Graslelie (Chlorophytum) stekken

Een Graslelie, oftewel de Chlorophytum, is een zeer makkelijke plant om te stekken. Vanaf de lente tot in de zomer is het mogelijk dat de plant kleine witte bloemetjes laat groeien.

Zodra de bloemetjes zijn uitgebloeid zie je vanzelf kleine scheuten ontstaan. Laat deze scheuten nog ongeveer een maand aan de moederplant vastzitten. Zo weet je zeker dat er al kleine wortels zijn gevormd.

Benodigdheden

  • Graslelie (Chlorophytum)
  • Schaar
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas of vaas met water
  • Optioneel: stekpoeder

Graslelie stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stek los

Knip de jonge scheuten voorzichtig van de moederplant af. Let goed op de wortels van de jonge scheuten. Probeer ze zoveel mogelijk te beschermen. Zo vermijd je beschadigde wortels bij zowel de stek als bij de moederplant.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zet de stek in een glas of vaas met water. Zorg ervoor dat geen enkel blad het water raakt.

Als er bladeren zijn die het water raken, knip ze dan af. Als je bladeren het water laat raken kunnen ze naar verloop van tijd namelijk gaan rotten.

Zorg ervoor dat je wekelijks het water verschoont het glaswerk schoonmaakt. Dit voorkomt algvorming in het glaswerk, en dat kan ten koste gaan van het wortelen van de stek.

Na 2-4 weken zullen de wortels aanwezig zijn. Als de wortels ongeveer 5 cm zijn kan je de stek van water naar aarde verplaatsen.

Shop onze Graslelie planten

Volg ons op Instagram