Hoe je kamerplanten op de juiste manier water geeft

Het is misschien niet de leukste taak, maar het is absoluut essentieel - water geven. Alle kamerplanten hebben water nodig om in leven te blijven. Van cactussen en vetplanten tot weelderige jungle planten zoals de Bananenplant en Strelitzia. Water is een cruciaal onderdeel voor planten om voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Ironisch genoeg is water vaak de oorzaak van de ondergang van kamerplanten, omdat we al snel te gul zijn met onze gietbeurten. Overmatig water geven leidt namelijk tot wortelrot, wat op zijn beurt weer kan zorgen voor het afsterven van de plant.

De 3 categorieën bodemvochtigheid bij kamerplanten

Categorie 1: Kamerplanten die veel water nodig hebben

Planten in deze categorie hebben een grote dorst, omdat ze graag leven in vochtige grond. Vooral in de zomer kan de aarde in hun pot snel uitdrogen, wat niet bevorderlijk is voor hun welzijn. Deze planten hebben meestal grote, lange of dikke wortels en komen vaak uit tropische gebieden waar ze gewend zijn aan hevige regenbuien.

Categorie 2: Kamerplanten die gemiddeld water nodig hebben

Deze planten groeien het best in licht vochtige grond. Tussen gietbeurten door is het belangrijk dat de bovenste laag van de aarde opdroogt. Hierbij is de grond onder de bovenste laag nog wel vochtig. Planten in deze categorie hebben een gemiddelde behoefte aan water. Als je deze planten te vaak of veel water geeft, kan er wortelrot ontstaan, omdat de onderste laag potgrond continu licht vochtig is. Wees er dus zeker van dat de bovenste laag potgrond is opgedroogd, voordat je weer water geeft.

Categorie 3: Kamerplanten die weinig water nodig hebben

Deze planten zijn sterk als het gaat om water en hebben graag een opgedroogde grond tussen gietbeurten door. Ze kunnen gerust enkele weken zonder water, en in de winter zelfs maanden zonder. De snelheid waarmee deze planten water nodig hebben, hangt af van verschillende factoren, zoals het type wortels, de hoeveelheid licht die ze krijgen en hun grootte.

Welke factoren zijn bepalend bij de hoeveelheid water die je geeft?

1. Afmeting en soort plant

De behoefte aan water varieert sterk afhankelijk van het type plant. Tropische planten zoals de Bananenplant hebben over het algemeen veel water nodig, terwijl vetplanten zoals de Aloë Vera maar weinig water behoeven. Bovendien speelt de grootte van de plant een rol. Een plant van 60 cm heeft minder water nodig dan een exemplaar van 100 cm.

2. Hangplanten water geven

Het type plant is uiteraard van invloed op de waterbehoefte, maar ook de manier waarop de plant staat of hangt. Heb je een hangplant? Een hangende Aloë Vera heeft dezelfde waterbehoefte als een Aloë Vera in een normale pot. Echter, kan de manier van water geven bij een hangplant wel anders zijn en soms zelfs lastiger.

De beste methode om hangplanten water te geven, is door de hangplant naar beneden te halen. Zo kun je de planten gemakkelijker water geven en komt het water niet bovenop de bladerkroon terecht. Als je de hangplant laat hangen en water geeft met een gieter zonder te controleren waar het water naartoe gaat, kan dit schade veroorzaken aan de bladeren van de plant. Bovendien is het moeilijker om te zien hoeveel water de plant krijgt en kun je snel te veel water geven.

3. Afmeting en soort pot

De keuze van de bloempot is eveneens van invloed op de waterbehoefte van de plant. Terracotta potten met schotels zorgen ervoor dat planten minder water nodig hebben, in vergelijking met plastic potten. Dit komt doordat terracotta water vasthoudt en zorgt voor een langere vochtigheid van de aarde. 

Ook de grootte van de pot is relevant. Kleinere potten zorgen voor sneller contact tussen de wortels en het water, en er is minder aarde om vocht vast te houden.

4. Potgrond conditie

De staat van de potgrond heeft eveneens invloed op de waterbehoefte van de plant. Verse aarde heeft doorgaans vaker water nodig dan oude aarde. Oude aarde kan zich ophopen en harder worden, wat de drainage bemoeilijkt. Als je dan te veel of te vaak water geeft, kan dit water nergens naartoe en kunnen de wortels op den duur wortelrot ontwikkelen.

Het type potgrond en het gebruik van hydrokorrels zijn ook relevant. Hydrokorrels houden water vast en zorgen voor een langere beschikbaarheid van vocht voor de plant.

5. Standplaats

De locatie van de plant heeft een aanzienlijke invloed op de waterbehoefte. Planten op een plek met veel zonlicht hebben doorgaans meer water nodig dan planten op een schaduwrijke locatie. Daarnaast kan een zonnige standplaats ervoor zorgen dat het water verdampt door de warmte.

6. Seizoen

Het seizoen is een belangrijke factor bij het bepalen van de watergift. Over het algemeen hebben planten in de lente en zomer meer water nodig, en in de herfst en winter minder omdat ze in een winterslaap gaan. Zo kunnen vetplanten en andere robuuste planten in de herfst en winter vaak tot wel 2 maanden zonder water.

7. Airconditioning of verwarming

Zowel airconditioning als een verwarming zorgen voor een onnatuurlijke luchtstroom en lage luchtvochtigheid. Hierdoor kan het water in de aarde sneller opdrogen. Dit geldt ook voor de bladeren van de plant, die bij een te lage luchtvochtigheid kunnen verwelken.Het is belangrijk om de invloed van airconditioning en verwarming op de waterbehoefte van je plant tegen elkaar af te wegen.

Shop onze Kamerplanten

Hoe werkt een watermeter van planten?

Een watermeter is een handig hulpmiddel om de vochtigheid van de aarde in je plantenpotten te meten. Het bestaat uit een plastic buis met daarin een drijver gemaakt van piepschuim en een peilstok. Wanneer de watermeter in contact komt met water, zal het piepschuim gaan drijven. Hierdoor zal de peilstok omhoog bewegen, wat je een visuele indicatie geeft van de hoeveelheid water in de grond. Zo weet je wanneer de plant nog genoeg water heeft, of wanneer de plant wel weer wat water kan gebruiken.

Watermeters zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, variërend van 12 cm tot wel 120 cm, afhankelijk van je behoeften en de grootte van je plantenpotten.

Een watermeter met vulcastrat is vooral handig voor gebruik tijdens vakanties. Vulcastrat is een soort grind dat tot 30 tot 40 cm water kan opnemen, waardoor het water gelijkmatiger aan de plant wordt afgegeven en overbewatering wordt voorkomen. Dit wordt normaliter gebruikt bij hydrocultuur planten.

Volg ons op Instagram