Ficus (Rubberplant) stekken

De Ficus is een bekende kamerplant die in verschillende soorten beschikbaar is. Van de Ficus Lyrata tot de Ficus Robusta, het stekken is vrij eenvoudig. Hoewel je bij het vermeerderen wel veel geduld moet hebben.

Benodigdheden

  • Ficus
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas of vaas met water of Bloempot met verse potgrond
  • Plastic (boterham)zak
  • Optioneel: stekpoeder

Ficus stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Kies de manier waarop je zou willen vermeerderen. Je kunt ervoor kiezen om de stekken in water te zetten, of direct in de grond.

Knip in beide gevallen een stengel af met ten minste twee bladeren.

  • Voor vermeerdering in de grond kies je een stek met maximaal twee bladeren.
  • Voor vermeerdering in water mag de stek maximaal vier bladeren hebben.

Stap 3: Plaats de stek

Bij het vermeerderen kan er witte vloeistof uit de stengel komen. Dep de vloeistof van de moederplant en stek.

Als je stekpoeder hebt kun je dit vervolgens aanbrengen en wachten tot het is opgedroogd. Stekpoeder kan wortelgroei bevorderen, maar is geen vereiste.

Plaats de stek vervolgens in water of zet de stek in de grond. Zet je de stek direct in de grond? Gebruik dan een plastic (boterham)zak die je om de stek en pot wikkelt. Zo voorkom je dat de bladeren uitdrogen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Het is belangrijk om de bladeren regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zodra de stek wortels heeft van ongeveer 5 tot 10 cm, kun je deze verpotten in een bloempot met verse potgrond.

Bij stekken in de grond moet je de grond licht vochtig houden. Zodra je merkt dat de stek vastzit in de aarde, zullen er waarschijnlijk wortels zijn gevormd. Je kunt dan het plastic zakje verwijderen.

Shop onze Ficus planten

Volg ons op Instagram