Stekken van de Graslelie

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Graslelie?

Een Graslelie, oftewel de Chlorophytum, is een zeer makkelijke plant om te stekken. Vanaf de lente tot in de zomer is het mogelijk dat de plant kleine witte bloemetjes laat groeien. De bloemen zorgen niet alleen voor vrolijkheid, maar ook voor stekjes.

Zodra de bloemetjes zijn uitgebloeid zie je vanzelf kleine scheuten ontstaan. Laat deze scheuten nog ongeveer een maand aan de moederplant vastzitten. Zo weet je zeker dat er al kleine wortels zijn gevormd.

Benodigdheden

  • Graslelie (Chlorophytum)
  • Schaar
  • Ontsmettingsmiddel
  • Vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Graslelie stekken in 4 stappen

Stap 1: gereedschap ontsmetten

Maak allereerst een schaar goed schoon. Je kunt hierbij alcohol gebruiken zodat de schaar goed ontsmet is. Schaar schoon? Dan is het tijd om te knippen!

Stap 2: stek los knippen

Knip voorzichtig de jonge scheuten los van de moederplant af. Let hierbij goed op de wortels van de jonge scheut. Probeer deze zo goed mogelijk te beschermen. Zo vermijd je beschadigde wortels.

Stap 3: zet de stek op water

Heb je toevallig stekpoeder in huis? Maak hier dan zeker gebruik van. Breng wat stekpoeder aan op de wortels van de stek en de open wond van de moederplant. Laat het stekpoeder dan goed drogen. Zet hierna de geknipte stek in een glaasje op het water. Je kunt het vaasje met stekje het beste op de vensterbank zetten. Zo krijgt de stek voldoende licht om nieuwe wortels te laten groeien.

Stap 4: verpotten maar!

Heeft de stek voldoende wortels? Dan mag het stekje verpot worden. Gebruik hierbij verse potgrond, zodat je niet per ongeluk rouwvliegjes loslaat. Rouwvliegjes kunnen in potgrond ontstaan zodra deze vochtig en niet goed genoeg afgesloten is.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *