeien van lange of uitgebloeide stelen kan ook helpen om een compactere vorm te behouden. Gebruik een schone schaar om stress voor de plant te minimaliseren.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Graslelie last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Graslelie planten

Veelgestelde vragen over de Graslelie

Waarom krijgt mijn Graslelie bruine punten?

ALs de leefomgeving van de Graslelie te droog is kunnen de punten bruin en dor worden. Als je deze bruine plekken opmerkt is het verstandig om de plant regelmatig te besproeien.

Mijn graslelie krijgt bruine bladeren, wat moet ik doen?

Als je ziet dat de Graslelie bruine bladeren krijgt heeft dit vaak te maken met de watergift. Bij te veel water kunnen er bruine vlekken in het hart van de plant ontstaan. In dit geval is het verstandig om te controleren of de plant last heeft van wortelrot.

De bladeren van mijn graslelie worden dof, hoe kan dit?

Wanneer Graslelies doffe bladeren krijgen is dit meestal te wijten aan gebrek aan licht of voeding. Het makkelijkste is om de plant eerst te verplaatsen naar een locatie met meer licht.

Waarom krijgt mijn Graslelie geen uitlopers?

Het kan verschillende redenen hebben dat de Graslelie geen uitlopers heeft. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Te veel zonlicht: als de Graslelie (te veel) direct zonlicht krijgen kunnen bladeren verbranden. Zijn energie steekt de plant in dit geval aan het behoud van zijn bladeren, in plaats van voor nieuwe uitlopers.
  • Te weinig water: houd goed in de gaten of de Graslelie wel genoeg water krijgt. Water heeft de plant nodig om te kunnen groeien en uitlopers te krijgen.
  • Wortelverstikking: heb je de Graslelie nog nooit verpot? Misschien kan het verstandig om de Graslelie eens te verpotten. Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.

Om uitlopers te stimuleren kun je daarnaast de Graslelie snoeien.

Kun je een Graslelie stekken?

Ja, dat kan zeker. Heel makkelijk zelfs! Bekijk onze tips over het stekken van de Graslelie.

Volg ons op Instagram