Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Yucca stekken: van scheut tot plant

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Yucca?

De Yucca komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en behoort tot de Aspergerfamilie. Ondanks dat de plant op een palm lijkt is niets minder waar. Wat wel waar is, is dat de Yucca een makkelijke kamerplant is. Net als de Dracaena, Sansevieria en Philodendrons. De plant is niet zo’n waterdrinker.

Het stekken van de Yucca gaat iets lastiger dan het stekken van een Pannenkoekenplant. Je hebt er meer benodigdheden én geduld voor nodig. De Yucca is namelijk niet de allersnelste groeier. Al is dat het helemaal waard!

Benodigdheden

 • Yucca
 • Schaar of mes
 • Ontsmettingsmiddel
 • Bloempot met verse potgrond

Yucca stekken in 4 stappen

1. Benodigdheden ontsmetten

Begin met het schoonmaken van de schaar of een scherp mesje. Voor het ontsmetten kun je het beste gebruik maken van alcohol of ontsmettingsmiddel.

Maak de schaar of het mesje na het ontsmetten goed droog. Als er nog alcohol of ontsmettingsmiddel op het gereedschap zit kan dit schadelijk zijn voor de plant.

2. Scheut afknippen of los snijden

Na het schoonmaken van het gereedschap is het tijd om deze te gebruiken. Bij het stekken van de Yucca is het belangrijk dat je een scheut knipt die een bruine stam heeft.

Het kan zijn dat de scheuten van de Yucca al wortels hebben ontwikkeld. Is dit het geval? Snijd of knip dan onder de wortels. Als de scheuten van de Yucca nog geen wortels hebben is dit geen probleem. Zorg dat je een stek losmaakt van ongeveer 7 à 10 cm.

3. Stek laten drogen

Heb je de scheut netjes afgeknipt of los gesneden? Dan mag je de stek 3 tot 7 dagen laten drogen. Leg de stek op een koele en beschutte plek. Vermijd dan ook een plek op vensterbank. Door de stek op een koele plek te leggen droogt de stam uit. Tijdens het uitdrogen wordt de stek bevorderd om wortels te kweken, zodat er vocht opgenomen kan worden.

4. Verpotten van de stek

Zodra de stam van de stek goed gedroogd is kun je verpotten. Je kunt hiervoor het beste stekgrond gebruiken. In stekgrond zitten voedingsstoffen die wortelgroei kunnen bevorderen. Geef de eerste periode minder water dan dat je gewend bent. Zo blijf je de stek stimuleren om wortels te groeien. Na ongeveer één maand tot 6 weken heeft je stek wortels gevormd. Zo eenvoudig kan het zijn!

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

2 comments

 1. Myrna de Blinde-Kokkes

  Doordat mijn kitten steeds in de Yucca springt en tussen de bladeren gaat zitten, hebben we de Yucca verplaatst naar de gang onder de trap. Niet de meest ideale plaats, beetje donker. Maar nu is ze vanmorgen vanaf een traptrede bovenop een top gesprongen en die is dus afgebroken net onder de bladeren.
  Kan ik deze ook nog opkweken?

  1. Danique van Studioplant

   Hallo Myrna,

   De kat is in ieder geval fan van de Yucca lijkt het! Of het stekken op deze manier gaat werken is niet te garanderen. Maar, we zouden in ieder geval aanraden om inderdaad de ‘stek’ te laten drogen. Als je de stek daarna in de grond steekt is het verstandig om het onderste blad weg te halen. Anders kan het dat door water geven het onderste blad rotten. Succes! Hopelijk krabbelt de stek weer op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0