Monstera (Gatenplant) stekken

De Monstera is naast zijn verzorging ook makkelijk te stekken. Dit komt door de luchtwortels die een Monstera aanmaakt. Met deze wortels is het stekken van een kamerplant een eitje. Zelfs als je niet beschikt over groene vingers. Al is het ook mogelijk om een Monstera te stekken zonder luchtwortels.

Benodigdheden

  • Monstera
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Monstera stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Kies een mooie stengel uit om te stekken. Heeft deze toevallig een luchtwortel? Dat is ideaal! Je kunt de stengel 5 cm onder de luchtwortel van de plant afsnijden.

Heeft de plant geen luchtwortel op de plek waar je zou willen stekkken? Snijd de stengel dan een beetje schuin af. De kans dat er wortels gaan groeien is groter als je hem schuin afsnijdt. Stekken zonder luchtwortel is dus mogelijk, maar helaas niet altijd succesvol.

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 3: Plaats stek in water

Vul een vaas of glas met water. Zet de stek(ken) in een glas of vaas. Zorg ervoor dat bladeren van de stek het water niet raken. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen de bladeren gaan rotten. Goed om de onderste bladeren daarom te verwijderen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Ververs het water eens per week. Zo blijft de stek gezond! Zorg daarnaast voor genoeg indirect zonlicht zodat de stek goed kan gaan groeien.

Zodra de stek begint te wortelen, of de luchtwortels zijn uitgegroeid tot wortels van minstens 5 cm, kun je ze in een pot met verse potgrond plaatsen. Wortels verschijnen meestal na 2-4 weken.

Shop onze Monstera planten

Volg ons op Instagram