Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Ficus stekken in water

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Ficus?

De Ficus is een bekende kamerplant die komt in vele verschillende soorten. Als je kijkt naar het uiterlijk van de Ficus, past de plant eigenlijk niet in het straatje van andere kamerplanten. Van de Ficus Lyrata tot de Ficus Robusta, het stekken is eenvoudig. Net als de verzorging van de Ficussoort. Al heb je bij het stekken wel veel geduld nodig!

Je kunt een Ficus stekken door zijn stam in water te zetten. Ook stekken via de stam in de aarde is mogelijk, al is deze manier van stekken niet altijd succesvol.

Benodigdheden

  • Ficus
  • Schaar of mes
  • Ontsmettingsmiddel
  • Vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Ficus stekken in 4 stappen

1. Schoonmaken en ontsmetten

Maak allereerst het mesje of de schaar schoon die je gaat gebruiken. Je kunt hiervoor pure alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken.

Is je gereedschap schoon? Zorg er na het schoonmaken voor dat het mesje en/of de schaar ook goed droog zijn.

2. Stekken in water of aarde

Is het gereedschap schoon én droog? Kies dan voor de manier waarop je zou willen stekken. Je kunt ervoor kiezen om de stek op water te zetten, of direct in de aarde.

Knip in beide gevallen een stuk stam net minstens één blad. Kies bij stekken in grond voor een stek met maximaal 2 bladeren, en bij stekken in water tot vier bladeren.

3. Wachten op wortelgroei

Als je de stam van de moederplant hebt los geknipt of gesneden kan er witte vloeistof loskomen. Dep bij zowel de moederplant als de stek de open wond droog. Indien je stekpoeder hebt kun je hierna stekpoeder aanbrengen en wachten tot het is opgedroogd.

Zet hierna de stek in het water of duw de stek in de grond. Stek je direct in de grond? Gebruik dan een plastic zakje die je om het blad wikkelt en vastmaakt aan de stam. Zo voorkom je uitdroging bij het blad.

4. Extra tip

Het is daarbij ook belangrijk om regelmatig met een plantenspuit het blad van de stek te bevochtigen. Zodra de stek wortels van zo’n 5 tot 10 cm heeft, kun je de stek verpotten. Houd bij stekken in de grond de bodem licht vochtig.

Zodra je merkt dat de stek vaster in de grond zit zijn er waarschijnlijk wortels gevormd. Vanaf het moment dat er wortels zijn kun je regelmatiger en meer water geven. Je kunt dan ook het plastic zakje rondom het blad weghalen.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0