Schefflera stekken

De Schefflera is dankzij zijn stam en bladvorming een geliefde kamerplant. Dankzij zijn stam wordt de Schefflera ook wel vergeleken met de Pachira.

Het stekken van de Schefflera is een tijdrovend proces. Voordat er wortels ontstaan ben je minstens één maand verder. Het kan daarbij ook gebeuren dat er helemaal geen wortelgroei wordt ontwikkeld. Een experiment dus!

Benodigdheden

  • Schefflera
  • Mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Schefflera stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Je kunt de Schefflera op twee manieren vermeerderen: een kopstek of een stengelstek.

Als je de kop of een stengel afsnijdt, zorg er dan voor dat de stek minstens 15 cm is. Het is ook altijd verstandig dat er minstens 3 bladeren aan de stek zitten.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats de stek(ken) in potgrond. Het is het beste om de stek op een lichte en warme plaats te zetten, maar vermijd direct zonlicht.

Het duurt minimaal één maand voordat de stek wortels ontwikkeld. Zeker als je stekt buiten het groeiseizoen (lente tot de herfst) kan groei lang op zich laten wachten.

Shop onze Schefflera's

Volg ons op Instagram