Rhipsalis (Koraalcactus) stekken

Net als de verzorging is het stekken van de Rhipsalis erg eenvoudig. Je hebt alleen een mes nodig. That’s it! Daarnaast is het handig om flink wat geduld te hebben met de Rhipsalis. Groei van de plant kan namelijk nog wel op zich laten wachten.

Benodigdheden

  • Rhipsalis
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Rhipsalis stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Snijd één of meer bladeren van de Rhipsalis plant af. Het is het beste om een stek van minimaal 10 cm te snijden.

Heb je een Rhipsalis met hele brede en platte bladeren? Dan kan je dit blad in meerdere stukken snijden.

Stap 3: Laat de stek drogen

Na het afsnijden van de stekken is het verstandig om ze minstens 3 dagen te laten drogen. Voordat de stekken in de grond worden gezet, kun je de wond het beste laten uitdrogen zodat hierna wortelgroei kan ontstaan.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Na het drogen kun je de stekken in de grond steken. Geef een klein beetje water, maar doe dit niet te vaak. De grond van de Rhipsalis stekken mag tussen de waterbeurten volledig opdrogen.

Na ongeveer één maand zijn er genoeg wortels ontwikkeld. Je kunt dit controleren door voorzichtig aan de plant te wiebelen. Dan merk je vanzelf dat de stek daadwerkelijk stevig in zijn bloempot zit. Ook zou het kunnen dat je binnen een maand al groei bij de stek kunt zien.

Shop onze Rhipsalis planten

Volg ons op Instagram