Bananenplant (Musa) verzorgen

De Musa, beter bekend als bananenplant, is een plantengeslacht met verschillende vormen en maten. Deze plant behoort tot de familie van de Musaceae en telt meer dan 400 soorten. De bananenplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië, waar hij in tropische omstandigheden optimaal groeit. In zijn natuurlijke omgeving kunnen zijn bladeren zelfs tot 2 meter lang worden.

Hoe verzorg je een Bananenplant?

Water geven

Bananenplanten hebben consequent en regelmatig water nodig. Ze geven de voorkeur aan vochtige grond, maar niet aan drassige grond, want overbewatering kan leiden tot wortelrot. Water de plant grondig, zodat het water in de bodem dringt, en wacht tot de bovenste 2,5 cm grond droog is voordat je opnieuw water geeft. In het algemeen heeft een bananenplant eenmaal per week water nodig, maar bij warm of droog weer vaker.


Zonlicht

Bananenplanten geven de voorkeur aan volle zon, maar kunnen ook een beetje schaduw verdragen. Idealiter krijgt de plant zes tot acht uur direct zonlicht per dag. Als je bananenplant buiten in een warm klimaat laat groeien, kun je de plant tijdens het warmste deel van de dag in de schaduw zetten. Krijgt de Bananenplant te weinig licht? Dan kun je dit merken aan hangende bladeren.


Plantenvoeding

Een bananenplant heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Geef je plant tijdens het groeiseizoen om de vier tot zes weken voeding met een gebalanceerde plantenvoeding. Universele plantenvoeding is voldoende voor een bananenplant. Je kunt ook biologische meststoffen gebruiken, zoals compost of mest.

In de winter heeft je kamerplant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft in de winter.


Verpotten

De Bananenplant is een snelle groeier. Vooral in de zomer met al dat extra zonlicht kan de plant snel uit zijn bloempot groeien. Het verpotten van de Bananenplant kun je daarom het beste elk jaar tot iedere twee jaar doen. Zeker als de plant relatief klein is en nog flink doorgroeit. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar, voordat de plant flink begint te groeien. Gebruik bij het verpotten een bloempot die minstens 20% groter is dan de vorige.

Bij het verpotten kun je universele potgrond gebruiken. Deze potgrond kan dan worden hergebruikt voor andere kamerplanten die verpot moeten worden. Het liefst hebben bananenplanten een goed doorlatende grond die rijk is aan organische voedingsstoffen. Je kunt een mix van veenmos, perliet en vermiculiet gebruiken om een grondmengsel te maken dat goed water afvoert en de voedingsstoffen levert die de plant nodig heeft.


Temperatuur

De bananenplant is een tropische plant die van warme temperaturen houdt. Ze geven de voorkeur aan temperaturen tussen 24 en 29 graden Celsius. Ze kunnen overleven bij temperaturen vanaf 10 graden Celsius, maar groeien dan minder goed. Houd je bananenplant dan ook uit de buurt van koude tocht of vorst, want die kunnen de plant beschadigen.


Snoeien

Snoei je bananenplant regelmatig om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Dode of beschadigde bladeren trekken ongedierte en ziektes aan, dus het is belangrijk om ze niet te verwaarlozen. Snoei ook alle scheuten of uitlopers weg die vanuit de onderkant van de plant groeien, zodat de moederplant groter wordt. Scheuten of uitlopers kunnen voedingsstoffen aan de moederplant onttrekken. Als je meer dan één stam wilt kweken, kun je de scheuten laten groeien.

Shop onze Bananenplanten

Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Bananenplant last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Veelgestelde vragen over de Bananenplant

Is de Bananenplant giftig?

De Bananenplant is in de verste verte geen giftige plant. Je kunt de plant zonder zorgen overal neerzetten, want hij bevat geen giftige stoffen voor huisdieren of mensen.

Waarom gaat mijn Bananenplant dood?

Ondanks dat Bananenplanten van water houden, gaan ze meestal dood door een overschot aan water. Als er te veel water is kunnen de wortels van de plant niet al het water opnemen. Uiteindelijk kan dit leiden tot wortelrot.

Wat zijn de bruine randen op de bladeren van mijn Bananenplant?

Deze bruine randen komen meestal door te veel kalk in het water. De enige oplossing is het geven van kalkvrij water.

Waarom worden de bladeren van mijn Bananenplant geel?

Gele bladeren bij de Bananenplant duiden meestal op te veel licht. Ondanks dat de Bananenplant gek is op zonlicht, moeten de bladeren wel wennen zodra hij meer licht krijgt.

Wat moet ik doen met dode bladeren van mijn Bananenplant?

De dode bladeren kun je in principe laten zitten, deze kunnen geen kwaad. Het is heel normaal dat de onderste bladeren van de Bananenplant afsterven.

Wil je de dode bladeren toch verwijderen? Knip de bladeren dan zo dicht mogelijk bij de stam af.

Kan een Bananenplant buiten staan?

Ja, dat is zeker mogelijk in de zomermaanden. Let er wel op dat je de plant laat wennen aan zijn nieuwe standplaats. Als je de plant buiten zet, zonder dat deze gewend is aan de hoeveelheid licht en luchtvochtigheid, kunnen de bladeren verbranden.

Houd er rekening mee dat de Bananenplant meer water nodig heeft zodra hij buiten staat. Dit komt omdat de plant meer energie verbruikt.

Is de Bananenplant winterhard?

De Musa basjoo is inderdaad winterhard. Echter wordt de Musa basjoo meestal niet als kamerplant verkocht. Let er dan ook goed op welke soort Bananenplant je buiten neerzet. Niet alle Bananenplanten zijn winterhard.

Volg ons op Instagram