Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Wortelrot herkennen en direct oplossen

ZOMAAR WAT HANDIGE TIPS

Hoe herken je wortelrot en hoe los je het op?

Wellicht ben je ermee bekend, wellicht nog niet: wortelrot. Als jij en je gieter beste vrienden zijn kan het gebeuren dat je hem te vaak uit de kast haalt.  Een plant regelmatig water geven is goed, maar te veel of te vaak water is dat zeker niet.

Een overschot aan water zorgt ervoor dat de wortels geen zuurstof meer kunnen halen uit de aarde. Hierdoor gaan de wortels uiteindelijk rotten. Hoe kun je wortelrot herkennen en oplossen?

Benodigdheden

 • Kamerplant met (waarschijnlijk) wortelrot
 • Schaar of mes
 • Oude handdoek
 • Een kraan in de buurt
 • Bloempot met verse potgrond

Wortelrot oplossen en behandelen

De grootste valkuil bij het verzorgen van kamerplanten is water. Veel water. Als jij een enthousiaste watergever bent, let dan goed op. Wortelrot kan namelijk voorkomen bij alle soorten planten. Van een Calathea tot een Yucca en Aloë Vera. Zelfs bij een hangplant zoals de Lipstickplant ben je niet veilig voor wortelrot. Wortelrot kan voorkomen bij iedere plantsoort, groot of klein.

Wortelrot komt door het geven van teveel water. Omdat de plant het zelf niet kan opnemen, neemt de aarde het water op en zakt het overtollige gedeelte water naar de bodem van de bloempot. Hoe groter de laag water op de bodem van de bloempot, des te groter de schade zal zijn. 

Als water nergens naartoe kan, dan zoekt het zelf wel een plek om heen te gaan. In de meeste gevallen gaat al dit water in de aarde zitten. Omdat de aarde opeens gevuld is met water, zit er steeds minder zuurstof in de aarde.

Wortels hebben naast water ook zuurstof nodig om te overleven. 

Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo’n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.

Wortelrot herkennen

Hoe kun je wortelrot herkennen? Je herkent wortelrot bij planten aan het verkleurde gele blad. Al kan het ook voorkomen dat het blad van de plant met wortelrot bruin wordt, en juist verdroogd.

Bij wortelrot komen er vaak eerst gele vlekken op het blad, en daarna gaat het blad slap hangen. Het kan ook zijn dat het blad afvalt. In dit geval kleuren de gele vlekken bruin en laat het blad los.

Bij een cactus of vetplant herken je wortelrot aan een zachte stam of stengel. Deze zachtheid gaat er op den duur snotterig uitzien. Niet zo’n fijn gezicht dus!

Het beste kun je de aarde van de plant checken. Steek je vinger in de aarde en voel hoe vochtig deze is. Blijkt de aarde toch vrij nat? Dat kan het zijn dat er wortelrot is ontstaan.

Je kamerplant staat in veel te natte aarde. En nu?

Wortelrot oplossen in 3 stappen

1. De plant loshalen

Heb je vermoedens dat je kamerplant last heeft van wortelrot? Het beste wat je kunt doen is de plant voorzichtig uit zijn bloempot halen. Verwijder hierbij de aarde van de wortels. Dit kun je doen door voorzichtig met je plant te schudden, zodat de aarde loslaat. Het is geen probleem als niet alle aarde loslaat. Als je de wortels maar kunt zien!

Tip! Gooi de aarde waarin de plant heeft gestaan weg, en ververs de aarde nadat je alle stappen hebt doorlopen.

2. Wortels afsnijden

Plant losgehaald? Bekijk dan of de wortels zijn beschadigd. Dit kun je gemakkelijk zien! Gezonde wortels zijn stevig en hebben een wit of bruine kleur. Toch rotte wortels? De ongezonde wortels kun je voorzichtig met een schoon mesje verwijderen. Let hierbij op dat je met het mesje de gezonde wortels niet raakt, zodat je geen bacteriën verspreidt.

