Wortelrot bij een kamerplant voorkomen, herkennen en behandelen

Wellicht ben je al bekend met dit probleem, maar het kan ook nieuw voor je zijn: rottende wortels bij kamerplanten. Als jij en je gieter onafscheidelijk zijn, loop je het risico dat de wortels van je plant ‘verstikken’ en afsterven.

Hoewel regelmatig water geven nodig is bij kamerplanten, kan overmatig of te frequent water geven juist de oorzaak zijn van wortelrot. Maar hoe herken je wortelrot en wat kun je eraan doen?

Wat is wortelrot?

De grootste valkuil bij het verzorgen van kamerplanten is overmatig water geven. Als je enthousiast bent met de gieter, moet je extra voorzichtig zijn. Wortelrot kan namelijk optreden bij allerlei soorten kamerplanten, van de Sansevieria en Monstera tot de Calathea en Strelitzia. Zelfs hangplanten zoals de Lipstickplant zijn niet immuun voor wortelrot. Wortelrot kan dus voorkomen bij planten van verschillende soorten en formaten.

Wortelrot ontstaat in de basis doordat er langdurig te veel water bij de wortels zit. De meeste kamerplanten zitten in een sierpot waar overtollig water nergens heen kan, dit in tegenstelling tot tuinplanten waar overtollig water meestal weg kan vloeien in de aarde. 

Als je een kamerplant langdurig te veel water geeft, zal de potgrond verzadigd raken met water. Dit heeft direct een negatieve invloed op het zuurstofniveau in de aarde. De plant heeft via zijn wortels echter zuurstof nodig om te overleven. Als de wortels van planten zowel te veel water als te weinig zuurstof krijgen, ontstaat er uiteindelijk wortelrot. Mede door schimmelgroei en zuurstoftekort, zullen de wortels geleidelijk gaan rotten, afbreken en uiteindelijk kan de plant zelfs helemaal geen voedingsstoffen meer opnemen via de wortels. Dit is helaas het punt waarop de plant waarschijnlijk niet meer te redden is.

Wortelrot voorkomen

De belangrijkste manier om wortelrot te voorkomen is simpel: zorg ervoor dat je niet te veel water geeft aan je kamerplant. Maar hoe weet je hoeveel water je plant nodig heeft? En hoe voorkom je dat je een plant juist te weinig water geeft? Op deze vragen kunnen we niet direct een eenduidig antwoord geven, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren zoals plantensoort, standplaats en temperatuur.

We raden aan om je plant volgens een vast schema water te geven en om niet te veel water te geven per keer. Je kunt een paar keer per week je vinger in de potgrond steken om te voelen of de aarde bijvoorbeeld te vochtig of te droog aanvoelt. Vervolgens kun je op basis hiervan bepalen of je voldoende, te veel of te weinig water geeft.

Daarnaast helpen deze aanvullende tips ook om wortelrot te voorkomen:

  • Als je een keer vergeten bent water te geven dan is dat niet erg. Compenseer dit niet door de plant de volgende keer dubbel zoveel water te geven
  • Maak gebruik van een watermeter die aangeeft of de potgrond nog vochtig genoeg is
  • Zet de plant in een pot met drainagegaten in combinatie met een schotel die overtollig water opvangt
  • Zorg voor een drainagelaag onderin je sierpot. We raden hydrokorrels aan, aangezien ze overtollig vocht goed kunnen opnemen
  • Laat je plant met zijn wortels in water groeien, in plaats van in potgrond. Dit wordt ook wel hydroponie genoemd. Let op: niet elke plant is hier geschikt voor

Shop onze Kamerplanten

Wortelrot herkennen, behandelen en oplossen

Hoe ziet wortelrot eruit en aan welke symptomen kan ik het herkennen?

Je kunt wortelrot bij kamerplanten op vele verschillende manieren herkennen. Hieronder sommen we de belangrijkste symptomen voor je op.

Gele of slap hangende bladeren

Het meest voorkomende symptoom van wortelrot zijn gele of slap hangende bladeren. Daarnaast kun je vaak al aan de bladeren of stam van een plant zien of de plant last heeft van wortelrot, zonder dat je de plant eerst uit zijn pot hoeft te halen om de wortels zelf te bekijken. Wortelrot begint vaak met gele vlekken op de bladeren, gevolgd door slap hangende bladeren.

