Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Kweek je eigen avocadoplant uit een pit

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Avocadoplant?

Avocado’s zijn hip en happening. Je komt geen lunchkaart meer tegen zonder de wonderlijke vrucht. Wij snappen die hype wel! Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook nog eens super veel voedzame stoffen. Een win-win-situatie dus!
Toch zorgt die massale vraag naar avocado’s wel voor wat problemen. Maar daar helpen wij je graag bij! Je kunt namelijk gemakkelijk je eigen avocadoplant creëren. Een avocadoplant stek je eigenlijk niet, maar die kweek je. En wij leggen uit hoe!

Benodigdheden

  • Avocado
  • Schoon mesje
  • Glas of vaasje
  • Ontsmettingsmiddel
  • Keukenpapier
  • Boterhamzakje
  • Saté prikkers
  • Water

Succesvol avocadoplant stekken

Er zijn verschillende manieren om een avocadoplant te groeien. Zo zou dit kunnen in water, maar ook via een afgesloten zakje. Dit laatste heeft onze voorkeur! Niet alleen gemakkelijker, maar heeft ook een grotere slagingspercentage. Dit zal heus niet altijd lukken, want de natuur doet ook maar wat ze wil.

Een avocado pit in water heeft bij ons namelijk nog nooit tot een succesvol plantje gezorgd. Toch leggen we je graag beide manieren uit. Wie weet heb jij meer geluk! Het is in ieder geval het proberen waard.

Voorbereiding is alles! De methode die je kiest heeft namelijk invloed op de benodigdheden.

Avocadoplant kweken in 4 stappen

Stap 1: een lekker broodje avocado

Maak allereerst een lekker broodje met avocado of creëer een lekkere guacamole. De pit die je overhoudt was je daarna goed af.

Vul een glas met water en laat hierin de schone pit zakken. De bruine schil rondom de pit laat je nog zitten.

Stap 2: haal de bruine laag van de pit

Na de 24 uur haal je de pit uit het glas water, en verwijder je voorzichtig het bruine stuk vel. Leg de pit op drie stukjes keukenpapier en spray deze met een waterspuit vochtig. Vouw het keukenpapier met hierin de pit dan dicht en plaats deze in een afsluitbaar boterhamzakje.

Stap 3: de pit laten ontkiemen

Het zakje leg je op een plek met kamertemperatuur. Het maakt hierbij niet uit of het zakje op een lichte plaats ligt. Na ongeveer 3 weken zul je zien dat de pit is opengebarsten en er wortels zijn ontstaan. Je kunt tussendoor nog checken of het keukenpapier nog vochtig is. Zonder vocht zal de pit niet goed ontkiemen.

Stap 4: verzorgen van de stekken

Pak nu een viertal saté prikkers erbij. Deze prikkers steek je ongeveer in het midden van de pit. Zitten de prikkers goed vast? Dan kun je een schaaltje of glas vullen met water en de pit hierin laten ‘hangen’. Let erop dat je de onderkant van de pit in het water hebt zitten, tot ongeveer het middel van de pit. Je kunt altijd nog water toevoegen of weggieten.

En dan is het wachten maar! Wachten totdat de pit langzaam openbarst en wortels en een stengel laat groeien.

Je eigen kamerplant kweken

Zodra je avocadoplant stevige wortels heeft ontwikkeld, en je zijn stengel ziet groeien komt er ook snel blad aan. Zo krijg je plant meer vorm en begint steeds meer op een kamerplant te lijken. Zodra dit het geval is kun je plant verpotten naar aarde. Zet de avocadoplant in een mooie bloempot en over een paar jaar heb je je eigen avocado’s! Geduld is een schone zaak.

Onze nieuwste kamerplanten

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0