Bananenplant stekken: dat doe je zo!

Bij een echte tropische jungle in huis kan er één plant niet ontbreken: de Bananenplant. Oftewel, Musa (Dwarf) Cavendish. De plant groeit in de natuur enkele meters hoog. In een huiselijke situatie kan de Bananenplant erg groot worden, maar groter dan het plafond zal de plant niet gauw komen. Het leukste aan de plant? Als je hem goed verzorgd maakt hij baby's. En dat is een bijzonder proces.

Wat heb je nodig voor het stekken van de Bananenplant?

  • De Bananenplant
  • Een schoon én scherp mes
  • Potgrond
  • Bloempot
  • Optioneel: stekpoeder

Allereerst is het goed om te weten dat je niet iedere Musa eenvoudig kunt stekken. Integendeel! Als jouw moederplant besluit geen baby’s te maken, zal je deze dan ook niet snel krijgen. Stekken is dan een lastig geval!

Is jouw Bananenplant gezegend met baby’s? Volg dan het stappenplan!

Voordat je gaat stekken, wees er zeker van dat de baby groot genoeg is. Als de baby te klein is zal deze zonder de moederplant niet overleven. Het kan zelfs zijn dat de baby op zo’n moment nog geen eigen wortels heeft ontwikkeld. Ga je stekken? Zorg ervoor dat het baby plantje minstens 5 bladeren heeft en dat hij rond de 40 cm groot is.

Bananenplant stekken in 4 simpele stappen

Stap 1

Een Bananenplant is erg gevoelig voor ziektes en bacteriën. Zorg er dan ook goed voor dat het mes die je gaat gebruiken schoon is. Hiermee bedoelen we ook dat het mes goed ontsmet is. Dit kun je doen door het mesje schoon te maken met heet water. Vergeet daarnaast niet om je eigen handen ook goed te wassen!

Heb je toevallig pure alcohol in huis? Wij raden aan om het mes daarnaast nog te ontsmetten met pure alcohol.

Stap 2

Na het schoonmaken van het mesje kun je de plant het beste uit zijn pot halen. Baby’s van de Bananenplant groeien namelijk aan de moeder vast. Tijdens het stekken is het dus erg belangrijk om voorzichtig met de plant om te gaan!

Heb je de plant uit zijn pot gehaald? Graaf de stam met daaraan de baby dan voorzichtig uit.

Stap 3

Heb je de baby van de plant voorzichtig uitgegraven? Dan kun je de baby van de moederplant afhalen. Kijk wel eerst of het stekje al eigen wortels heeft. Zonder is het stekken erg lastig!

Snijd zo dicht mogelijk de moederplant en de babyplant van elkaar af. Heb je ze van elkaar afgesneden? Trek het stekje niet direct omhoog! Het kan zijn dat de wortels nog in elkaar verweven zijn. Haal indien nodig de wortels ook nog los van elkaar.

Stap 4

Je hebt het stekje voorzichtig van de moederplant afgehaald. Goed gedaan! De familie uitbreiding van de Bananenplant is dan ook al bijna afgerond. Heb je stekpoeder in huis? Dan kun je dit op de ‘open wond’ van het stekje aanbrengen. Laat dit opdrogen en plaats dan de stek in zijn nieuwe bloempot. Gewoon simpelweg het stekje in een bloempot plaatsen dus! Gebruik hierbij nieuwe potgrond, zodat het stekje extra veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

De Bananenplant stek verzorgen

Zet je stek op een lichte plek. Dit mag best direct zonlicht zijn! Een Bananenplant groeit in de natuur namelijk ook in direct zonlicht. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de moederplant. Al heeft zo’n stekje wel wat meer verzorging nodig.

Goed om te weten: zodra je de Bananenplant hebt gestekt, kan het stekje er wat slap bij gaan hangen. Dit is helemaal niet vreemd. De stek werd eerst goed verzorgt door de moederplant, maar moet nu op zijn eigen benen staan. En dat is nog best hard werken!

Meer over de verzorging van de Bananenplant vind je in onze handleiding.

De stek kun je rustig op de vensterbank neerzetten. Het beste zou een raam op het zuiden zijn. Heb je enkel een vensterbank met een raam op het noorden? Ga dan op zoek naar het meest zonnige plekje in huis. Vooral de middagzon is erg belangrijk voor de Bananenplant. Het is een echte zonaanbidder!

Wanneer verschijnt het eerste blad?

Houd de eerste paar dagen de potgrond licht vochtig. Je zult zien dat het stekje al gauw bijtrekt. Binnen de kortste keren staat het stekje helemaal op zijn eigen benen en maakt hij al gauw niet blad aan.

Kun je een Bananenplant stekken zonder wortels?

Als het kleine stekje geen wortels heeft is de kans op overleven erg klein. Zorg er dan ook altijd voor dat je het stekje pas afsnijd als je zijn wortels hebt gecheckt. Is dit al te laat? Dan zou je kunnen proberen om het stekje zonder wortels eerst op water te zetten.

Helaas gebeurt dit niet altijd, maar door het water kunnen er wortels gaan groeien aan de Bananenplant. Wij raden wel aan om in dit geval stekpoeder te gebruiken. En dan? Afwachten maar!

Hulp nodig? Of heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan eens contact met ons op. Wij helpen je graag met het stekken van de Bananenplant.

Shop hier onze Bananenplanten

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *