Yucca stekken: van scheut tot plant

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Yucca?

De Yucca komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en behoort tot de Aspergerfamilie. Ondanks dat de plant op een palm lijkt is niets minder waar. Wat wel waar is, is dat de Yucca een makkelijke kamerplant is. De plant is niet zo’n waterdrinker.

Het stekken van de Yucca gaat iets lastiger dan het stekken van een Pannenkoekenplant. Je hebt er meer benodigdheden én geduld voor nodig. De Yucca is namelijk niet de allersnelste groeier. Al is dat het helemaal waard!

Benodigdheden

  • Yucca
  • Schaar
  • Ontsmettingsmiddel
  • Bloempot
  • (Stek)potgrond

Yucca stekken in 4 stappen

Stap 1: benodigdheden ontsmetten

Begin met het schoonmaken van de schaar of een scherp mesje. Voor het ontsmetten kun je het beste gebruik maken van alcohol of ontsmettingsmiddel.

Maak de schaar of het mesje na het ontsmetten goed droog. Als er nog alcohol of ontsmettingsmiddel op het gereedschap zit kan dit schadelijk zijn voor de plant.

Stap 2: scheut afknippen

Na het schoonmaken van het gereedschap is het tijd om deze te gebruiken. Bij het stekken van de Yucca is het belangrijk dat je een scheut knipt die een bruine stam heeft.

Het kan zijn dat de scheuten van de Yucca al wortels hebben ontwikkeld. Is dit het geval? Knip dan onder de wortels. Als de scheuten van de Yucca nog geen wortels hebben is dit geen probleem. Knip een stam van ongeveer 7 á 10 cm.

Stap 3: stek laten drogen

Heb je de scheut netjes afgeknipt? Dan mag je de stek 3 tot 7 dagen laten drogen. Leg de stek op een koele en beschutte plek. Vermijd dan ook een plek op vensterbank. Door de stek op een koele plek te leggen droogt de stam uit. Tijdens het uitdrogen wordt de stek bevorderd om wortels te kweken, zodat er vocht opgenomen kan worden.

Stap 4: verpotten van de stek

Zodra de stam van de stek goed gedroogd is kun je verpotten. Je kunt hiervoor het beste stekgrond gebruiken. In stekgrond zitten voedingsstoffen die wortelgroei kunnen bevorderen. Geef de eerste periode minder water dan dat je gewend bent. Zo blijf je de stek stimuleren om wortels te groeien. Na ongeveer één maand tot 6 weken heeft je stek wortels gevormd. Zo eenvoudig kan het zijn!

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *