Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Bromelia stekken: scheuren van de scheut

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Bromelia?

Het lastige van een Bromelia? Deze plant kun je alleen stekken als het baby’s heeft gemaakt. Is dit nog niet het geval? Dan is er ook goed nieuws! Want een Bromelia maakt (in de meeste gevallen) alleen baby’s aan, wanneer ze zelf gaat afsterven. Jouw Bromelia gaat dus nog een tijdje mee. Net als andere bloeiende planten zoals de Anthurium is de Bromelia een echte eye-catcher.

De baby’s van de Bromelia groeien meestal zodra de plant in bloei is. Als er geen baby’s zijn, kun je dus nog een tijd van de Bromelia genieten. Heeft je Bromelia al wel baby’s gemaakt? Dan kun je deze eenvoudig stekken!

Benodigdheden

  • Bromelia
  • Een schoon en scherp mes
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Alles wat je moet weten voordat je gaat stekken

Groeien er baby’s naast de moederplant? Geef deze eens per week water in de kelk. Houd dit 2 à 3 weken vol. Door het water groeit het stekje sneller eigen wortels. Hierdoor gaat het stekje sneller groeien, wordt deze sterker en is het verschil na het loshalen kleiner. Dit scheelt weer als je haar los gaat halen van de moederplant!

Bromelia stekken in 4 stappen

1. De Bromelia uitgraven

Voordat je echt kunt gaan stekken pak je alle benodigdheden bij elkaar. Het stekken van de Bromelia begint niet direct met een scherp mes. Nee, integendeel!

Graaf allereerst de Bromelia goed uit. Zowel de moederplant als de stek. Hierbij kun je het beste de plant uit de bloempot halen en wat potgrond weghalen. Door de plant én stek uit te graven zorg je voor minder schade aan wortels, het stekje zelf en de moederplant.

2. Scheuren tot stek

Een Bromelia stek je door de plant te scheuren. Je pakt de stek én de moederplant goed vast, en trekt ze voorzichtig van elkaar af. Gaat dit niet direct?

Gebruik dan een scherp en schoon mes. Met het mes kun je de stek van de moederplant snijden. Wat je ook doet, doe het voorzichtig! Trek de stek dan ook niet van de moederplant. Er zijn namelijk nog wortels die beide planten met elkaar verbinden.

3. Potgrond losweken

Het is belangrijk om de wortels van de stek en de moederplant goed van elkaar los te halen. Aangezien je de plant toch al uit zijn bloempot had gehaald kun je de plant eenvoudig onder de kraan te houden. Je kunt hiervoor het beste lauw stromend water gebruiken. Hierdoor raakt de potgrond los, waardoor je eenvoudig de wortels uit elkaar kunt halen.

4. Stekpoeder aanbrengen

Heb je de wortels uit elkaar gekregen? Dan heb je de scheut succesvol gestekt! Wij raden aan om na het stekken stekpoeder aan te brengen. Zowel bij de moederplant en de stek kun je het beste stekpoeder aanbrengen op de ‘open wond’. Laat het poeder goed opdrogen. Door het stekpoeder wordt wortelgroei gestimuleerd. Hierdoor kunnen beide planten sneller herstellen. Om er zeker van te zijn kun je het beste de moederplant en stek voorzien van een nieuwe bloempot. Kies een bloempot die minsten 20% groter is dan de vorige. Leg onderin een laag hydrokorrels, en strooi daarover een laag verse potgrond uit.

Stekken van de Bromelia verzorgen

Geef direct na het stekken een beetje water. Houd hierna de potgrond telkens licht vochtig. Door het water kunnen wortels sneller groeien, waardoor herstel sneller gaat.

Let er wel op dat je geen wortelrot creëert. Wortelrot komt voor bij planten en stekjes die meer water krijgen dan ze kunnen gebruiken.

Zet het stekje daarnaast in indirect zonlicht. Als je het stekje direct op de vensterbank neerzet kan het blad verbranden. Na het stekken is het stekje erg gevoelig. Bij te veel zonlicht moet het stekje al haar energie geven aan het verbrande blad, in plaats van aan de wortels. Dit is zonde, wat op deze manier kan het stekje zelf doodgaan.

Meer over de Bromelia lees je in onze verzorgingshandleiding.

Goed om te weten: na het stekken kan het stekje er slap bij hangen. Dit is geen probleem! Een stekje moet nu voor zichzelf zorgen en dat is nogal een groot verschil. Het stekje heeft gewoon wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.

De Bromelia stek laten bloeien

De stekken van een Bromelia laten bloeien? Daar is een (bijna altijd) succesvol proces voor. Volg het onderstaande stappenplan en voor je het weet is de bloei begonnen:

  1. Plaats één jaar na het stekken een appel op de kelk. Gebruik hiervoor een rijpe appel, en zorg dat deze nog helemaal in tact is. Geen vreemde deuken of sneeën dus! Als de appel een open plekje heeft kan dit namelijk gaan schimmelen.
  2. Sluit het stekje inclusief de appel af met en plastic zak.
  3. Laat de plastic zak drie weken zitten.
  4. Verwijder de plastic zak én de appel.
  5. Binnen 8 tot 16 weken staat het stekje in bloei!
Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0