Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Stekken met jonge scheuten: een basis gebruiksaanwijzing

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je?

Van je favoriete kamerplant wil je er natuurlijk veel meer van hebben. Nu hebben we goed nieuws voor je! Met het stekken van je groene vriend maak je al gauw meer baby’s. We leren je hoe je met liefde je planten kunt verpotten, zaaien, stekken en uiteindelijk zelfs vermeerderen. En het beste? Succes verzekerd. Aan de slag dus!
Voor het stekken van de palm heb je eigenlijk vrijwel geen benodigdheden nodig. Het stekken zelf is ook niet lastig. Al kan het geduld dat je nodig hebt na het stekken wel lastig zijn. Voordat een stek écht geworteld is ben je zo enkele weken tot maanden verder.

De beginners gebruiksaanwijzing

Voordat je enthousiast al je kamerplanten begint te knippen, is het goed om de basics nog eens door te nemen. Allereerst belangrijk om te weten, er zijn twee manieren van stekken. Stekjes op water en stekjes direct in de aarde. Dit laatste scheelt jou weer vieze handen, maar heeft ook een nadeel! Je kunt namelijk niet goed zien of je stekjes aan het wortelen zijn. Dit is bij stekjes op water natuurlijk wel het geval.

Daarnaast is het goed om te weten hoe je de stekjes het beste kunt afknippen of snijden. Voor stekjes houden wij een minimum aantal centimeters aan van 15 cm. Dan zijn de stekjes vaak sterk genoeg om voor zichzelf te zorgen. Heb je een kamerplant met luchtwortels? Dan snijd je deze het makkelijks af onder de luchtwortel. Let hierbij wel op dat je de wortel niet beschadigd.

Er zijn twee verschillende manieren om te stekken

1. Stekken op water

Kies voor een schoon glas, en vul deze met voldoende water. Plaats hierin de stek en zorg dat de bovenkant van het stekje droog blijft. Heeft je stekje blad? Verwijder al het blad dat aan zijn steel zit. Het bovenste blad van je stekje mag behouden worden. Plaats het glas met je stekje op een lichte plaats, met geen direct zonlicht. Dat weleens zijn dood worden! Ook is het belangrijk om eens per week het water te verschonen. Zo krijgt je stekje weer verse mineralen en voedingsstoffen!

2. Stekken met aarde

Niet alle stekjes groeien goed in water, maar wel in aarde! Zorg er bij dit verpotten voor dat je de stek diep genoeg in de aarde steekt. Laat het stekje niet hangen, en vermijd ook dat het stekje afbreekt. Zodra je een stekje van 15 cm hebt afgesneden of geknipt verwijder je alle blaadjes, behalve het blad bovenaan het stekje. Laat dit bovenste blad met een klein stukje steel boven de aarde uitkomen, en verpot de rest van het stekje in een schone bloempot met verse aarde.

Ga je stekken? Vergeet dan het volgende gereedschap niet!

  • Schone en scherpe schaar of mesje
  • Glas of vaasje met water
  • Bloempot met verse aarde

Slechts drie accessoires benodigdheden! Niets meer en niet minder. Of nouja, een kamerplant is ook altijd handig als je gaat stekken.

Onze nieuwste kamerplanten

Die ook wel eens gestekt willen worden

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0