Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Pannenkoekenplant stekken: 4 eenvoudige stappen

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Pannenkoekenplant?

De Pannenkoekenplant, misschien wel de grootste babymaker die er is. Deze kamerplant is niet alleen makkelijk te onderhouden. Nee, hij zorgt daarnaast ook nog eens eenvoudig voor meer exemplaren.
Groeit jouw Pilea, zoals de plant officieel heet, al uit zijn pot? Dan is het tijd zijn om eens in de weer te gaan met een schaar!

Benodigdheden

  • Pannenkoekenplant (Pilea)
  • Scherpe schaar of mesje
  • Vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Pannenkoekenplant stekken in 4 stappen

1. Graaf de moederplant uit

Vraag je allereerst af of de baby van de Pannenkoekenplant wel groot genoeg is. Een scheut van de Pannenkoekenplant zit namelijk aan de moederplant vast. In de meeste gevallen heeft de scheut dan ook nog geen of weinig wortels ontwikkeld.

Je kunt daarom het beste de moederplant en de scheut uitgraven. Zo kun je er goed bij en voorkom je onnodig schade.

2. Ontsmet het mes

Knip of snijd de scheut zo dicht mogelijk van de moederplant af. Dit kun je het beste doen met een gedesinfecteerd mesje of schaar.

Zorg er wel voor dat het gereedschap goed scherp is. Anders maak je alsnog onnodige schade aan de plant of wortels.

3. Stekpoeder aanbrengen

Gelukt? Stap 3 is enkel nodig als je stekpoeder in huis hebt. Stekpoeder zorgt er namelijk voor dat de wond die je hebt gecreëerd tijdens het stekken eerder heelt. Hierdoor kan het stekje energie steken in wortels groeien en groter worden. In plaats van energie te moeten steken in het laten helen van de wond.

Dus, pak dat stekpoeder er maar bij en breng het aan op de wond van de scheut. Vergeet hierbij ook de moederplant niet!. Laat daarna het stekpoeder goed opdrogen.

4. Stekken in water

Is het stekpoeder opgedroogd? Dan kun je het stekje van de Pannenkoekenplant in het water zetten. Door het stekje op water te zetten zal deze sneller wortels ontwikkelen. Zodra het stekje genoeg wortels heeft kun je deze dan verpotten in potgrond.

De Pannenkoekenplant is niet zo’n fan van direct zonlicht. Zet het vaasje met de stek dan ook niet op de vensterbank. Tenzij dit een raam op het noorden is. 

Na enkele weken zijn er genoeg wortels ontwikkeld. Je kunt de stekken dan verplaatsen vanuit het water naar een bloempot met verse aarde.

Tip! Ververs het water bij het stekje eens per week. Dan zul je zien dat je binnen een maand het stekje kunt verpotten. Zo snel gaat het namelijk met de wortels!
Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0