Kweek je eigen avocadoplant uit een pit

Avocado's zijn hip en happening. Je komt geen lunchkaart meer tegen zonder de wonderlijke vrucht. Wij snappen die hype wel! Avocado's zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook nog eens super veel voedzame stoffen. Een win-win-situatie dus! Toch zorgt die massale vraag naar avocado's wel voor wat problemen. Maar daar helpen wij je graag bij! Je kunt namelijk gemakkelijk je eigen avocadoplant creëren.

Succesvol avocadoplant stekken

Er zijn verschillende manieren om een avocadoplant te groeien. Zo zou dit kunnen in water, maar ook via een afgesloten zakje. Dit laatste heeft onze voorkeur! Niet alleen gemakkelijker, maar heeft ook een grotere slagingspercentage. Dit zal heus niet altijd lukken, want de natuur doet ook maar wat ze wil.

Een avocado pit in water heeft bij ons namelijk nog nooit tot een succesvol plantje gezorgd. Toch leggen we je graag beide manieren uit. Wie weet heb jij meer geluk! Het is in ieder geval het proberen waard.

Voorbereiding is alles! De methode die je kiest heeft namelijk invloed op de benodigdheden. Hieronder vind je daarom een handig boodschappenlijstje:

Pit in het water Pit in een zakje
Avocado Avocado
Schoon mesje Schoon mesje
Glas of vaasje Glas of vaasje
Saté prikkers Keukenpapier
Water Water
Boterhamzakje

Zo ziet de avocadopit eruit als de wortel gaat groeien. Is de wortel al zo groot? Dan mag je de pit planten in verse potgrond. Op naar jouw eigen avocado’s!

Avocadoplant stekken in een boterhamzakje

Durf je niet te gokken op het ontkiemen in water? Geen probleem! Ook in een simpel boterhamzakje kun je een avocado plantje laten groeien. Creëer allereerst een lekker broodje met avocado of maak een lekkere guacamole. De pit die je overhoudt was je daarna goed af.

Vul een glas met water en laat hierin de schone pit zakken. De bruine schil laat je eerst nog zitten.

Na de 24 uur haal je de pit uit het glas water, en verwijder je voorzichtig het bruine stuk vel. Leg de pit op drie stukjes keukenpapier en spray deze met een waterspuit vochtig. Vouw het keukenpapier met hierin de pit dan dicht en plaats deze in een afsluitbaar boterhamzakje.

Het zakje leg je op een plek met kamertemperatuur. Het maakt hierbij niet uit of het zakje op een lichte plaats ligt. Na ongeveer 3 weken zul je zien dat de pit is opengebarsten en er wortels zijn ontstaan. Je kunt tussendoor nog checken of het keukenpapier nog vochtig is. Zonder vocht zal de pit niet goed ontkiemen.

Een avocadoplant is vooral veel wachten. Maar dan heb je ook wat!

Stekken in een glaasje water

Voordat je kunt beginnen met het groeien van een avocadoplant heb je één belangrijk ingrediënt nodig: een avocado. Daar begint het dan ook allemaal mee! Schil en eet de avocado zoals je normaal ook zou doen. Maak na die heerlijk avocado de pit goed schoon met water. Laat hierbij de bruine schil zitten! De pit laat je dan 24 uur in het water weken.

Hierna verwijder je het bruine velletje voorzichtig van de pit. Pak nu een viertal saté prikkers erbij. Deze prikkers steek je ongeveer in het midden van de pit. Zitten de prikkers goed vast? Dan kun je een schaaltje of glas vullen met water en de pit hierin laten ‘hangen’. Let erop dat je de onderkant van de pit in het water hebt zitten, tot ongeveer het middel van de pit. Je kunt altijd nog water toevoegen of weggieten.

En dan is het wachten maar! Wachten totdat de pit langzaam openbarst en wortels en een stengel laat groeien.

Je eigen kamerplant kweken

Zodra je avocadoplant stevige wortels heeft ontwikkeld, en je zijn stengel ziet groeien komt er ook snel blad aan. Zo krijg je plant meer vorm en begint steeds meer op een kamerplant te lijken. Zodra dit het geval is kun je plant verpotten naar aarde. Zet de avocadoplant in een mooie bloempot en over een paar jaar heb je je eigen avocado’s! Geduld is een schone zaak.

Shop hier een Stekschaaltje voor de avocadpit

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *