Calamondin verzorgen

Van oorsprong komt de Calamondin uit landen waar veel citrus wordt verbouwd. In onder andere Spanje liggen de roots van de plant. Het leuke aan deze kamerplant is, dat je hem in de lente- en zomermaanden ook buiten kunt zetten. In de natuur kan de boom maar liefst 2 meter hoog worden. Bij jou thuis wordt de Calamondin waarschijnlijk geen twee meter, maar de een meter moet ‘ie wel kunnen halen.

Direct zonlicht

Geen luchtzuiverende plant

1x per week water geven

Geen extra voeding nodig

Hoe verzorg je een Calamondin?

De juiste standplaats

De Calamondin krijgt graag zoveel mogelijk licht. Direct zonlicht is dan ook geen probleem! Zodra je de boom buiten zet is het wel verstandig om hem zo veel mogelijk uit de wind te zetten. Bij geel tot bruin wordend blad krijgt de plant te weinig zonlicht. 

Plantenvoeding

De Calamondin heeft geen extra voeding nodig. Al kunnen wij wel aanraden om minstens een keer per jaar plantenvoeding te geven. Plantenvoeding is enkel nodig van de lente tot en met de zomer. Door het geven van plantenvoeding kun je vruchtontwikkeling stimuleren. Geef nooit meer voeding dan de aanbevolen hoeveelheid. Bij te veel plantenvoeding gaat de grond verzuren, waardoor de wortels gaan rotten.

Verpotten

Wij raden aan om de Calamondin iedere twee jaar te verpotten. Gebruik verse potgrond en een bloempot die minstens 20% groter is dan zijn vorige. De beste periode om te verpotten is de lente. De Calamondin heeft dan weer genoeg energie om eventuele schade van het verpotten te herstellen.

De Calamondin water geven

Laat de grond van de Calamondin niet volledig uitdrogen. De plant heeft in de winter aan eens per week genoeg. In de zomer, zodra de plant buiten in de zon staat, mag ‘ie om de dag water. Let er wel op dat je niet te veel water geeft. Bij twijfels kun je beter minder, dan meer water geven. Zodra de plant buiten staat moet je wel goed opletten bij regenbuien. Als er te veel water onderin zijn bloempot blijft staan kan er wortelrot ontstaan.

Luchtzuiverende functie

Voor een luchtzuiverende plant moet je niet bij de Calamondin zijn. Ach, ieder zo zijn kwaliteiten. Toch? 

Is de Calamondin giftig?

De Calamondin is niet giftig. Ook zijn vruchten zijn geen probleem voor huisdieren. 

Ziektes en bijzonderheden

Aangezien de Calamondin in de meeste gevallen veel buiten staat, is het een vrij sterke kamerplant. Mocht de plant toch last krijgen van ongedierte of ziektes, dan kun je eerst proberen om deze met een harde waterstraal weg te krijgen. Lukt dit niet? Gebruik dan bestrijdingsmiddel om ongedierte of ziektes tegen te gaan.