Hoeveel zonlicht heeft een kamerplant nodig?

Voor de groei van kamerplanten is licht een essentieel ingrediënt. Echter, niet alle planten hebben dezelfde hoeveelheid licht nodig. De lichtbehoefte varieert per plantensoort. Zo heeft de Bananenplant het liefste een standplaats met direct zonlicht, net zoals in de natuur. Een Monstera doet het dan weer beter op een locatie met indirect zonlicht, en een Dracaena staat het liefste in de halfschaduw.

Met zoveel verschillende planten en lichtbehoeften, is het belangrijk om te begrijpen wat jouw kamerplant nodig heeft. Wat voor soort licht is er eigenlijk beschikbaar in jouw huis? En past dit licht wel bij jouw kamerplant? We helpen je op weg!

Hoe weet je of jouw plant te veel of te weinig licht krijgt?

In de meeste gevallen laat een plant heel duidelijk merken als hij niet op de juiste standplaats staat. Dit is vaak te zien aan de kleur van de bladeren.

Te veel licht: Als een plant te veel licht krijgt, kun je dit zien aan verbrande plekken op de bladeren. Het blad kleurt dan eerst geel, en in sommige gevallen zelfs bruin langs de randen.

Te weinig licht: Als een plant te weinig licht krijgt, kun je dit zien aan de houding van de plant. De bladeren, maar ook de plant zelf, gaan hangen in een poging meer licht te krijgen. Zo krijgt een Alocasia Zebrina zelfs langere bladstelen, in de hoop op deze manier wel het zonlicht te bereiken. Naast een aangepaste groei kan de groei ook vertragen wanneer een plant te weinig licht krijgt. Een gebrek aan licht kan de groei van de plant namelijk belemmeren.

Verschillende soorten licht

1. Wat is direct zonlicht?

Direct zonlicht is het ongefilterde licht dat rechtstreeks vanuit het raam naar binnen schijnt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien het beste op een plek dichtbij een raam op het zuiden, want daar komt het meeste zonlicht naar binnen. Kleinere planten kun je zelfs op de vensterbank zetten.

2. Wat is indirect zonlicht?

Indirect zonlicht is zoals zijn naam al doet vermoeden gefilterd licht. Planten die van indirect zonlicht houden hebben maximaal 5 uur zonlicht per dag nodig. Bij deze lichtbehoefte groeien planten het liefste minstens 3 meter van een raam.

3. Wat is halfschaduw?

Halfschaduw is net als indirect zonlicht gefilterd licht, waarbij planten maximaal 3 tot 4 uur zonlicht nodig hebben. Planten die van halfschaduw houden, groeien in de natuur onder grote bomen en planten. Deze planten zijn dan ook vaak kleiner van stuk.

4. Wat is schaduw?

Schaduwplanten hebben net als iedere andere plant wel zonlicht nodig. Echter, moet dit gefilterd licht zijn en niet meer dan maximaal 2 uur zonlicht per dag. De ideale standplaats voor schaduwplanten is meestal een donker hoekje in de kamer, achter een meubelstuk of naast een kast.

Het is belangrijk om planten die van halfschaduw en schaduw houden niet abrupt van een plek met zonlicht naar een schaduwrijke plek te verplaatsen, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Ditzelfde geldt trouwens voor het verplaatsen van een schaduwrijke plek naar een plek met meer licht. Ook dit kan de bladeren beschadigen.

Shop onze Kamerplanten

Test hoeveel zonlicht jouw kamerplant krijgt

Wil je weten hoeveel licht de plant in jouw kamer krijgt? Voer dan de volgende lichttest uit.

1. Kies het juiste tijdstip

Het beste tijdstip om een lichttest uit te voeren is 12:00 ‘s middags. Op dit moment is het licht het sterkst en kun je een betrouwbare test uitvoeren.

2. Ga op de juiste plek staan

Neem de plek in van de kamerplant. Dit is belangrijk om de lichtomstandigheden zo nauwkeurig mogelijk te kunnen beoordelen.

3. Bekijk de schaduw

Kijk nu naar je eigen schaduw die op de grond verschijnt. Let er vooral op hoe sterk deze schaduw is. Hierna kun je de schaduw beoordelen op de intensiteit.

4. Beoordeel de schaduw

De verschillende soorten schaduw silhouetten, en wat ze betekenen, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Sterke schaduw

Als de schaduw sterk is kun je de contouren van de schaduw duidelijk zien. Dit betekent dat de de plant zich op een plek met direct zonlicht bevindt.

Aanwezige schaduw

Als je een silhouet kunt achterhalen uit de schaduw, dan is dit een aanwezige schaduw. Je kunt hierbij de randen van de schaduw niet goed aanduiden, omdat deze minder duidelijk zijn. Dit houdt in dat de plant op een plek met indirect zonlicht staat.

Onduidelijke schaduw

Als je de schaduw wel ziet, maar geen silhouet kunt waarnemen, dan heeft de plant een plek in de (half)schaduw.

Planten en licht afstemmen

Als een plant op een standplaats staat met lichtomstandigheden die niet overeenkomen met de wensen van de plant, dan kun je de plant uiteraard verplaatsen. Probeer de kamerplant wel geleidelijk te verplaatsen naar een nieuwe standplaats. Vermijd abrupte veranderingen, omdat dit stress kan veroorzaken bij de plant. Zeker bij de Ficus kan het veranderen van de standplaats zorgen voor stress en bladuitval. Ga daarom voorzichtig te werk, en verplaats de plant in kleine stappen. Iedere dag een paar meter, totdat hij de gewenste standplaats bereikt.

Hoe lang kan een plant zonder licht?

Over deze vraag kunnen we heel kort zijn. Planten kunnen niet zonder licht. Dit komt doordat planten zonlicht nodig hebben om fotosynthese uit te voeren. Dit is een natuurlijk proces waarbij de plant energie uit licht haalt en dit omzet in voedingsstoffen. Zonder fotosynthese zullen kamerplanten niet overleven. Krijgt een kamerplant geen zonlicht? Dan zullen de planten eerst verzwakken en uiteindelijk sterven.

Als er weinig natuurlijk licht beschikbaar is,kun je dit oplossen door te werken met kunstmatig groeilicht zoals LED-lampen.

Volg ons op Instagram