Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Strelitzia stekken: een eenvoudig stappenplan

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Strelitzia?

Een Strelitzia is, naast de Musa, misschien wel één van de meest bekende Jungle planten die er is. De plant kan in woonkamers tot het plafond groeien, en maakt in de meeste gevallen ook kleine baby’s. En die baby’s kun jij dan weer stekken! Want eenvoudig is dat zeker bij de Strelitzia.

Je hebt bij het stekken van de Strelitzia niet per se gereedschap nodig. Het stekken doe je namelijk met je handen. De beste periode om de Strelitzia te stekken is de lente. Wat je dan doet? Lees het hieronder!

Benodigdheden

 • Strelitzia (Nicolai of Reginae)
 • Mes
 • Bloempot met verse potgrond
 • Optioneel: stekpoeder

Strelitzia stekken in 4 stappen

1. Ontsmet je gereedschap

Het is belangrijk om met schoon gereedschap aan de slag te gaan. Gebruik bij het stekken van de Strelitzia een scherp én schoon mes. Dit geldt trouwens niet alleen voor de Strelitzia! Schoon en goed gereedschap is belangrijk bij het stekken van iedere soort kamerplant.

Je kunt het mes ontsmetten door deze goed af te wassen met heet water. Daarnaast kun je gebruik maken van ontsmettingsmiddel of pure alcohol.

Heb je dit niet in de buurt? Zorg dan wel dat het mes goed schoon is. Indien dit niet het geval is breng je eenvoudig en vooral onnodig bacteriën over op de plant. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

2. Graaf de stek uit

Graaf de moederplant en de baby die je zou willen stekken goed uit. Je kunt hierbij het beste de volledige plant uit zijn bloempot halen. Het uitgraven maakt het loshalen van de stek niet alleen makkelijker. Ook zorg je voor minder schade aan wortels, de stek én de moederplant.

Als je de plant toch aan het uitgraven bent, kun je de moederplant na het stekken ook direct verpotten. Bij het verpotten raden wij aan om een pot te gebruiken die minstens 20% groter is dan de vorige. Ook is verse potgrond belangrijk.

3. Scheuren maar!

Een Strelitzia deel je door te scheuren. Scheuren kan alleen best voor wat schade zorgen. Hierom raden wij aan om een scherp mes te gebruiken.

Snijd de stek die je zou willen los van de moederplant. Doe dit erg voorzichtig.

Haal de stek niet direct van de moederplant af. In de meeste gevallen zitten de wortels goed in elkaar.

Het is belangrijk om de wortels goed van elkaar los te halen. Dit kun je het beste doen met lauw stromend water. Hierdoor raakt de potgrond los en kun je de wortels beter uit elkaar halen. Het is belangrijk dat de stek van de Strelitzia wortels heeft.

4. Geduld wordt beloond

Heb je toevallig stekpoeder in huis? Breng dit poeder dan aan op de ‘open wond’. Zowel bij de moederplant als het stekje. Laat het poeder goed opdrogen.

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem! Met stekpoeder wordt wortelgroei en herstel gestimuleerd.

Hierna kun je het stekje in verse potgrond plaatsen. Belangrijk: geef de eerst komende dagen geen water. Zo gun je het stekje en de moederplant tijd om de wond te laten helen. Na ongeveer een maand zijn de wortels aangesterkt en gegroeid. Geduld hebben dus!

Stekken van de Strelitzia verzorgen

Houd de week zonder water de aarde van het stekje altijd licht vochtig. Eens per week een beetje water is dan voldoende.

Zet het stekje daarnaast in direct zonlicht. De Strelitzia is namelijk een echte zonaanbidder!

Het stekje kan het beste bij een raam op het zuiden geplaatst worden. Hier komt het meeste zonlicht naar binnen. Een raam op het noorden is een minder goed idee voor je stekje. Het stekje zal te weinig water krijgen, wat ervoor kan zorgen dat het blad gaat hangen en groei stagneert.

Meer over de verzorging van de Strelitzia vind je in onze handleiding.

Het kan zijn dat direct na het stekken het stekje er wat slap bij kan hangen. Dit is volkomen normaal! Het stekje moet nu voor zichzelf zorgen. En dat kan best lastig zijn!

Zodra het stekje weer rechtop gaat staan of al nieuw blad aanmaakt weet je dat het stekje is gewend. Meestal maakt het stekje van de Strelitzia na 2 weken nieuwe wortels aan. Vanaf deze 2 weken is nieuwe bladgroei dan ook mogelijk.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

2 comments

 1. Ik heb een strelitziastek zonder wortels kan deze ook zo de potgrond in ?
  Bij deze mijn dank .

  1. Danique van Studioplant

   Hallo Wiel. Een stek van de Strelitzia zonder wortels heeft weinig kans tot slagen. Het valt natuurlijk te proberen! Al heeft een Strelitzia stek zonder wortels en in deze tijd van het jaar, de herfst en winter, niet de beste omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0