3. Je plant halveren

Nadat je alle ongezonde wortels hebt verwijderd kun je een deel van de plant afsnijden. Door een deel van de plant te verwijderen is de verhouding tussen de wortels weer in orde. Zorg wel voor een schoon mesje, of maak je gebruikte mesje goed schoon! Met een gebruikt mesje kun je verkeerde bacteriën overbrengen aan de gezonde wortels. Helemaal als je net de rotte wortels hebt afgesneden. Je kunt in dit geval beter het zekere voor het onzekere nemen.

Extra tip! Planten in water

Ben je bang dat je kamerplant opnieuw last krijgt van wortelrot? Je kunt er ook voor kiezen om je kamerplanten, net als stekjes, op water te zetten. Wel met een kanttekening natuurlijk. Zodra een plant al last heeft van wortelrot, zal verplaatsen naar water niets helpen. Wil je een gezonde plant toch verplaatsen naar het water? Haal dan eerst alle aarde van de wortels. Eventuele overgebleven aarde kun je voorzichtig wegspoelen onder een kraan of met de douchekop. Hierna zet je de plant in een vaas met genoeg water. Ververs dit water eens per week zodat er geen alg ontstaat. Je hebt er verder geen omkijken meer naar!

Let op! Niet alle planten zijn geschikt om in het water te leven. Planten zoals de Bananenplant hebben wel degelijk voedingstoffen uit de aarde nodig. De Clusia kan daarentegen dan weer wel goed overleven in water.

Enkele makkelijke kamerplanten

Zodat je wortelrot net iets makkelijker voorkomt.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

12 comments

 1. Waarom kan er wel wortelrot ontstaan als je plant in aarde staat maar niet als je een plant stekt in water? Komt het rot dan door de combinatie met de aarde??

  1. Danique van Studioplant

   Hi Jorick, bedankt voor deze goede vraag! Als je een plant op regelmatige basis teveel water geeft, kunnen de wortels geen zuurstof meer halen uit de aarde, wat resulteert in wortelrot. Dit komt omdat de ‘ademruimte’ waar de plant zijn zuurstof uit haalt, gevuld is met het overtollige water. Wanneer een plant in het water leeft haalt de plant zijn zuurstof volledig uit het water. Het is dan wel belangrijk om dit water wekelijks te verversen. Zuurstof verdwijnt namelijk uit het water en dan zal de plant alsnog niet overleven.

   Goed om te weten. Als een plant al last heeft van wortelrot, zal de plant verplaatsen naar water niets helpen. De tip van planten verplaatsen naar het water is dan ook meer bedoeld als preventie tegen wortelrot. Als de wortels sterk en gezond genoeg zijn kan de plant goed wennen aan de nieuwe leefcultuur in het water. Al is het daarbij wel goed om te weten dat niet alle planten in water kunnen leven. Er zijn namelijk planten die simpelweg meer voeding nodig hebben dan alleen water. Denk hierbij aan een Bananenplant of Strelitzia. Als je planten in water wil laten groeien kun je gerust contact opnemen. Dan kijken wij even met je mee of een leefomgeving in water wel geschikt is voor de plant. Ik heb de blog ook nog aangevuld met wat extra informatie, dus nogmaals bedankt voor de vraag!

 2. Ik heb een wollemia Pine met problemen. Hij ziet er tegenwoordig uit als een treurwilg. Ik ben voorzichtig geweest hem water te geven ivm wortelrot waar ze gevoelig voor zijn. Maar nu twijfel ik hoe ik hem weer kan oplappen. Onderste takken zijn dood. Rest heeft nog kleur maar ziet eruit alsof het al lang geen water heeft gehad. Dit laatste is niet waar… Ik durf niet met zekerheid te zeggen of hij last heeft van wortelrot. De wortels waren wel stevig en niet verkleurd. Enige tips? Ik denk dat de plant op water laten leven geen optie is hier of heb ik het mis? Help!

