Kalanchoë stekken in stek- en zaaigrond

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Kalanchoë?

De Kalanchoë is een vetplant, waardoor het verzorgen erg eenvoudig is. Een vetplant slaat water namelijk op in zijn blad. Scheelt jou weer tijd én water natuurlijk! Uit de Kalanchoë familie komen zo’n 125 soorten. De meeste platen zijn naast vetplanten ook bloeiende kamerplanten.

Net als het verzorgen is ook het stekken van de Kalanchoë erg makkelijk. Je hebt weinig benodigdheden nodig en ook de uitvoering is goed te doen. Het enige waar je rekening mee moet houden is, dat het stekken van de Kalanchoë erg lang duurt.

Benodigdheden

  • Kalanchoë
  • Mes
  • Ontsmettingsmiddel
  • Bloempot met verse potgrond

Kalanchoë stekken in 4 stappen

Stap 1: het mesje schoonmaken

Tijdens het stekken van de Kalanchoë heb je een mesje nodig. Het is belangrijk om dit mesje goed schoon te maken. Doe je dit niet? Dan verspreid je binnen no-time bacteriën naar de stek én moederplant.

Je kunt het mesje het beste schoonmaken met ontsmettingsmiddel of pure alcohol.

Stap 2: aan de slag

Snijd een stek van ongeveer 10 van de bovenkant van de plant. Zorg ervoor dat er minstens 2 bladeren aan de stek zitten.

Haal het onderste blad van de stek af. Doe je dit niet? Dan geeft de stek te veel energie aan het onderste blad om deze levend te houden. Energie die de stek ook zou kunnen gebruiken voor wortelgroei.

Stap 3: rustig laten drogen

De Kalanchoë is een vetplant. En net als andere vetplanten is het belangrijk om de wond van de stek te laten opdrogen. Je kunt de stek ongeveer 4 dagen laten drogen.

Op het moment dat de wond van de stek droog is stimuleer je de stek om wortels aan te maken.

Stap 4: verpotten, die stek!

Gebruik voor de stek zaai- en stekgrond. Zorg ervoor dat geen enkel blad in de grond komt te staan. Is dit toch het geval? Haal dan nog wat blad aan de onderkant weg. Je kunt het overtollige blad met een mesje wegsnijden.

Kalanchoë stek verzorgen

Houd de aarde van de stek licht vochtig, maar geef slechts een kleine hoeveelheid water. Na zo’n 3 weken groeit de stek wortels. Zodra je ziet dat de Kalanchoë daadwerkelijk wortels heeft kun je regelmatig kleine beetjes water geven. Je merkt dat er wortels zijn gegroeid, doordat de stek steviger staat of ook daadwerkelijk al groei vertoond.

Geef in ieder geval niet te veel water. De Kalanchoë blijft een vetplant. En vetplanten hebben nou eenmaal weinig water op. Al het water dat ze krijgen slaan ze op in de stam en het blad.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *