Begonia verzorgen

De Begonia is meestal klein van formaat, maar groots in kleur. Ze komt voor in asymmetrisch, gevlekt en bont blad met witte, roze, gele en rode bloemtinten. Begonia's zijn gemakkelijk te verzorgen, maar hebben veel liefde nodig om tot bloei te komen. De meeste Begonia's kunnen namelijk in bloei komen wanneer ze erg gelukkig zijn.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Begonia?

Standplaats

De Begonia staat graag op een plek met veel licht. Niet alle soorten kunnen goed tegen fel licht. Het is het beste om een Begonia op een standplaats met indirect zonlicht zetten. Sommige soorten houden daarentegen echter het meest van halfschaduw.


Waterbehoefte

Het water geven van een Begonia is waarschijnlijk de meest uitdagende taak. Begonia's worden graag continue licht vochtig gehouden, maar kunnen niet tegen te veel water. Voordat je water geeft is het dan ook belangrijk om de grond te controleren, door een vinger in de grond te steken. Als de bovenkant van de grond droog aanvoelt, mag je de Begonia water geven. Over het algemeen hebben Begonia's het gehele jaar door genoeg aan eenmaal per week water.


Plantenvoeding

De Begonia verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt deze voedingsstoffen geven door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Begonia.


Verpotten

Wij adviseren om de Begonia eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Begonia geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

Begonia's geven de voorkeur aan temperaturen tussen de 15 en 24 graden Celsius. Ze kunnen gevoelig zijn voor koude tocht, dus zorg ervoor dat je ze uit de buurt houdt van ramen of deuren die vaak worden geopend.


Snoeien

Snoei de Begonia regelmatig om hem er netjes en verzorgd uit te laten zien. Verwijder eventuele dode of vergeelde bladeren, evenals bloemen die zijn vervaagd. Dit zorgt niet alleen voor een aantrekkelijkere uitstraling, maar voorkomt ook ongedierte.


Ziektes en bijzonderheden van de Begonia

De Begonia is een plant die zeer gevoelig is voor meeldauw. Om ziekten en ongedierte te voorkomen kun je de bladeren regelmatig schoonmaken. Kom je meeldauw of andere ongedierte tegen bij de Begonia? Gebruik dan een chemisch bestrijdingsmiddel.

Shop onze Begonia

Veelgestelde vragen over de Begonia

Kan mijn Begonia bloeien?

Jazeker! Begonia's kunnen bij de juiste verzorging in bloei komen te staan. Deze bloei kost de plant wel extra energie. Als je ziet dat de bloemen uitgebloeid zijn kun je de bloemen het beste verwijderen.

Hoe groot kan mijn Begonia worden?

Begonia's zijn niet de grootste kamerplanten. De maximale hoogte van de Begonia verschilt per soort. Binnenshuis kunnen de Begonia Maculata planten zo'n 150 cm groot worden. Er zijn ook Begonia soorten die slechts 50 cm groot worden.

Kun je een Begonia stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Begonia.

Volg ons op Instagram