Zamioculcas stekken in water of aarde

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Zamioculcas?

De Zamioculcas, een populaire kamerplant die zijn oorsprong vindt in Zanzibar, Kenia en Madagaskar. Ze verbruiken weinig water en stellen verder ook weinig eisen aan de verzorging. Niet alleen de ideale kamerplant, maar ook als kantoorplant is de Zamioculcas populair.

En de populariteit van de Zamioculcas, oftewel ZZ plant, kun je eenvoudig doorzetten. Het stekken van de plant is namelijk opvallend makkelijk. Net zo makkelijk als de verzorging van de plant. Perfect!

Benodigdheden

  • Zamioculcas (ZZ plant)
  • Schaar
  • Ontsmettingsmiddel
  • Vaasje met water of bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Zamioculcas stekken in 4 stappen

Stap 1: ontsmet de schaar

Ja, dat lees je goed! Het eerste wat je moet doen is het ontsmetten van het gereedschap. Of je nu een schaar of mesje gebruikt, maak de boel eerst goed schoon. Je kunt hiervoor het beste alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken.

Stap 2: knippen maar!

Het stekken van de Zamioculcas kan op twee manieren: in water en in grond. De snelste manier om te stekken is in water.

Je kunt het beste één tak afknippen en deze in stukken verdelen. Zorg ervoor dat elk stukje twee blaadjes heeft. Deze manier van stekken is zowel handig voor het stekken in water als in aarde.

Stap 3: stekken in water of aarde

Heb je stekpoeder in huis? Dep dan wat stekpoeder op de open wond van de stekjes. Ook kun je wat stekpoeder aanbrengen bij de moederplant. Laat het stekpoeder goed opdrogen voordat je verder gaat.

Geen stekpoeder? Geen probleem! Je kunt na het knippen de stekjes in water of direct in de grond steken. Bij de stekjes in aarde is het belangrijk om de grond licht vochtig te houden. Ook kun je de stekjes het beste op een standplaats met indirect zonlicht neerzetten.

Stap 4: wortelen en verpotten

Bij het stekken in water zullen er eerder wortels ontstaan, dan als de stekken al in de grond staan. De Zamioculcas groeit erg langzaam, dus ook het groeien van wortels kan een tijd duren.

Zitten er wortels van ongeveer 5 cm aan de stekjes? Dan kun je ze verpotten in aarde. Houd de kleine stekjes hierbij op een standplaats met indirect zonlicht. Zodra de plant groter is gegroeid kan deze verhuizen naar de halfschaduw.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *