Philodendron stekken zonder luchtwortels

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Philodendron?

De Philodendron is één van de makkelijke kamerplanten die er is. Van oorsprong komt de plant uit het regenwoud van Zuid-Amerika en groeit hij langs grote planten en bomen omhoog. Het leukste aan de plant is toch wel het blad. Om welke soort van de Philodendron het ook gaat, het blad van de plant zal je nooit teleurstellen.

Het handigste aan de Philodendron is dat de plant luchtwortels groeit. Deze wortels groeien midden op de stam en kunnen in de natuur zelfs enkele meters langs worden. Dankzij deze luchtwortels is het stekken van de Philodendron een eitje!

Benodigdheden

  • Philodendron
  • Scherp mesje of schaar
  • Ontsmettingsmiddel
  • Glas, vaas(je) of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Philodendron stekken in 4 stappen

Stap 1: ontsmet het mes

Voor het stekken van een plant vinden wij het belangrijk dat de benodigdheden schoon zijn. Het mes dient dan ook ontsmet te zijn met pure alcohol of ontsmettingsmiddel. Hiermee voorkom je dat er onnodig bacteriën worden overgebracht naar de Philodendron.

Stap 2: snijd de stengels

Je kunt een Philodendron stekken met of zonder luchtwortel. Al raden wij aan om te stekken met luchtwortel. Dit gaat niet alleen sneller, maar heeft op meer kans op succes. 

De Philodendron snijd je ongeveer 5 cm onder de luchtwortel. Wil je stekken zonder luchtwortel? Snijd de stengel dan schuin van de moederplant af. De kan op wortels is dan groter!

Stap 3: stekpoeder voor wortelgroei

Wij raden aan om stekpoeder aan te brengen na het stekken. Dit doen wij op zowel de open wond van de stek als bij de moederplant. Laat het poeder goed opdrogen.

Heb je geen stekpoeder? Dat is natuurlijk geen probleem! Al kan het stekproces met stekpoeder wel veel sneller gaan. Stekpoeder bevorderd namelijk wortelgroei.

Stap 4: afwachten maar

Zet het stekje in een vaas of glas met water. Zeker de luchtwortel mag volledig onder water komen te staan. Raakt er toevallig ook blad het water? Haal dit blad dan weg met een schone schaar of mes. 

Indien blad het water raakt gaat het blad schimmelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Alle energie gaat naar het beschimmelde blad, in plaats van naar wortelgroei.

Het verzorgen van een Philodendron stek

Na ongeveer twee weken zijn er wortels gevormd aan de plek van de luchtwortel. Stek je zonder luchtwortel? Dan kan het vormen van wortels nog wel een tijdje duren.

Om de stek te voorzien van genoeg energie is het belangrijk om het water eens per week te verversen. Zodra de wortels rond de 5 tot 10 cm zijn kun je de stek verpotten in de aarde. Succes!

Philodendron stekken in 10 seconden

Benieuwd naar het stekken van een Philodendron in 10 seconden? Kijk dan onze video waarin we de Monstera, ook lid van de Philodendron familie, met luchtwortels stekken.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *