Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd binnen 2 werkdagen

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,8 / 10

Kamerplanten voor in de schaduw

ZOMAAR WAT HANDIGE TIPS

Wat zijn schaduwplanten?

Heb je niet veel zonlicht in huis? Naast het gebruik van groeilichten is daar helaas weinig aan te doen. Gelukkig zijn er ook planten die vrij weinig licht nodig hebben. Wij noemen dit soort planten schaduwplanten. Een schaduwplant heeft slechts 2 uur gefilterd zonlicht per dag nodig. Op deze pagina lees je alles over kamerplanten voor donkere plaatsen.

Kies je voor een plant die houdt van de halfschaduw? Dan heeft je plant 1 à 2 uur meer licht nodig dan een schaduwplant. Nu je weet hoeveel gefilterd zonlicht er op zijn minst moet binnenkomen stellen we je graag voor aan onze favoriete schaduwplanten.

8 kamerplanten die tegen weinig licht kunnen

1. Philodendron

Waar je Philodendron neerzet maakt hem weinig uit. Als het maar geen direct zonlicht is. Vermijd zeker de felle middagzon! De Philodendron is een halfschaduw plant en krijgt het liefste 3 uur gefilterd zonlicht.

Naast dat de standplaats weinig eisen heeft, doet de Philodendron ook niet moeilijk over verzorging. Een scheut water per week is prima. Daarbij kun je in de zomer een scheutje plantenvoeding toevoegen.

2. Aglaonema

De Aglaonema heeft maximaal 3 uur gefilterd zonlicht nodig en is hiermee een echte halfschaduw plant. In de natuur groeit de plant onder grotere planten en bomen en is dus wel wat schaduw gewend. Bij te veel zonlicht zal het blad van de plant verbranden. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Ook aan de watergift heeft de Aglaonema weinig eisen. Als je het water geven vergeet is dat ook geen probleem. Je kunt eerder te weinig dan te veel water geven. Makkelijk zo’n plant!

3. Sansevieria

Als we spreken over makkelijke kamerplanten, dan is de Sansevieria er zeker één van. Zet de plant ongeveer de 3 meter van een raam vandaan. Zorg er in ieder geval voor dat de Sansevieria niet meer dan 4 meter van een raam afstaat. Hoe verder de plant van het raam afstaat hoe minder water er nodig is.

De Sansevieria heeft opvallend weinig water nodig. In de winter kan ze gerust 6 à 8 weken zonder water. Scheelt jou weer wat tijd!

4. Dracaena

Nog zo’n schaduwaanbidder is de Dracaena. De plant heeft maximaal 3 uur zonlicht per dag nodig. Om die hoeveelheid licht te bereiken kun je de Dracaena het beste 3 meter van het raam vandaan plaatsen. Als de plant bijna niet groeit weet je dat hij te weinig licht krijgt. Bij te veel licht zal het blad geel kleuren.

Wat betreft water doet de Dracaena niet zo moeilijk. In de zomer is eens in de 2 à 3 weken een scheutje water genoeg. In de winter kun je het waterproces vertragen naar 4 à 6 weken.

5. Kentia Palm

Ondanks dat de Kentia behoort tot de palmfamilie, is hij niet zo’n zonaanbidder. Integendeel! De Kentia kan juist hartstikke goed tegen een wat donkere standplaats.

Zorg ervoor dat de Kentia maximaal 3 uur zonlicht krijgt. Je kunt de plant daarom het beste 3 à 4 meter van een raam afzetten. Doe je dit niet? Dan merk je al gauw dat de plant te veel of te weinig licht krijgt. Wordt de plant geel of kleurt het blad lichter? Dan krijgt de Kentia te veel licht. Zet de plant een paar stappen verder van het raam af, en hij heeft nergens meer last van.

Qua watergift is de Kentia wat meer veeleisend. Het liefst staat deze palm altijd in een vochtige grond. Geef daarom eens per week een beetje water.

6. Calathea

De Calathea geniet het meeste van een standplaats tot 4 meter van een raam. Tenzij het een raam op het noorden is dan. Bij een standplaats op het noorden mag de plant best dichtbij komen. Al met al, de Calathea heeft gewoon weinig zonlicht nodig. Zet de plant dan ook altijd op een plek met (half)schaduw. Zo voorkom je niet alleen bruine randen op het blad, maar zorg je ook voor een gelukkige Calathea.

Ondanks dat de Calathea geniet van een relatief donkere standplaats, drinkt ze wel degelijk flink. Je kunt het beste kleine hoeveelheden water geven. Daarbij houdt de Calathea ook van een hoge luchtvochtigheid. Dit houdt in dat je het beste dagelijks met de plantenspuit in de weer kunt. Alles voor de plant, toch?

7. Varens

Ook zo’n makkelijke plant: de varen. Of je het nu hebt over de Blauwvaren, Krokodilvaren of de Nephrolepis Green Lady. Al deze makkelijke planten groeien het beste in de halfschaduw. De planten leven in de natuur laag op de grond, waardoor ze snel onder de schaduw van grote planten en bomen vallen.

Krijgt je varen geel blad? Dan krijgt de plant veel te veel licht. Heb je de plant een beetje naar achter gezet? Dan hoef je hem alleen nog eens per week water te geven. That’s it!

8. Rhapis palm

Een palm die net als de Kentia op een vrij donkere standplaats kan staan. Voor de optimale standplaats zet je de Rhapis palm op maximaal 5 meter van een raam. Zo behoudt de plant zijn diep donkergroene blad. Wordt het blad wel erg licht? Dan krijgt de Rhapis palm veel te veel zonlicht. Zet de plant dat wat verder van het raam af.

De Rhapis palm heeft eens in de 1 à 2 weken water nodig. Als je de watergift eens vergeet is dat dan ook geen probleem. Hoe lichter de standplaats des te meer water de plant nodig heeft.

Onze nieuwste kamerplanten voor in de halfschaduw

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland en België

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,8!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0