Zo laat je een basilicumplant weer stralen

Een basilicumplantje in leven houden blijkt toch vaak moeilijker dan je denkt! Hoe dat komt? Je kunt je beter afvragen hoe je ze dan wél in leven houdt. Want bij zo’n kruidenplantje in leven houden komt toch meer kijken dan je denkt.

Stappenplan Basilicumplant opbeuren

Tip 1: een warm beschermlaagje

Waarschijnlijk is dit een van de eerste dingen die je doet. Het folie verwijderen. Daar ga je al! Laat het folie lekker zitten. De folie is misschien lelijk, maar laat je kruidenplantje wel wat langer leven. Toch zijn beschermlaagje weghalen? Dan zakt hij binnen de kortste keren in elkaar van ellende.

Tip 2: zonnebank pakken?

Heb je het folie laten zitten? Dan kun je een goed plekje zoeken voor je kruidenplant. Kruiden hebben zonlicht nodig, dus zet ze vooral op een vensterbank. Kies direct een goede plek voor je kruidenplant uit. Niemand wordt blij van vaak verhuizen, en je kruidenplant ook niet!

Tip 3: afblijven!

Gebruik een schaar. Of een scherp mesje desnoods! Gebruik alles wat schoon en scherp is, maar laat je handen thuis. Op je handen zitten bacteriën waar niet alle kruidenplantjes tegen kunnen. Pak daarom de schaar erbij en knip een paar takjes af. We snappen dat het leuker is om de blaadjes eraf te trekken, maar dat is voor niemand goed. Zeker niet voor je geliefde kruidenplantje! Voorzichtig aan dus.

Tip 4: een volle bos

Zie je door alle takken het bos niet meer? Tijd om te verpotten! Knip een paar takjes af en zet deze in een pot met water. Zodra de takjes wortels krijgen kunnen ze verpot worden naar pot met aarde. Als je de kruidenplant nog langer in leven wil houden moet je ook regelmatig toppen. Hierbij haal je de bovenste blaadjes van de plant af. Dit toppen zorgt ervoor dat de blaadjes van je kruidenplant voller terug groeien.

de verzorging van je kruidenplant

Tip 5: wateroverschot

Net als kamerplanten is er een grote doodsoorzaak bij de kruidenplant. Water. En vooral, teveel water. Geef nooit teveel water! En belangrijker: giet geen water van bovenaf in je kruidenplant. Je kunt beter een laagje water op een diep bord gieten, en dit bord onder de pot van je kruidenplant plaatsen. Blijf ondanks het laagje water wel de aarde van de plant voelen. Is deze te nat of juist te droog? Je weet ondertussen wel wat je moet doen. 😉

Blijft je kruidenplant ondanks bovenstaande tips niet overleven? Koop dan eens een kruidenplant in een tuincentrum, in plaats van de supermarkt. Deze zijn anders gekweekt, waardoor ze (vaak) langer overleven. Een gouden tip dus! 

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *