Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Zamioculcas stekken in water of aarde

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Zamioculcas?

De Zamioculcas, een populaire kamerplant die zijn oorsprong vindt in Zanzibar, Kenia en Madagaskar. Ze verbruiken weinig water en stellen verder ook weinig eisen aan de verzorging. Niet alleen de ideale kamerplant, maar ook als kantoorplant is de Zamioculcas populair. De Zamioculcas komt uit de Araceae familie. Familie van de Zamioculcas is ook wel de Anthurium, Spathiphylum en de Philodendron.

En de populariteit van de Zamioculcas, oftewel ZZ plant, kun je eenvoudig doorzetten. Het stekken van de plant is namelijk opvallend makkelijk. Net zo makkelijk als de verzorging van de plant. Perfect!

Benodigdheden

 • Zamioculcas (ZZ plant)
 • Schaar
 • Ontsmettingsmiddel
 • Vaasje met water of bloempot met verse potgrond
 • Optioneel: stekpoeder

Zamioculcas stekken in 4 stappen

1. Ontsmet de schaar

Ja, dat lees je goed! Het eerste wat je moet doen is het ontsmetten van het gereedschap. Of je nu een schaar of mesje gebruikt, maak de boel eerst goed schoon. Je kunt hiervoor het beste alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken.

2. Stekken knippen

Het stekken van de Zamioculcas kan op twee manieren: in water en in grond. De snelste manier om te stekken is in water.

Je kunt het beste één tak afknippen en deze in stukken verdelen. Zorg ervoor dat elk stukje twee blaadjes heeft. Deze manier van stekken is zowel handig voor het stekken in water als in aarde.

3. Stekken in water of aarde

Heb je stekpoeder in huis? Dep dan wat stekpoeder op de open wond van de stekjes. Ook kun je wat stekpoeder aanbrengen bij de moederplant. Laat het stekpoeder goed opdrogen voordat je verder gaat.

Geen stekpoeder? Geen probleem! Je kunt na het knippen de stekjes in water of direct in de grond steken. Bij de stekjes in aarde is het belangrijk om de grond licht vochtig te houden. Ook kun je de stekjes het beste op een standplaats met indirect zonlicht neerzetten.

4. Laten wortelen en verpotten

Bij het stekken in water zullen er eerder wortels ontstaan, dan als de stekken al in de grond staan. De Zamioculcas groeit erg langzaam, dus ook het groeien van wortels kan een tijd duren.

Zitten er wortels van ongeveer 5 cm aan de stekjes? Dan kun je ze verpotten in aarde. Houd de kleine stekjes hierbij op een standplaats met indirect zonlicht. Zodra de plant groter is gegroeid kan deze verhuizen naar de halfschaduw.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

4 comments

 1. Wat een duidelijke omschrijving van het stekken van deze prachtige plant! Ik heb een hele lange scheut van mijn vriendin gehad en nu weet ik dus via deze informatie dat de scheut/stengel in delen geknipt moet worden met minimaal 2 blaadjes aan stengel. Ik ga dat straks doen en in water zetten, ben benieuwd of gaat lukken! Dank!

  1. Danique van Studioplant

   Hoi Maria,

   Wat leuk om te horen! Veel succes en plezier met het stekken. 🙂

   Mochten er toch nog vragen zijn, neem dan gerust contact op.

 2. Ik heb na 7 maanden eindelijk zichtbare wortelgroei in het glaasje water. Zijn mu ongeveer 5 milimeter na 3 weken. Traaaaaaag die ZZ hahaha.

  1. Danique van Studioplant

   Wat leuk om te horen dat er nu eindelijk wortelgroei is ontstaan! Daar heb je wel flink wat geduld voor nodig gehad, wow! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0