Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Dracaena stekken en snoeien

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Dracaena?

De Dracaena behoort tot de kamerplanten die eenvoudig te stekken zijn. Al is het wel belangrijk om geduld te hebben. Nadat je de plant gestekt hebt kan het ongeveer 4 weken duren voordat er wortels zijn gevormd. Al is het stekken van de Dracaena wel essentieel voor een gezonde moederplant. Als je kijkt naar het uiterlijk heeft de Dracaena wel wat weg van de Yucca.

Zodra de Dracaena wat ouder wordt kan de stam bedolven zijn onder bruin slap hangend blad. Om de plant weer een beetje op te frissen kun je de Dracaena stekken. Dit zorgt niet alleen voor een mooiere, maar ook gezonde plant.

Benodigdheden

  • Dracaena
  • Schaar of mes
  • Ontsmettingsmiddel
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Dracaena stekken in 4 stappen

1. Pak je gereedschap erbij

Het stekken van de Dracaena kan nogal een zware klus zijn. Je hebt dan ook een snoeischaar of een sterk en scherp mes nodig.

Voordat we beginnen met stekken is het belangrijk om de schaar en het mes te ontsmetten. Wij raden aan om hierbij pure alcohol of ontsmettingsmiddel te gebruiken.

2. Knip de top

Snijd de vertakkingen van de Dracaena. Heeft jouw kamerplant geen vertakkingen? Geen probleem! Ook zonder vertakkingen kun je de Dracaena stekken. Je kunt ook de top van de plant afsnijden. Zorg er wel voor dat je er minstens 10 cm afhaalt.

3. Verpotten die stekken!

Als je toevallig stekpoeder in huis hebt kun je dit op de open wond van de stek en moederplant aanbrengen. Laat het poeder goed opdrogen.

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem! Al kan het gebruik van stekpoeder wortelgroei bevorderen.

Zet de plant dan in een bloempot met verse potgrond. Plaats de stam diep genoeg in de aarde. Let er wel op dat de onderste kan van de stam vrij is van blad. Is dit niet het geval? Haal dan met een ontsmet mesje, schaar of met schone handen het onderste blad weg.

4. Geduld wordt beloond

Na ongeveer één maand zul je zien dat de stek gaat groeien. Er zijn dan genoeg wortels gevormd om de stek ‘normaal’ te verzorgen. Het is in het begin belangrijk om de grond licht vochtig te houden.

Zodra de stek ouder wordt kun je de watergift verminderen. De Dracaena heeft namelijk wel genoeg aan eens in de 2,5 à 4 weken water.

Tip: Je kunt ook een kale stam stekken. Je hebt hiervoor enkele een glas water nodig. Let er wel op dat je de juiste kant van de stam naar beneden zet. Op het moment dat de wortels ongeveer 15 cm lang zijn kun je de stam verpotten.
Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0