Gratis thuisbezorgd binnen 2 werkdagen

Vers van de kweker

Klanten geven ons een 9,9 / 10

Wortelrot herkennen en direct oplossen

ZOMAAR WAT HANDIGE TIPS

Hoe herken je wortelrot en hoe los je het op?

Wellicht ben je ermee bekend, wellicht nog niet: wortelrot. Als jij en je gieter beste vrienden zijn kan het gebeuren dat je hem te vaak uit de kast haalt.
En het probleem van het veelvoudig gebruik van die gieter? Teveel water zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten. Hoe kun je wortelrot herkennen en oplossen?

Benodigdheden

  • Kamerplant met (waarschijnlijk) wortelrot
  • Schaar of mes
  • Oude handdoek
  • Een kraan in de buurt
  • Bloempot met verse potgrond

Wortelrot oplossen en behandelen

De grootste valkuil bij het verzorgen van kamerplanten is water. Veel water. Als jij een enthousiaste watergever bent, let dan goed op. Wortelrot kan namelijk voorkomen bij alle soorten planten. Van een Calathea tot een Yucca en Aloë Vera. Voor wortelrot ben je nooit veilig.

Wortelrot komt door het geven van teveel water. Omdat de plant het zelf niet kan opnemen zakt dit allemaal naar de bodem van de bloempot.

Als water nergens naartoe kan, dan zoekt het zelf wel een plek om heen te gaan. In de meeste gevallen gaat al dit water in de wortels zitten. Zodra er teveel water wordt opgenomen in de wortels zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan je kamerplant geen voeding meer opnemen via de wortels. Op zo’n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.

Wortelrot herkennen

Hoe kun je wortelrot herkennen? Je herkent wortelrot bij planten aan het verkleurde gele blad. Al kan het ook voorkomen dat het blad van de plant met wortelrot bruin wordt, en juist verdroogd.

Bij wortelrot komen er vaak eerst gele vlekken op het blad, en daarna gaat het blad slap hangen. Het kan ook zijn dat het blad afvalt. In dit geval kleuren de gele vlekken bruin en laat het blad los.

Bij een cactus of vetplant herken je wortelrot aan een zachte stam of stengel. Deze zachtheid gaat er op den duur snotterig uitzien. Niet zo’n fijn gezicht dus!

Het beste kun je de aarde van de plant checken. Steek je vinger in de aarde en voel hoe vochtig deze is. Blijkt de aarde toch vrij nat? Dat kan het zijn dat er wortelrot is ontstaan.

Je kamerplant staat in veel te natte aarde. En nu?

Wortelrot oplossen in 4 stappen

1. De plant loshalen

Heb je vermoedens dat je kamerplant last heeft van wortelrot? Het beste wat je kunt doen is de plant voorzichtig uit zijn bloempot halen. Verwijder hierbij de aarde van de wortels. Dit kun je doen door voorzichtig met je plant te schudden, zodat de aarde loslaat. Het is geen probleem als niet alle aarde loslaat. Als je de wortels maar kunt zien!

2. Wortels afsnijden

Plant losgehaald? Bekijk dan of de wortels zijn beschadigd. Dit kun je gemakkelijk zien! Gezonde wortels zijn stevig en hebben een wit of bruine kleur. Toch rotte wortels? De ongezonde wortels kun je voorzichtig met een schoon mesje verwijderen. Let hierbij op dat je met het mesje de gezonde wortels niet raakt, zodat je geen bacteriën verspreidt.

3. Je plant halveren

Nadat je alle ongezonde wortels hebt verwijderd kun je een deel van de plant afsnijden. Door een deel van de plant te verwijderen is de verhouding tussen de wortels weer in orde. Zorg wel voor een schoon mesje, of maak je gebruikte mesje goed schoon! Met een gebruikt mesje kun je verkeerde bacteriën overbrengen aan de gezonde wortels. Helemaal als je net de rotte wortels hebt afgesneden. Je kunt in dit geval beter het zekere voor het onzekere nemen.

4. Planten in water

Ben je bang dat je kamerplant opnieuw last krijgt van wortelrot? Je kunt er ook voor kiezen om je kamerplanten, net als stekjes, op water te zetten. Proberen? Haal dan eerst alle aarde van de wortels. Eventuele overgebleven aarde kun je voorzichtig wegspoelen onder een kraan of met de douchekop. Hierna zet je de plant in een vaas met genoeg water. Ververs dit water eens in de zoveel tijd zodat er geen alg ontstaat. Je hebt er verder geen omkijken meer naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland en België

We scoren een 9,9!

Dat maakt ons én klanten blij

Vers van de kweker

met plantenvriendelijke verpakking

Achteraf betalen

Wanneer het jou uitkomt

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}