Ficus (Rubberplant) verzorgen

Ficussen behoren tot de familie van de vijgen. Ze zijn vrij populair als kamerplanten, en zien er meestal uit als kleine bomen met opvallende bladeren. Ficussen kunnen in het wild tot 18 meter hoog worden, maar binnenshuis groeien ze traag. Binnenshuis kan een Ficus ongeveer 2 meter worden. De Ficus is inheems in tropische gebieden en wordt gebruikt als decoratie, voedsel en zelfs als religieus symbool. Ficussen kunnen veeleisend zijn in de verzorging, maar ze kunnen tientallen jaren groeien als ze goed worden verzorgd.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Ficus?

Standplaats

De Ficus staat graag op een plek met veel licht. Niet alle soorten verdragen fel licht goed. Het beste is om de plant in middelmatig indirect zonlicht te zetten. De Ficus geeft de voorkeur aan een plaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Een plek op het noorden heeft waarschijnlijk te weinig licht. Als de Ficus te veel licht krijgen, kan dat leiden tot bladverlies en verbranding.


Waterbehoefte

Het is belangrijk om de grond van de Rubberplant altijd een beetje vochtig te houden. Je kunt dit controleren door je vinger in de grond te steken. Het beste is om de Ficus het hele jaar door één keer per week water te geven. In de winter mag het een kleinere hoeveelheid zijn.

Naast het water geven kan het nodig zijn om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zo zorg je er onder andere voor dat de kluit niet uitdroogt.

Bladeren moeten worden gewassen onder een lauwe douche of met een vochtige doek om ongedierte te voorkomen.


Plantenvoeding

De Ficus verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Ficus.


Verpotten

Wij adviseren de Ficus eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Ficus geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Ficus, zoals de Ficus Benjamina (Treurvijg) of Ficus Elastica (Rubberboom), ligt meestal tussen de 15 en 24 graden Celsius. Hij geeft de voorkeur aan een gematigd temperatuurbereik en kan iets koelere omstandigheden verdragen.


Snoeien

Het snoeien van een Ficus kan worden gedaan voor het verwijderen van dode of vergeelde bladeren, het behouden van de grootte van de plant en het bevorderen van vertakking voor een vollere uitstraling. Het terugsnoeien van lange takken kan ook helpen om een meer compacte en esthetisch aantrekkelijke vorm te behouden.


Ziektes en bijzonderheden

Een Ficus is zeer vatbaar voor ziekten en ongedierte. Is het plakkerig rond de bloempot van de Ficus? Misschien is er dan bladluis actief. De bladluis geeft een kleverige substantie af, waaraan je het ongedierte gemakkelijk kunt herkennen. Zorg ervoor dat je de bladeren van de Ficus goed in de gaten houdt. Hoe eerder je ongedierte tegenkomt, hoe beter.

Shop onze Ficussen

Veelgestelde vragen over de Ficus

Waarom laat mijn Ficus zijn bladeren vallen?

Er kunnen meerdere redenen zijn dat een Ficus zijn bladeren laat vallen. De belangrijkste redenen zijn:

  • Verplaatsing: heb je net een nieuwe Ficus aangeschaft? Deze verplaatsing naar een nieuwe leefomgeving kan voor wat stress en bladuitval zorgen.
  • Te weinig licht: bij veel bladuitval is het aan te raden de plant te verplaatsen naar een locatie met meer indirect licht. Zeker als de plant veel last heeft van bladuitval in de winter.

Vooral bij het kopen van een Ficus in de winter kunnen ze flink wat bladeren laten vallen. Een verplaatsing in combinatie met weinig licht in de winter is niet ideaal.

Wat zijn de bruine vlekken op de bladeren van de Ficus Lyrata?

Wanneer de Ficus Lyrata nieuwe bladeren krijgt en er roodbruine vlekken op zitten, begrijpen wij dat je misschien in paniek raakt. Deze vlekken ontstaan wanneer kleine cellen van het nieuwe blad, die veel water bevatten, openbarsten en bruine vlekken achterlaten. De roodbruine vlekken verdwijnen en vervagen vanzelf als de bladeren groter en ouder worden. Dit wordt ook wel 'oedeem' of 'Edema' genoemd. Het is een natuurlijk proces van de Ficus Lyrata dat gelukkig geen effect heeft op de gezondheid van de plant.

Waarom groeit mijn Ficus niet?

Als de Ficus te weinig licht heeft zal deze geen energie hebben voor (blad)groei. Zet in dit geval de Ficus op een locatie met meer indirect licht.

Hoe groot kan een Ficus worden?

In de natuur kan de Ficus zo'n 30 meter hoog worden. Als kamerplant zal de Ficus deze hoogte niet bereiken, maar 2 meter moet zeker lukken.

Kan de Ficus buiten staan in de zomer?

Wij raden het niet aan om de Ficus naar buiten te halen in de zomermaanden. Verplaatsingen kunnen erg stressvol zijn voor een Ficus. Zo kan een verplaatsing voor bladuitval zorgen. Ook kunnen de bladeren van de Ficus verbranden als ze buiten te veel licht krijgen.

Volg ons op Instagram