Aglaonema verzorgen

De Aglaonema komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden in Indonesië. In de natuur groeit de Aglaonema onder grote bomen en planten. Deze plant groeit daarom prima met weinig zonlicht.

Aglaonema planten behoren tot de familie Araceae en bestaan uit maar liefst 55 verschillende soorten. De bijnaam van de Aglaonema is de "Chinese Evergreen".

Halfschaduw

Iedere 2 weken water geven

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Aglaonema?

Standplaats

De Aglaonema groeit in de natuur onder grote planten en bomen. Het is daarom het beste om de Aglaonema op een plek met genoeg halfschaduw te plaatsen. Hij is dol op schaduw!

Krijgt de plant te veel licht? Dan zal hij ook sneller groeien. Let in ieder geval wel! Wanneer de Aglaonema te veel licht krijgt zullen de bladeren verbranden. In totaal heeft de Aglaonema als kamerplant maximaal 3 uur licht nodig.


Water geven

In de zomer is het belangrijk om de grond van de Aglaonema licht vochtig te houden. Dit kun je bereiken door eens per week tot eens per 1,5 week water te geven. Let op de hoeveelheid water die je plant geeft. De Aglaonema houdt niet van natte voeten.

Zodra de herfst aanbreekt, kun je overgaan op eens per twee weken water geven. Vanaf dat moment mag je ook gelijk minder water geven. In de winter kun je de grond laten uitdrogen. Geef in ieder geval nooit meer water dan nodig! Doe je dat wel? Dan kan de Aglaonema wortelrot ontwikkelen. Dat is niet iets waar jij en je plant blij van worden.


Plantenvoeding

Het is niet nodig om de Aglaonema plantenvoeding te geven. Dit komt doordat de Aglaonema weinig voedingsstoffen nodig heeft. Als je wilt, kun je in de zomer de Aglaonema eens per maand plantenvoeding geven. Het is het beste om voor de Aglaonema plantenvoeding van Pokon te gebruiken. We raden aan om alleen voeding te geven vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. In ieder geval is het verstandig om niet te veel plantenvoeding te geven. Dit kan schadelijk zijn voor de Aglaonema.


Verpotten

Verpotten is voor een Aglaonema niet ieder jaar nodig. We raden wel aan om elke 2 jaar een grotere bloempot voor de plant te kopen. Het is het beste om een bloempot te kiezen die minstens 20% of 2 potmaten groter is dan de vorige. Hierdoor krijgt de Aglaonema meer ruimte om te groeien en haalt hij uit de verse potgrond ook nieuwe voedingsstoffen. Een plant verpotten kun je het beste in het voorjaar doen. Verpotten kan de wortels namelijk beschadigen, en in het voorjaar hebben planten de meeste energie om eventuele schade te herstellen.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Aglaonema ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Hij geeft de voorkeur aan een warm en gematigd klimaat en doet het goed in woonkamers en kantoren.


Snoeien

Snoeien van de Aglaonema is niet nodig voor zijn groei. Al kan snoeien wel helpen bij het verwijderen van gele of beschadigde bladeren, nieuwe groei stimuleren en een compactere en aantrekkelijkere uitstraling bevorderen. Het terugsnoeien van overmatige groei kan ook helpen om zijn vorm te behouden. Gebruik bij het snoeien altijd schone en scherpe snoeigereedschappen om beschadiging van de plant te voorkomen.


Ziektes en bijzonderheden

In Indonesië leeft de Aglaonema in vochtige gebieden. Als kamerplant kan de luchtvochtigheid voor de Aglaonema snel te laag worden. Als de lucht te droog is, kan de Aglaonema snel last krijgen van spintmijten. In sommige gevallen kan de plant ook schildluizen of wolluizen krijgen. De wolluizen kunnen worden bestreden met een grote hoeveelheid water, van bijvoorbeeld een plantenspuit. Voor spintmijten of bladluizen is het het beste om een bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Shop onze Aglaonema planten

Veelgestelde vragen over de Aglaonema

Hoe groot kan een Aglaonema worden?

Aglaonema's worden niet zo groot. Ze kunnen maximaal 90 cm hoog worden, maar meestal worden ze als kamerplant slechts 60 cm.

Kan een Aglaonema plant bloeien?

Aglaonema's kunnen inderdaadd bloeien. Echter, komt het niet vaak voor dat een Aglaonema in bloei komt. Mocht de Aglaonema bloeien, dan kun je de bloemen onder de bladeren vinden. Het is verstandig om de bloemen te verwijderen, omdat deze de plant veel energie kosten.

Kun je een Aglaonema stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Aglaonema.

Volg ons op Instagram