Kamerplanten die tegen kou kunnen

Heb je kamerplanten in een ruimte met koude temperaturen? Denk aan een onverwarmde slaapkamer, badkamer of keuken. In dergelijke omstandigheden is het risico groot dat je planten het niet overleven tijdens de winter. De wortels van de plant kunnen dan bevriezen. Maar maak je geen zorgen, er zijn kamerplanten die uitstekend bestand zijn tegen de kou!

8 planten die tegen warmte en kou kunnen

1. Cactussen en vetplanten

Cactussen komen oorspronkelijk uit woestijngebieden waar temperatuurschommelingen overdag en 's nachts extreem zijn. Ze kunnen zich dus uitstekend aanpassen aan zowel hitte als kou.

Ditzelfde geldt voor vetplanten, ook deze planten kunnen goed tegen lagere temperaturen. Het is echter wel belangrijk om in koude ruimtes of tijdens koudere perioden de watergift te verminderen om wortelrot te voorkomen.

2. Yucca

Ondanks dat de Yucca in de zomer graag in het zonnetje staat, kan de plant in de winter goed tegen kou. Temperaturen rond de 5 graden Celsius zijn geen probleem. Ze doen het ook goed in droge omstandigheden. In de winter heeft de Yucca minder water nodig, ongeveer eens in de 4 tot 6 weken. Meer is zeker niet nodig! 

Staat de Yucca op een koude standplaats? Dan kun je nog minder water geven. Zorg hierbij voor een goede drainage zodat de Yucca niet in natte voeten staat.

3. Sansevieria

De Sansevieria is niet voor niets benoemd tot studentenplant. De plant is dan ook één van de makkelijkste kamerplanten om te verzorgen. Deze plant staat bekend om zijn onverwoestbaarheid en kan goed omgaan met temperaturen rond de 10 graden Celsius in de winter. Kouder dan 10 graden vindt ook de Sansevieria wel te koud.

De plant heeft in de winter opvallend weinig water nodig. Eens in de 6 à 8 weken. Dan is de winter al bijna voorbij!

4. Hedera

De Hedera is zeer koubestendig en kan lagere temperaturen binnen goed verdragen, aangezien hij ook buiten kan groeien. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de Hedera, die vermaakt zich wel!

5. Laurier

Hoewel de Laurier vaak als haagplant wordt gebruikt, staat hij ook in verschillende kamers en kantoren.

Omdat hij oorspronkelijk buiten groeit, kan hij verschillende temperatuurverschillen goed verdragen.

6. Fatsia

Ook de Fatsia kun je kennen als buiten- of tuinplant, maar niets is minder waar. De Fatsia vindt het heerlijk in woonkamers! Fatsia planten kunnen goed omgaan met verschillende temperaturen. Ondanks dat de Fatsia ook best in koudere ruimtes kan staan, houdt de plant zeker niet van droogte. Het liefste wordt de plant regelmatig besproeid, om de luchtvochtigheid te verhogen.

7. Kalanchoë

De Kalanchoë is een bloeiende kamerplant die ook verrassend goed tegen koudere temperaturen kan. Het is een makkelijke plant die maar weinig onderhoud nodig heeft. In de winter heeft hij water nodig om de 4 tot 6 weken, waarbij het belangrijk is dat de grond opdroogt tussen gietbeurten.

8. Clivia

Net als de Kalanchoë is de Clivia een bloeiende kamerplant die goed tegen kou kan. Oorspronkelijk komt de Clivia uit de Narcisfamilie en is hij veelal bekend als tuinplant. Al kan de Clivia dus ook hartstikke goed binnen groeien.

Water geven moet in de winter maximaal eens per maand gebeuren. Maar als je dit vergeet, dan vergeeft de Clivia je uiteraard.

Shop onze kamerplanten

Volg ons op Instagram