Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Monstera stekken: met of zonder luchtwortel?

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Monstera?

Een Monstera behoort tot de Philodendrons, en is misschien wel één van de makkelijkste kamerplanten die er is. En nog makkelijker is misschien wel het stekken van de Monstera! Ja, dat hoor je goed. Het stekken word je erg makkelijk gemaakt door de luchtwortels die een Monstera groeit. Met deze wortels is het stekken van een kamerplant een eitje. Zelfs als je niet beschikt over groene vingers. Al is het ook mogelijk om een Monstera te stekken zonder luchtwortels. Ook een eitje, trouwens!

Wat zijn luchtwortels?

Voordat je Google opentrekt lees eerst eens verder. Zo lastig is het allemaal namelijk niet. Luchtwortels zijn wortels midden op zijn stam, die niet direct in de richting van de aarde groeien. Het kan zelfs zijn dat deze luchtwortels zo groot groeien, dat ze gaan lijken op lianen. Een perfecte plant voor in jouw Urban Jungle dus!

Benodigdheden

  • Monstera
  • Scherp mesje of schaar
  • Ontsmettingsmiddel
  • Glas, vaas(je) of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Monstera stekken in 4 stappen

Stap 1: het mes schoonmaken

Voordat je de Monstera gaat stekken is het belangrijk om het gereedschap eerst goed schoon te maken. Houd het mesje of de schaar onder heet water en maak deze goed schoon. Hiermee voorkom je dat je tijdens het stekken onnodig bacteriën overbrengt naar de Monstera. Heb je toevallig ontsmettingsmiddel of pure alcohol in huis? Ontsmet na het hete water het gereedschap. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: de stengel snijden

Kies een mooie stengel uit. Heeft deze toevallig een luchtwortel? Dat is ideaal! Je kunt 5 cm onder de luchtwortel de stengel van de moederplant afsnijden. Het de plant geen luchtwortel op de plek waar je de plant van elkaar zou willen scheiden? Snij de stengel dan een beetje schuin af. De kans dat hier wortels aan gaan groeien is groter! Het stekken zonder luchtwortel is dus wel degelijk mogelijk, maar helaas niet altijd succesvol.

Stap 3: stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder in huis? Dan kun je het stekpoeder op de ‘open wond’ van de stek aanbrengen. Laat het poeder goed opdrogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Je kunt ook eenvoudig stekken zonder. Al kan het gebruik van stekpoeder wel de wortelgroei stimuleren.

Stap 4: stek in het water zetten

Vul een vaasje of glas met water. Zet hierin het stekje. Zorg dat het stekje flink onder water komt te staan, maar vermijd dat blad het water raakt. Dit kan ervoor zorgen dat het blad gaan schimmelen. En dat wil je voorkomen! Als het blad langdurig in aanraking komt met water gaat hier alle energie van het stekje naar toe. En dat is niet de bedoeling! Je wilt natuurlijk dat de stek wortels gaat vormen.

Wanneer gaan er wortels groeien bij de Monstera stek?

Na ongeveer twee weken zul je grote verschillen zien aan de stek. Heb je gestekt met een luchtwortel? Dan kan het zijn dat de stek al de aarde in kan. Heb je gestekt zonder luchtwortels? Vanaf de twee weken kan het zijn dat er wortelvorming begint te ontstaan.

“Ververs eens per week het water. Zo houd je de stek gezond!”

Zodra de stek wortels groeit, of de luchtwortels zijn uitgegroeid tot wortels van minimaal 3 cm, kun je deze in de aarde planten.

Monstera stekken in 10 seconden

Als ons stappenplan niet duidelijk genoeg is, kun je er ook voor kiezen om onze korte video te bekijken. En met kort, bedoelen we ook echt kort! De video is slechts 10 seconden, maar toont je duidelijk hoe het stekproces in zijn werk gaat.

Video afspelen
Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0