Wanneer kamerplanten plantenvoeding geven?

Plantenvoeding; je gaat er waarschijnlijk te enthousiast mee om, of je hebt het überhaupt nog nooit gebruikt. Dat laatste is ook niet vreemd! De meeste kamerplanten functioneren prima zonder extra voeding. Toch is het wel iets om te overwegen! Niet alle kamerplanten halen namelijk genoeg voeding uit water.

Plantenvoeding: niet voor alle kamerplanten

Het is een feit dat niet alle kamerplanten ook daadwerkelijk plantenvoeding nodig hebben. Toch kan het wel degelijk voordelen opleveren. Vergelijk het eens met een lekkere taart. Hartstikke leuk om naar te kijken, maar die ene kers die je bovenop het puntje van de taart plaats, die zorgt toch voor dat ene extraatje. Die kers zorgt dat je nog eens naar de taart kijkt, dat je hem graag met liefde opeet en dat je graag meer kersen op die taart had gehad.

Kamerplanten zijn net als taarten! Wil je een kamerplant met extra veel bladgroei, veel baby’s en zelfs bloeiende bloemen of vruchten? Dan moet je dat extraatje doen! Die kers moet je op de taart plaatsen, of in dit geval die plantenvoeding moet je toevoegen aan het water van je kamerplant. Gewoon, omdat het kan. Gewoon, omdat jij graag naar een mooie volle kamerplant kijkt.

Wie, wat en waar

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie. Zonder zijn ze leuk om naar te kijken, maar als je plantenvoeding gebruikt worden ze een beetje mooier.

Soorten plantenvoeding

Naast de verschillende varianten voeding bestaan er ook verschillende soorten voor al je kamerplanten. Denk aan plantenvoeding speciaal voor je Bonsai boompje en speciale voeding geschikt voor cactussen of vetplanten. Natuurlijk, voeding speciaal voor jou kamerplant heeft de voorkeur. Toch werkt de universele variant van plantenvoeding ook prima!

Wanneer plantenvoeding geven?

In de winter kun je de plantenvoeding in de meeste gevallen in de kast laten staan. Scheelt jou ook weer moeite! Je kunt het beste vanaf maart t/m oktober, in de groeiperiode, extra voeding geven. Na oktober gaan de meeste kamerplanten in een soort van winterslaap en hebben die extra plantenvoeding dan ook niet nodig. Vanaf maart zal je zien dat je kamerplant weer nieuw blad laat groeien. Voor al dat blad kan hij wel wat extra’s gebruiken!

Wekelijkse activiteit

Hoe vaak je een kamerplant extra voeding moet geven ligt helemaal aan de plant én de plantenvoeding. Bij de bananenplant kun je eens per week een extra beetje voeding geven, maar in de meeste gevallen is een keer in de twee weken voldoende. Precies weten hoe vaak je kamerplant extra voeding nodig heeft? Kijk dan gewoon op de verpakking van je plantenvoeding, of vraag het bij ons na. Wij gaan graag voor je op onderzoek uit!

Geen tijd, geld of zin om plantenvoeding te gaan kopen? Met de volgende producten maak je je eigen plantenvoeding!

Zelf plantenvoeding kamerplanten maken?

Je kunt gemakkelijk zelf je eigen plantenvoeding maken voor kamerplanten. Dit kun je het beste en makkelijkste doen met:

  • Koffieprut
  • Een gebruikt zakje groene thee
  • Etensresten

Koffiedik of verse koffie

Als je dacht dat koffie alleen voor jou was heb je het mis. Geef die groene vriend van je ook eens een slok afgekoelde koffie! Doe hierbij een flinke scheut water en je bent weer klaar. Lust je geen koffie? Geen probleem! Koffiedik is nog beter dan afgekoelde verse koffie. Dit is namelijk bijna pH-neutraal. Extra goed voor die groene vriend dus!

Gebruikte zakjes groene thee

Helemaal geen fan van koffie? We hebben ook goed nieuws voor theeliefhebbers! Groene thee bevat tannine, een stof die de natuurlijke groei van je kamerplanten bevordert. Liever geen theezakjes in je plant? Ook prima! Laat dan een gebruikt theezakje hangen in wat water en giet in de bloempot.

Eierschalen, groente- en fruitschillen en kookvocht

Naast koffie en thee kun je ook etensresten gebruiken als extra voeding. Bewaar dus voortaan je eierschillen, groente- en fruitschillen en het kookvocht van je aardappelen. Let bij deze laatste er wel op dat het water ongezout is! Zout water is namelijk niet goed voor je kamerplant. Heb je de etensresten bewaard? Laat deze dan een nachtje weken in water en giet dit de volgende dag bij je kamerplant. Hij zal je dankbaar zijn!

Naast de standaard plantenvoeding kun je ook gebruik maken van de accessoire Watersysteem Waterworks. Perfect voor als je vergeet om je kamerplanten water te geven, maar hier kun je ook de koffie, thee of sappen van etensresten in gieten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact met ons op!

Shop hier je eigen Watersysteem

2 reacties op “Wanneer kamerplanten plantenvoeding geven?

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *