Begonia stekken: een eenvoudig stappenplan

Dat de Begonia Maculata een vrolijke plant is, dat is zeker! Wij begrijpen dan ook maar al te goed dat je deze plant graag zou willen vermeerden. Nou, dat kan eenvoudig! Het enige wat je hoeft te doen is de Begonia Maculata stekken. En dat is een eitje. Het stekken van de Begonia Maculata is wel wat anders dan de bladbegonia en de meeste kamerplanten. Stekken kan namelijk niet alleen door een deel van de steel af te knippen. Hoe dit wel moet? Dat leren we je in dit blog!

Wat heb je nodig voor het stekken van de Begonia Maculata?

  • De Begonia Maculata
  • Een schone én scherpe schaar of mes
  • Glas, vaas(je) of mok met water
  • Optioneel: stekpoeder

Begonia Maculata stekken doe je zo:

Stap 1

Om de Begonia Maculata te stekken maak je eerst het gereedschap goed schoon. Ontsmet het mesje of de schaar met heet water. Indien je toevallig pure alcohol in huis hebt staan, kun je hiermee het gereedschap nog beter ontsmetten. Als je de Begonia Maculata stekt met vies gereedschap kunnen bacteriën worden doorgegeven. En dit wil je natuurlijk voorkomen! Er kunnen op zijn tijd dan weer schimmels en andere bacteriën ontstaan, waardoor de plant aangetast wordt.

Stap 2

Bij de Begonia Maculata heb je een deel van de hoofdstengel nodig om te kunnen stekken. Helaas kom je er niet met alleen een blad en stukje stengel! Het stekken van de Begonia is dan ook alleen goed mogelijk als de plant al wat hoger is. Knip of snijd net boven een ander blad de stengel los van de hoofdstengel. Je hebt hiervoor een stengel nodig van enkele centimeters. De plant zal er nu minder vol uitzien, maar dat komt helemaal goed! Op de plek waar je nu het stekje hebt afgesneden, zal binnenkort weer een nieuwe stengel met blad groeien.

Stap 3

Heb je toevallig stekpoeder? Dit poeder kun je op de ‘open wond’ aanbrengen. Het stukje waar je de stek van de moederplant hebt losgehaald. Zorg ervoor dat het poeder wel goed opdroogt!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem! Ook dan gaat het stekje van de Begonia Maculata gewoon groeien. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels. Hierdoor zal de stek in evenveel tijd meer wortels ontwikkelen.  Een vereiste is het dus niet!

Stap 4

Doe water in een glas of vaasje en zet hierin het stekje. Je mag het stekje goed omringen met het water. Zorg er wel voor dat het stekje goed wordt ondersteund door de rand van het glas. Het is namelijk de bedoeling dat er geen blad in het water komt hangen. Je kunt in dat geval het beste het onderste blad verwijderen. De kans is namelijk groot dat wanneer blad langdurig in aanraking komt met het water het gaat schimmelen. Het dode blad kost de stek erg veel energie. Energie die de stek kan gebruiken om wortels aan te maken.

De Begonia stek verzorgen

Zet je stek van de Begonia Maculta op een lichte plek. Vermijd wel direct zonlicht! Ditzelfde geldt natuurlijk voor de moederplant. Al is zo’n stekje net wat kwetsbaarder.

Meer over de verzorging van de Begonia Maculata vind je in onze handleiding.

Wil je de stek toch op de vensterbank plaatsen? Zorg er dan voor dat dit een raam op het noorden is. Het noorden krijgt het minste middagzon, wat schadelijk kan zijn voor de Begonia Maculata. Vermijd in ieder geval een raam op het zuiden. Het zuiden is meer een plek voor zonaanbidders.

Wanneer verschijnen de eerste wortels bij de stek?

Na ongeveer een maand kun je de eerste wortels bij de Begonia Maculata stek spotten. Hoeveel wortels én hoe groot deze zijn kan sterk verschillen.

Zijn de wortels langer dan 5 cm? Dan kun je het stekje alweer verpotten! Zo snel kan het gaan. Voor je het weet heb je een leger aan Begonia Maculata planten.

Hulp nodig? Of heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan eens contact met ons op. Wij helpen je graag met het stekken van de Begonia Maculata.

Shop hier onze Begonia’s

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *