Calathea stekken

De Calathea is een populaire kamerplant. Net als Maranta’s en Syngoniums beschikken Calathea’s over duidelijke bladtekeningen. Al kun je de Calathea ook kennen van zijn bijzondere bewegingen. Iedere avond sluit de plant haar blad, die ze in de ochtend weer opent. Een echte danseres dus!

Benodigdheden

  • Calathea
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Calathea stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Je kunt het beste de Calathea uit haar pot halen en de scheut uitgraven. Het is belangrijk dat de scheut minstens 20 cm groot is.

Verwijder zoveel mogelijk potgrond rondom de wortels. Zo kun je goed zien of en hoeveel wortels de scheut heeft ontwikkeld.

Stap 3: Snijd de stek los

Snijd de scheut voorzichtig van de plant. Het is het beste om de scheut zo dicht mogelijk bij de moederplant af te snijden.

Is de scheut losgekomen? Haal dan voorzichtig de wortels los. Het is belangrijk dat een scheut zijn eigen wortels heeft.

Heeft de scheut nog geen eigen wortels? Dan is er weinig kans dat de scheut het overleeft.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zet zowel de stek als de moederplant in een pot met verse potgrond. Giet een beetje water rond de stek, zodat de grond licht vochtig is.

Je kunt er ook voor kiezen om de Calathea stek in water te zetten. Hoewel niet elke Calathea geschikt is voor vermeerdering in water. Dit kan dus een risico zijn.

Als je de moederplant ook gaat verpotten, raden we je aan een pot te kiezen die 20% groter is dan de vorige.

Na ongeveer een maand zullen de wortels hersteld zijn en kan er groei zichtbaar zijn. Houd de grond van de stekken de eerste weken continue licht vochtig. Dit bevordert de wortelgroei. Wees voorzichtig met te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

Shop onze Calathea's

Volg ons op Instagram