Bladuitval

Kamerplanten die last hebben van wortelrot laten eerder bladeren vallen dan een gezonde plant, dit is tevens een symptoom waaraan je wortelrot zou kunnen herkennen. In dit geval verkleuren de gele vlekken op de bladeren eerst naar een bruine kleur, waarna de bladeren uitdrogen en tot slot vallen de bladeren af.

Kamerplant of potgrond stinkt

Ruik je een onaangename rottende geur nadat je een kamerplant water hebt gegeven? Of stinkt het zelfs rondom de plant als je geen water hebt gegeven? Dan is wortelrot hoogstwaarschijnlijk de boosdoener.

Zachte stam of stengel

Bij kamerplanten zoals de Dracaena, cactus of vetplant kun je wortelrot herkennen aan een zachte stam of stengel. Deze zachtheid kan er na verloop van tijd zelfs wat slijmerig uit gaan zien.

Als je één of meerdere van de bovenstaande symptomen herkent bij jouw plant, dan kan dit wijzen op wortelrot. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn, want een symptoom kan ook het gevolg zijn van een andere oorzaak. Een goede manier om te bevestigen of je kamerplant daadwerkelijk lijdt aan wortelrot, is door de potgrond en wortels van de plant goed te controleren.

Wortelrot zorgt meestal voor een onaangename rottende geur. Op het moment dat je de potgrond en wortels van je plant gaat controleren, dan zul je de stank snel opmerken. Daarnaast is wortelrot te herkennen aan de zachte, bruine en soms beschimmelde wortels. Bij een gezonde plant herken je juist de stevige, wit-crèmekleurige wortels. Zowel de geur als het uiterlijk van de wortels zijn symptomen die je kunt zien als een bevestiging dat je plant lijdt aan wortelrot.

Wortelrot behandelen en oplossen in 3 stappen

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je in dit deel van de blog terecht bent gekomen dan komt deze tip waarschijnlijk te laat. Toch helpen we graag verder, zodat er nog een kans is dat we je kamerplant kunnen redden. Wortelrot gaat meestal niet vanzelf over, dus we raden aan om de onderstaande 3 stappen te volgen.

Benodigdheden

  • Schaar of mes
  • Oude handdoek
  • Vuilniszak
  • Verse potgrond

Stap 1: De kamerplant loshalen uit de pot

Heb je het vermoeden dat je kamerplant last heeft van wortelrot? Het beste is om de plant voorzichtig uit de pot te halen en de potgrond van de wortels te verwijderen. Je kunt hiervoor de plant het beste op een oude handdoek leggen, om rommel te voorkomen. Schud voorzichtig met de plant, zodat de potgrond loskomt. Niet alle aarde hoeft los te komen, zolang je maar toegang hebt tot de wortels.

Tip: Vervang alle oude potgrond waarin de plant stond door verse potgrond, nadat je alle stappen hieronder ook hebt gevolgd. De oude potgrond kun je weggooien in de vuilniszak.

Stap 2: Rottende wortels afsnijden of knippen

Nu de kamerplant uit zijn pot is gehaald, kun je controleren welke wortels beschadigd zijn. Gezonde wortels zijn stevig en hebben een wit-crème achtige kleur. Als je rotte wortels tegenkomt, snijd ze dan voorzichtig weg met een schoon mesje of schaar en gooi ze weg in de vuilniszak. Let erop dat je de gezonde wortels niet beschadigt, om verspreiding van bacteriën of onnodige schade te voorkomen.

Stap 3: De kamerplant snoeien

Nadat de beschadigde rotte wortels zijn verwijderd, raden we aan om een deel van de plant weg te snijden of los te knippen met een schoon mesje of schaar. Waarom, zul je je afvragen? Door een deel van de plant te snoeien, herstel je de balans tussen de overgebleven wortels en de plant. Indien je de helft van de rotte wortels hebt verwijderd, dan raden we ook aan om ongeveer de helft van de kamerplant te snoeien. De plant moet in verhouding genoeg wortels hebben om water en andere voedingsstoffen op te kunnen nemen. 

We hopen dat onze informatie en tips je gaan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van je geliefde kamerplant. Hopelijk komt hij er snel weer bovenop!

Volg ons op Instagram