  1. Danique van Studioplant

   Hi Nienke,

   De situatie die je omschrijft kan vele verschillende oorzaken hebben:

   • In wat voor potgrondmix staat de Wollemia Pine?
   • Hoeveel (uur) licht krijgt de plant? En is dit direct zonlicht, indirect zonlicht of (half)schaduw?
   • Staat de plant nog in zijn plastic pot? Of heb je de plant verpot? Indien je de plant verpot hebt, hoeveel potmaten is de bloempot groter dan de plastic binnenpot?
   • Hoe vaak geef je de plant water?

   Je mag deze vragen ook via de mail sturen, als dat handiger is. Dat kan via: info@studioplant.nl

   Ik ben benieuwd! Bedankt voor je reactie.

 3. Hoi,
  Ik had 🙁 een mooie grote madagascar jewel. Die kreeg wortelrot en ik heb m verpot maar een grote pot met nieuwe plantaarde.
  Het mocht niet baten, is overleden. Uitgedroogd tot een dorre tak zonder bladeren.

  Gelukkig heb ik een zijtak kunnen redden (deze was per ongeluk losgeraakt met verpotten) en die staat in een kleine nieuwe pot, nieuwe bladeren en al.

  Twee vragen nu….

  1 Kan ik de aarde vd grote pot nog ergens voor gebruiken?

  2 hoe kan ik van een andere grote M. Jewel een zijtak snijden/breken/draaien en de moederplant behouden en dat stekje verder laten opgroeien?

  Alvast bedankt, carolien uit Groningen

  1. Danique van Studioplant

   Hi Carolien,

   Wat fijn dat je nog een stek hebt kunnen redden van de Madagascar Jewel!

   1. Ik zou niet aanraden om de aarde van de grote pot ergens anders voor te gebruiken. Het kan zijn dat er nog rotte wortels in de aarde zitten, maar ook bacteriën die door de wortelrot zijn vrijgekomen.

   Wil je de aarde echt liever niet verspillen? Dan zou je de aarde wel kunnen hergebruiken als je de aarde verwarmt. De warme temperatuur zorgt ervoor dat de bacteriën ‘verbranden’, maar dat is geen garantie voor de rotte wortels.

   2. Het ligt eraan hoe groot en dik de stengels van de moederplant zijn. In de meeste gevallen kun je gewoon een zijtak los knippen. Anders werkt losdraaien en snijden ook prima!

   Het stekje van de Madagascar Jewel kun je in een pot met aarde steken. Houd hierbij de aarde goed vochtig. De Madagascar Jewel groeit het snelste met een continue vochtigheid.

   Voor het stekje van de Madagascar Jewel kan het ook erg goed helpen om een plastic zakje om de stek en bloempot te plaatsen. Al die vochtigheid doet de wortelontwikkeling ten goede. Wel verstandig om dan regelmatig het plastic van de bloempot te halen! Zo voorkom je dat er schimmel op de potgrond gaat ontstaan.

   Succes! 🙂

   1. Bedankt voor deze tips!

 4. Thank you very much for the information provided
  I’m very impressed

  1. Danique van Studioplant

   No problem! 🙂

 5. Hallo,
  heel erg bedankt voor de informatie! Ik heb echter nog wel een vraag, wellicht kunnen jullie helpen?
  Ik heb 4 dagen geleden een paar monstera’s gekocht van 20-30 cm hoog. Maar ze zien er nu al niet goed uit… Eentje heeft al een zijtak verloren toen ik hem nauwelijks aanraakte en de bladeren hangen nu, een andere heeft ook een tak verloren en bij de stam zit nu een bruine, zachte plek. (De andere 2 monstera’s doen het tot nu toe wel goed.) Kan dit wortelrot zijn? Of hebben ze een ziekte? Of is er iets anders aan de hand? Waarschijnlijk is het dan al ontstaan bij de kweken, aangezien ik ze nog maar enkele dagen heb en maar 1 keer water heb gegeven… Weten jullie hulp?
  Groetjes Bente

  1. Danique van Studioplant

   Hallo Bente! We sturen je even een mailtje, dat is wat handiger. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0