Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Cactus stekken in 3 stappen

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Cactus?

Van de hoge koude gebergtes tot op de Caribische Cariben. Het maakt de Cactus allemaal niets uit. Of hij nu wel of niet in de volle zon staat, als hij maar weinig water krijgt. Verder gaat hij gewoon lekker langzaam zijn gangetje. Als je kijkt naar de verzorging van een Cactus, gaat dit net zo makkelijk als bij Euphorbia’s en Vetplanten.

Net als de verzorging van de kamerplant is ook het stekken van de cactus eenvoudig. Wat snijden met een mes, en je bent klaar. Of nou ja, zo eenvoudig is het ook weer niet. Binnen 3 stappen ben je klaar. That’s it.

Benodigdheden

 • Cactus
 • Mes
 • Ontsmettingsmiddel
 • Bloempot met verse potgrond

Cactus stekken in 3 stappen

1. Maak je mes schoon

Een cactus stekken kan vrij eenvoudig zijn. Zeker wanneer er kleine bolletjes aan de cactus groeien. Al is het stekken van een cactus die in de lengte groeit ook geen hogere wiskunde.

Je kunt het beste eerst een mes goed ontsmetten. Hiervoor kun je pure alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken. Maak daarna het mes ook goed droog.

2. Snijden maar

Heb je een cactus die bolletjes groeit? Dan kun je deze bolletjes er voorzichtig afsnijden.

Groeit jouw cactus in de lengte? Dan kun je de stam vlak bij de grond afsnijden. Laat in beide gevallen de wond van de stek minstens een week goed opdrogen.

Let op! Het stekken van een Cactus is geen succes gegarandeerd. Het komt vaker voor dat een stek niet gaat wortelen.

3. Potgrond mixen

Zodra de stekjes zijn opgedroogd kunnen ze de grond in. Gebruik hiervoor een mix van potgrond en zand. Je kunt hier het bolletje op leggen, of de stek in de grond steken.

Zet het stekje op een standplaats met veel indirect zonlicht. Geef in geen enkel geval het stekje water. Dit doe je pas zodra er groei zichtbaar is.

Tip: Heeft de cactus last van wortelrot, of er zit rot in de stam? Dan kun je het beste om de rot heen snijden. Raak je per ongeluk wat rot aan? Maak het mes dan ook goed schoon. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat je de rot verspreidt.
Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

2 comments

 1. Hoi,
  Ik heb een vraagje… ik ben een zijtak van een grote cactus aan het stekken en bij het afsnijden stuitte ik op een houten kern. Ik vroeg me af of dit oke is of dat ik de cactus korter moet afsnijden tot er meer vruchtvlees zichtbaar is. Verder vroeg ik me af of ik, na het drogen en potten van de cactus, deze ook water moet geven? En zo ja, hoeveel? Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Beau

  1. Danique van Studioplant

   Goedemorgen Beau,

   Wat bijzonder dat de cactus een houten kern heeft! Dat komt zeker niet bij alle cactussen voor. Als de wond indroogt kan er weer nieuwe groei vanuit het houten gedeelte groeien. Het is dus niet nodig om de cactus terug te snijden tot het vruchtvlees.

   Als je de stek hebt gepot, wacht dan een paar dagen tot je water geeft. Een stek heeft wat meer water nodig, zodat er wortelgroei kan vormen. Omdat het nu vrij warm is, is eens per week een klein beetje water voldoende. Als er wortels zijn gevormd kun je de watergift weer afbouwen tot dezelfde hoeveelheid als bij de moederplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0