Dracaena (Drakenbloedboom) stekken

De Dracaena behoort tot de kamerplanten die eenvoudig te stekken zijn. Al is het wel belangrijk om geduld te hebben. Nadat je de plant gestekt hebt kan het ongeveer 4 weken duren voordat er wortels zijn gevormd.

Zodra de Dracaena wat ouder wordt kan de stam bedolven zijn met bruin slap hangend blad. Om de plant weer een beetje op te frissen kun je de Dracaena stekken. Dit zorgt niet alleen voor een mooiere, maar ook gezonde plant.

Benodigdheden

  • Dracaena
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Dracaena stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Kop- of stengelstek afsnijden

Je kunt twee delen van de Dracaena vermeerderen: een topstek of een stengelstek.

Als je de top of een stengel afsnijdt, zorg er dan voor dat de stek minstens 20 cm is.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder in huis? Dan kun je het stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de stek en moederplant. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima vermeerderen. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei wel kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

In het begin is het belangrijk om de grond van de stek licht vochtig te houden.

Na ongeveer een maand zal de stek beginnen te groeien. Op dat moment zijn er voldoende wortels gevormd om de stek te verzorgen. Vanaf dat moment hoef je de grond niet meer licht vochtig te houden. De Dracaena heeft eens in de 2,5 tot 4 weken water nodig.

Shop onze Dracaena's

Volg ons op Instagram