Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) stekken

De Pannenkoekenplant is een kleine 'stekfabriek'. Deze kamerplant is niet alleen makkelijk te onderhouden, maar ook eenvoudig om te stekken.

Groeit jouw Pilea, zoals de plant officieel heet, al uit zijn pot? Dan is het tijd zijn om eens in de weer te gaan met een schaar!

Benodigdheden

  • Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas of vaas met water
  • Optioneel: stekpoeder

Pannenkoekenplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst de schaar schoon die je wellicht gaat gebruiken.

Houd de schaar onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Graaf eerst de Pannenkoekenplant uit. Zowel de moederplant als de stek. Je kunt het beste de plant uit de pot halen en de potgrond verwijderen. Door de plant en de stek uit te graven verminder je schade aan wortels, de stek en moederplant.

Haal dan voorzichtig de scheut(en) van de moederplant. Doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant. Mocht dit niet makkelijk gaan, dan kun je de scheut ook met de schaar van de moederplant afknippen.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Plaats de stek(ken) in een glas of vaas met water. Als de onderste bladeren het water raken, kun je deze het beste afknippen. Als je de onderste bladeren niet afknipt, is het mogelijk dat ze gaan rotten.

Ververs het water van het glas eens per week, en maak dan ook meteen het glaswerk schoon. Binnen twee weken kun je wortelgroei gaan zien.

Wanneer de wortels zich tot ongeveer 5 cm hebben ontwikkeld, kun je de stek verpotten. Verplaats de stek van water naar een sierpot met verse potgrond.

Shop onze Pannenkoekenplanten

Volg ons op Instagram