Luchtplanten kopen

Luchtplanten (airplant)

Bromeliaceae

Luchtplanten, oftewel airplants, zijn bijzondere planten uit het geslacht Tillandsia. Van oorsprong groeien ze in het regenwoud en de woestijn in het Zuiden van de Verenigde Staten, Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. De naam Tillandsia betekent ‘over land’. En dat is precies wat een Tillandsia belangrijk vindt!  In de natuur groeit de luchtplant op rotsen en bomen, maar als kamerplant kun je hem gewoon op de kast leggen. 

De luchtplant heeft geen wortels, waardoor het verzorgen van een luchtplant erg eenvoudig is. Hij heeft enkel wat indirect zonlicht en vochtigheid nodig. Dit bereik je door eens per twee weken met de plantenspuit langs te gaan. That’s it! Een kamerplant voor plantenliefhebbers zonder groene vingers dus. Onze luchtplanten vind je hieronder.

Luchtplanten: wat zijn het en hoe verzorg je ze

Luchtplanten, luchtplantjes of airplants. Wat is het precies en hoe verzorg je ze? Ondanks dat dat zijn naam doet vermoeden heeft een plant wel degelijk meer nodig dan alleen lucht.

Waar komen luchtplanten vandaan?

Wij noemen ze airplants, maar zijn naam is eigenlijk Tillandsia. Oftewel, een plant die geen aarde nodig heeft om te leven. In de natuur groeien ze vaak aan takken of rotsen.

Nu vraag je je vast af waar zo’n luchtplant dan wel zijn voeding uithaalt. Dat snappen we! Toch is het antwoord eigenlijk heel simpel. Een luchtplant haalt zijn voeding uit licht, water en de lucht.

Luchtplanten verzorgen

Een luchtplant heeft dus wel degelijk water nodig! Besproei hem eens in de 1 a 2 weken met een plantenspuit. In de zomer is dit iets vaker. Maar liefst 3 a 4 keer per week.

Belangrijk is wel dat ze niet te lang nat blijven. Zo gaan ze net als een kamerplant rotten. Daarnaast zit er nog een verschil in grijze en groene luchtplantjes. Een grijs luchtplantje is een woestijnsoort en heeft minder water nodig dan de groene regenwoud soort.

Echte zonliefhebbers

Een luchtplant heeft licht nodig om te overleven, maar liever geen direct zonlicht. Direct zonlicht is vaak te fel waardoor ze kunnen verbranden. Zeker als je de luchtplant net hebt besproeit moet je ze niet in de zon zetten. Dan verbranden zijn blaadjes.

Heb je een grijze woestijnsoort? Deze kunnen iets beter tegen direct zonlicht dan het groene soort. Hoe lichter hoe meer zonliefhebber.

Extra verwennen

Je luchtplant eens lekker in het zonnetje zetten? Besproei ze dan eens met (lauw) regenwater in plaats van kraanwater. Ze zullen je dankbaar zijn!

Wil je ze dagelijks verwennen? Plaats ze dan op een plek waar veel frisse lucht is. Je luchtplantjes zullen voor eeuwig van je houden.

Tocht is daarentegen niet zo’n favoriet. Al is tocht beter dan boven een verwarming. Dat uitdrogen vinden luchtplanten maar niets!