Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Bananenplant stekken: dat doe je zo!

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Bananenplant?

Bij een echte tropische jungle in huis kan er één plant niet ontbreken: de Bananenplant. Oftewel, Musa (Dwarf) Cavendish. De kamerplant wordt in de natuur namelijk enkele meters hoog. In een huiselijke situatie kan de Bananenplant erg groot worden, maar groter dan het plafond zal de plant niet gauw komen.

Het leukste aan de plant? Als je hem goed verzorgd maakt hij baby’s. En dat is een bijzonder proces. Allereerst is het goed om te weten dat je niet iedere Musa eenvoudig kunt stekken. Integendeel! Als jouw moederplant besluit geen baby’s te maken, zal je deze dan ook niet snel krijgen. Stekken is dan een lastig geval!

Benodigdheden

 • Bananenplant
 • Mes
 • Ontsmettingsmiddel
 • Bloempot met verse potgrond
 • Optioneel: stekpoeder

Is jouw Bananenplant gezegend met baby’s? Volg dan het stappenplan!

Voordat je gaat stekken, wees er zeker van dat de baby groot genoeg is. Als de baby te klein is zal deze zonder de moederplant niet overleven. Het kan zelfs zijn dat de baby op zo’n moment nog geen eigen wortels heeft ontwikkeld. Ga je stekken? Zorg ervoor dat het baby plantje minstens 5 bladeren heeft en dat hij rond de 40 cm groot is.

Bananenplant stekken in 4 stappen

1. Ontsmet het mes

Een Bananenplant is erg gevoelig voor ziektes en bacteriën. Zorg er dan ook goed voor dat het mes die je gaat gebruiken schoon is. Hiermee bedoelen we ook dat het mes goed ontsmet is. Dit kun je doen door het mesje schoon te maken met heet water. Vergeet daarnaast niet om je eigen handen ook goed te wassen!

Heb je toevallig pure alcohol in huis? Wij raden aan om het mes daarnaast nog te ontsmetten met pure alcohol.

2. Verpotten

Na het schoonmaken van het mesje kun je de plant het beste uit zijn pot halen. Baby’s van de Bananenplant groeien namelijk aan de moeder vast. Tijdens het stekken is het dus erg belangrijk om voorzichtig met de plant om te gaan!

Heb je de plant uit zijn pot gehaald? Graaf de stam met daaraan de baby dan voorzichtig uit.

3. Stekken loshalen

Heb je de baby van de plant voorzichtig uitgegraven? Dan kun je de baby van de moederplant afhalen. Kijk wel eerst of het stekje al eigen wortels heeft. Zonder is het stekken erg lastig!

Snijd zo dicht mogelijk de moederplant en de babyplant van elkaar af. Heb je ze van elkaar afgesneden? Trek het stekje niet direct omhoog! Het kan zijn dat de wortels nog in elkaar verweven zijn. Haal indien nodig de wortels ook nog los van elkaar

4. Stekpoeder aanbrengen en verpotten

Je hebt het stekje voorzichtig van de moederplant afgehaald. Goed gedaan! De familie uitbreiding van de Bananenplant is dan ook al bijna afgerond. Heb je stekpoeder in huis? Dan kun je dit op de ‘open wond’ van het stekje aanbrengen. Laat dit opdrogen en plaats dan de stek in zijn nieuwe bloempot. Gewoon simpelweg het stekje in een bloempot plaatsen dus! Gebruik hierbij nieuwe potgrond, zodat het stekje extra veel voedingsstoffen binnenkrijgt.

De Bananenplant stek verzorgen

Zet je stek op een lichte plek. Dit mag best direct zonlicht zijn! Een Bananenplant groeit in de natuur namelijk ook in direct zonlicht. Ditzelfde geldt natuurlijk voor de moederplant. Al heeft zo’n stekje wel wat meer verzorging nodig.

Goed om te weten: zodra je de Bananenplant hebt gestekt, kan het stekje er wat slap bij gaan hangen. Dit is helemaal niet vreemd. De stek werd eerst goed verzorgt door de moederplant, maar moet nu op zijn eigen benen staan. En dat is nog best hard werken!

Meer over de verzorging van de Bananenplant vind je in onze handleiding.

De stek kun je rustig op de vensterbank neerzetten. Het beste zou een raam op het zuiden zijn. Heb je enkel een vensterbank met een raam op het noorden? Ga dan op zoek naar het meest zonnige plekje in huis. Vooral de middagzon is erg belangrijk voor de Bananenplant. Het is een echte zonaanbidder!

Wanneer verschijnt het eerste blad aan de stek?

