Chinees Lantaarnplantje (Ceropegia Woodii) verzorgen

De Ceropegia Woodii, of zoals wij hem noemen het Chinees Lantaarnplantje is een populaire kamerplant. Zijn populariteit heeft de plant voornamelijk te danken aan zijn prachtige hartvormige blad. Van oorsprong komt het Chinees Lantaarnplantje uit Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe. In de natuur groeit de plant voornamelijk aan rotsen vast. Het meest opvallende aan de plant is dat hij een echte hangplant is. Hij heeft lange stengels die alsmaar langer worden. Echt vol zal de plant dan ook niet worden, tenzij je het Chinees Lantaarnplantje gaat stekken. Een eenvoudige manier om een volle hangende kamerplant te creëren! 

Indirect zonlicht

Een luchtzuiverende plant

1x per week water geven

Iedere 2 weken extra voeding

Hoe verzorg je het Chinees Lantaarnplantje?

De juiste standplaats

Het Chinees Lantaarnplantje kan erg genieten van zonlicht. Al doet de plant dit liever wel op afstand. Zodra je de plant in het indirecte zonlicht zet is het gauw klaar met de plant. Je kunt het beste de plant wat verder van het raam neerzetten. Gelukkig laat het Chinees Lantaarnplantje ook goed weten wanneer hij te weinig licht krijgt. Zodra de plant te weinig licht krijgt zal het blad van de plant vervagen. Uiteindelijk houd je enkel groen blad over. En dat is natuurlijk zonde! 

Chinees Lantaarnplantje water geven

Ondanks dat de plant het niet uitstraalt is het Chinees Lantaarnplantje een vetplant. Dit houdt in dat de plant niet houdt van natte voeten. Geef niet meer dan één keer per week water. Laat hierbij de aarde voor iedere waterbeurt een beetje opdrogen. In de winter mag je eens per twee weken water geven. Dat is meer dan voldoende.

Plantenvoeding

Het Chinees Lantaarnplantje is geen grote energieverbruiker. Plantenvoeding geven is dan ook zeker niet nodig. Al zou je de plant vanaf de lente tot en met de zomer best eens extra voeding kunnen geven. Gebruik hiervoor reguliere plantenvoeding en halveer de aanbevolen hoeveelheid die je op de bijsluiter kunt vinden. Door het geven van plantenvoeding kun je het Chinees Lantaarnplantje net dat beetje extra geven. Wie weet levert de extra voeding wel mooie bloemen op.

Luchtzuiverende functie

Ondanks dat de meeste planten een luchtzuiverende functie hebben kun je dit van het Chinees Lantaarnplantje niet verwachten. Het blad van de plant is zo klein dat een luchtzuiverende functie bijna tot geen effect zal hebben. Ach, je kunt ook niet alles hebben! 

Verpotten

Het verpotten van het Chinees Lantaarnplantje is slechts eens per 3 jaar nodig. De plant heeft namelijk vrij kleine wortels, waardoor hij niet snel uit zijn bloempot groeit. Al raden wij wel aan om direct bij aanschaf de plant te verpotten. Gebruik hiervoor een bloempot die minstens 20% groter is en voeg direct verse potgrond toe. 

Is het Chinees Lantaarnplantje giftig?

Fijn, het Chinees Lantaarnplantje is niet giftig. Al is het altijd goed om extra op te letten bij kinderen en huisdieren. Is er gegeten van het blad van het Chinees Lantaarnplantje? Neem dan voor de zekerheid contact op met een arts en houd vreemd gedrag goed in de gaten.

Ziektes en bijzonderheden

Ook positief, het Chinees Lantaarnplantje is niet gevoelig voor ongedierte of ziektes. De reden hiervoor? De plant kan goed tegen droogte en ook het blad is voor het meeste ongedierte te klein om op te leven. Krijgt de plant toch last van ongedierte? Dan kun je het beste met een plantenspuit in de weer. Meestal raak je het ongedierte met een paar harde waterstralen wel kwijt. Zo niet, dan kun je bestrijdingsmiddel gebruiken.