Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Ananasplant stekken en vermeerderen

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Ananasplant?

Je hebt haar vast weleens gezien: de Ananasplant! Een kamerplant waarmee jij in no-time je eigen ananas kweekt. Lekker? Dat zeker! Maar wat weet je eigenlijk over deze bijzondere kamerplant? Want bijzonder is ze zeker. Officieel heet de plant Bromelia Ananas, maar je mag de plant gewoon Ananasplant noemen.

De Ananasplant zorgt ervoor dat er minder gesnurkt wordt. Ja, dat hoor je goed! Deze tropische kamerplant maakt korte metten met dat gesnurk van jou of je partner. Zet haar op je nachtkastje en je zal het verschil snel merken. Tenminste, als de fabels waar zijn!

Benodigdheden

  • Ananas
  • Mes
  • Saté prikkers
  • Glas of vaasje met water

Hoe groeit ananas?

De ananasplant wordt in een vooraf verzorgde bodem geplant. Om er ook daadwerkelijk ananassen te laten groeien heb je een tropisch klimaat nodig. De ananas groeit dus uit de grond! Voor een lekker sappige ananas gaat er 14 tot 18 maanden aan werk vooraf. Voor een tweede vrucht volgen er daarna nog zo’n 13 maanden. Er gaat dus flink wat tijd overheen voordat jij een ananas kunt kopen in de supermarkt.

Ondanks zijn lange groeiproces is de Ananasplant een gemakkelijke kamerplant. Het leukste? Je kunt haar zelf stekken! Hoe je dat doet? Dat vertellen we je zo, eerst leggen we je uit hoe je haar moet verzorgen. Dat is namelijk minstens zo belangrijk!

Kweek je eigen ananasplant, zo vanuit de supermarkt!

Het allerleukste is natuurlijk om zelf je eigen ananasplant te kweken. Hoe je dat doet? Dat leggen we je uit! Het is namelijk makkelijker dan je denkt.

Meer over de verzorging van de Ananasplant vind je in onze handleiding.

Ananasplant stekken in 4 stappen

Stap 1: verwijder de kroon van de ananas

Daar waar het allemaal begint. In de supermarkt, groentewinkel of markt op de hoek. Kies een mooie ananas uit! 

Verwijder daarna de kroon van de ananas. Dit doe je door de kroon van de ananas af te draaien. Lukt dit niet? Snijd de kroon dan los! Neem hierbij geen vruchtvlees mee. Het vruchtvlees kun je er zelf voorzichtig afhalen. Als je het vruchtvlees laat zitten, kan je stek gaan rotten. Dat wil je natuurlijk niet!

Stap 2: snijd het onderste blad weg

Zoals je misschien wel kent van stekken, is het belangrijk om het onderste blad van de stek te verwijderen. Dit kost het stekje extra veel moeite en energie. Iets wat hij beter kan gebruiken voor het groeien van wortels!

Stap 3: stek in het water

Om je stek boven water te houden is het belangrijk om vier tandenstokers in je stek te prikken. Deze kun je het beste in een plusteken steken. Zo kun je de stek in een glas hangen, met het stekje in water.

Stap 4: verzorgen van de stekken

De ananas groeit namelijk het beste met veel zonlicht! En verder? Afwachten maar! Ververs eens in de zoveel tijd het water, en je zult de wortels zien groeien. Veel plezier van je nieuwe kamerplant!

Ananasplant verzorgen

De Ananasplant is eenvoudig te onderhouden. Als je haar op een zonnige plek neerzet tenminste! Het liefste heeft ze het zonlicht niet direct op haar vrucht, maar dit kan per plant verschillen. Ergens op de vensterbank is prima! Let er wel op dat ze in de zomer niet verbrand. Dat is voor niemand een pretje, ook voor je Ananasplant niet!

Een beetje water

Je zou het misschien niet verwachten, maar de Ananasplant is niet zo’n dorstig type. Oké, ze drinkt graag. Al is eens per week al voldoende! Geef haar geen water via de zijkanten van de plant, maar via haar vrucht. Twijfel je of ze teveel water krijgt? Geef dan liever vaker kleine beetjes, dan eens per week teveel. Take it easy! Dat doet zij namelijk ook.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0