Houd de eerste paar dagen de potgrond licht vochtig. Je zult zien dat het stekje al gauw bijtrekt. Binnen de kortste keren staat het stekje helemaal op zijn eigen benen en maakt hij al gauw niet blad aan.

Kun je een Bananenplant scheut zonder wortels stekken?

Als het kleine stekje geen wortels heeft is de kans op overleven erg klein. Zorg er dan ook altijd voor dat je het stekje pas afsnijd als je zijn wortels hebt gecheckt. Is dit al te laat? Dan zou je kunnen proberen om het stekje zonder wortels eerst op water te zetten.

Helaas gebeurt dit niet altijd, maar door het water kunnen er wortels gaan groeien aan de Bananenplant. Wij raden wel aan om in dit geval stekpoeder te gebruiken. En dan? Afwachten maar!

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram

8 comments

 1. S weingart

  Hallo mijn bananen plant heeft 5 Baby stekjes van klein naar 10 centimeter is de grootste de moeder plant is ongeveer 60 centimeter??? Met vriendelijke groet Susanne

 2. S weingart

  Hallo mijn bananen plant heeft 5 Baby stekjes van klein naar 10 centimeter is de grootste de moeder plant is ongeveer 60 centimeter???Waneer kan ik gaan stekken Met vriendelijke groet Susanne

  1. Danique van Studioplant

   Hi Susanne!

   Wat leuk dat je wilt gaan stekken. Stekjes van ongeveer 10 centimeter zijn nog wel wat klein. Als een stek ongeveer de helft van de lengte van de moederplant heeft, kun je deze gerust stekken. Zo niet? Dan kun je beter even wachten. Als de stekken nog te klein en jong zijn hebben ze te weinig wortels om zelf te overleven. Omdat het bijna lente is zou het zo kunnen dat de stekken binnen enkele maanden wel groot genoeg zijn.

   Succes!

 3. Francien Ter Horst

  Goedemiddag, ik heb 3 baby stekjes voorzichtig van de moeder bananeplant gesneden. Babies doen t goed alleen de moederplant niet. Bladeren verschrompelen, kleuren raar bruingrijs.
  Hoe kan dit?

  1. Danique van Studioplant

   Hi Francien, wat leuk dat je aan de slag bent gegaan met het stekken. Fijn om te horen dat de stekjes het goed doen!

   In het begin kunnen zowel de moederplant als de stekjes wat gaan hangen. Dit komt voornamelijk door de grote verandering, maar ook door eventuele wortelschade.

   Ik zou aanraden om (als dat nog niet is gedaan) de moederplant verse potgrond te geven. Daar zitten weer nieuwe voedingsstoffen in. Mocht je de moederplant al nieuwe potgrond hebben gegeven, dan kun je ook extra plantenvoeding toevoegen aan de watergift. Houd de eerste periode de aarde van de moederplant in ieder geval goed vochtig. Bijna dagelijks kleine hoeveelheden water. Hopelijk trekt de moederplant dan met enkele dagen weer wat bij!

 4. Hallo! Ik heb vraagje. Ik heb een grote bananenplant (90cm) en die heeft de afgelopen 5 weken 8 babyplantjes aangemaakt… Nu er zijn er al 3 redelijk groot (25cm) en klaar om te stekken, maar de andere 5 zijn nog klein (de kleinste is echt maar 5cm). Wat doe ik best ? Allemaal tesamen stekken met het risico dat de kleintjes het niet overleven, of nog wachten tot ze allemaal groot zijn, maar dan ben ik bang dat ze het allemaal niet zullen overleven… Alvast bedankt!

 5. Heb de babyplant van de moeder afgehaald maar eerst even in water gezet en toen kwamen er wortels.
  Daarna geplant in aarde en hij groeit goed alleen de bladeren aan de rand worden bruin.
  Wat kan ik hieraan doen?

  1. Danique van Studioplant

   Hallo Coby, wat fijn dat het stekken goed is gelukt!

   Bruine randen aan het blad van een Bananenplant is normaal. Zeker als het gaat om het onderste blad. Het onderste blad sterft af om bovenop weer nieuw blad te kunnen groei. Dit blad kun je eraf knippen.

   Als ook het bovenste blad erg bruin wordt is dit een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Je kunt dan het beste een ander plekje geven aan de stek en afwachten hoe dit gaat. Anders kan een beetje meer water bij de waterbeurt wellicht de oplossing zijn.

   De stek komt uit het water en is nu overgebracht in aarde, dit kan ook nogal een aanpassing zijn voor de stek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0