Kruiden stekken: zoals basilicum, tijm, munt en koriander

Heb je weleens een Kruidenplant gekocht die ook al snel weer overleed? Gelukkig is het vermeerderen van Kruidenplanten erg eenvoudig. Zo zit je nooit meer zonder basilicum, munt of takjes tijm!

Benodigdheden

  • Kruidenplant
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas met water of pot met verse potgrond

Kruiden vermeerderen in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon die je gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip stekken

Knip enkele stengels van de Kruidenplant. Zorg ervoor dat de stengels lang genoeg zijn. Wij raden aan om stengels van minstens 10 à 15 cm te knippen. Zo weet je zeker dat de stek genoeg bladeren heeft zodra hij in het water staat.

Stap 3: Stekken in water

Zet de stekken dan in een glas met water. Haal de onderste bladeren van de stek, zodat geen enkele bladeren het water raken. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen de bladeren gaan rotten. En dat zou zonde zijn! Rottende bladeren kosten een stek namelijk zoveel energie, dat de kans dat de stek nog gaat wortelen minimaal is.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zodra de stekken genoeg wortels hebben ontwikkeld kun je ze verpotten. Wij raden aan om een richtlijn van ongeveer 5 cm aan wortels aan te houden.

Gebruik bij het verpotten een bloempot met daarin verse potgrond. Houd de eerste periode de grond van de stek continue licht vochtig.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram