Coffea Arabica verzorgen

Koffieplant, Koffieboom of zoals hij officieel heet de Coffea Arabica. Met zijn roots in Ethiopië is de plant wel wat gewend. Je herkent de Coffea Arabica aan zijn glimmende blad. Het leuke is dat zelfs in jouw woonkamer de Koffieplant koffiebonen kan gaan groeien. De plant behoort tot de familie Rubiaceae, waar ook de Gardenia tot behoort. Ondanks dat de Coffea Arabica geen familiebanden heeft met de Ficus, kun je de verzorging wel met elkaar vergelijken.

Indirect zonlicht

Een luchtzuiverende plant

1x per week water geven

Iedere 2 weken extra voeding

Hoe verzorg je een Coffea Arabica?

De juiste standplaats

Het Koffieplantje heeft ongeveer 5 uur zonlicht per dag nodig. Een standplaats met indirect zonlicht is dan voldoende, al kan de plant op sommige plekken gerust direct voor het raam staan. Bij een raam op het oosten, zuiden of westen kan de Coffea Arabica lekker op de vensterbank. Bij een raam op het zuiden is het wel belangrijk om meer afstand te creëren tot het raam. Als de Coffea Arabica op een warme standplaats staat kun je de plant het beste regelmatig besproeien met een plantenspuit.

Plantenvoeding

Het is verstandig om vanaf de lente om eens per twee weken extra plantenvoeding toe te dienen. Geef in geen enkel geval meer dan aangegeven op de verpakking. Er is voor de Coffea Arabica geen speciale plantenvoeding nodig. Universele plantenvoeding is voldoende. Het is belangrijk om te stoppen met de plantenvoeding zodra het einde van de zomer in zicht is.

Verpotten

Direct na aanschaf is de beste periode om de Coffea Arabica plant te verpotten. Hierna is het verstandig om de plant om de 1 á 2 te verpotten. Dit ligt er voornamelijk aan hoe hard de plant groeit. Zodra je gaat verpotten is een bloempot die 20% groter is dan zijn vorige essentieel. Net als verse potgrond trouwens. Daarnaast raden wij aan om hydrokorrels onderin de bloempot te plaatsen.

De Coffea Arabica water geven

De Coffea Arabica heeft graag continu een licht vochtige grond. In deze voorkeuren kun je voorzien door de plant eens per week water te geven. De plant verbruikt redelijk wat water, dus houd de grond goed in de gaten. Let er wel op dat je niet te veel water geeft. Is de grond na twee dagen weer droog? Dan mag je echt wel iets meer water geven. Maar is de grond nog steeds droog na één week? Dan mag je zeker minder water geven. Anders kan het zelfs gebeuren dat er wortelrot ontstaat. Een lichte vochtige grond is namelijk al voldoende.

Luchtzuiverende functie

De Coffea Arabica is ondanks zijn grootte zeker wel luchtzuiverend. Al kan de plant natuurlijk niet op tegen een grote luchtzuiverende Bananenplant. Ach, je moet ergens beginnen!

Is de Coffea Arabica giftig?

De Cofffea Arabica is van zichzelf niet giftig. Al kunnen de bessen van de plant wel zorgen voor misselijkheid. Niet erg geschikt voor huisdieren of kinderen dus. Zodra er is gegeten van de plant kun je het beste contact opnemen met een dokter. Houd symptomen en vreemd gedrag daarbij goed in de gaten.

Ziektes en bijzonderheden

Zodra de Coffea Arabica plant niet op een juiste standplaats staat, kan de plant ongedierte krijgen. Zet de plant dan ook liever niet op een te koude, droge of standplaats met veel tocht. Indien de Coffea Arabica lastkrijgt van ongedierte kun je bestrijdingsmiddel gebruiken.