Aloë Vera stekken met en zonder wortels

ALLES OVER HET STEKKEN

Hoe stek je een Aloë Vera?

Oorspronkelijk komt de Aloë Vera uit het Midden-Oosten. De vetplant is dankzij zijn helende werking niet zomaar een kamerplant. Het sap uit de plant heeft namelijk een zeer verkoelende werking die o.a. goed te gebruiken is bij huidverbranding of eczeem. Genoeg reden om de plant te vermeerderen dus!

Gelukkig is de Aloë Vera eenvoudig om te vermeerderen. Daarnaast kan de plant ook zonder scheuten gestekt kan worden. Al is het stekken van de Aloë Vera is – zeker zodra je stekt met het blad – wel een langdurig proces. Je hebt niet zoals bij het stekken van de Pilea binnen no-time nieuwe scheuten.

Benodigdheden

  • Aloë Vera
  • Scherp mesje
  • Ontsmettingsmiddel
  • Bloempot
  • (Stek)potgrond

Aloë Vera stekken in 4 stappen

Stap 1: inspecteren en schoonmaken

Kijk eerst eens goed naar de Aloë Vera. Heeft de plant al scheuten? Zo ja, waar bevinden deze scheuten zich?

Indien de scheuten zich laag aan de moederplant hebben gevestigd is de kans groot dat de scheut al wortels heeft. Al kun je ook eenvoudig een scheut stekken zonder wortels.

Maak daarna het mesje goed schoon met alcohol of ontsmettingsmiddel. Vergeet niet om het mesje goed droog te maken zodat je de Aloë Vera niet kunt besmetten.

Stap 2: graaf en snijdwerk

Indien je een scheut zou willen stekken die laag aan de moederplant zit, kun je de Aloë Vera het beste voorzichtig uitgraven. Zo leg je niet alleen de scheut, maar ook de bijbehorende wortels bloot.

Voor zowel het stekken van een scheut dichtbij de moederplant, als het stekken van het blad geldt hetzelfde. Snijd zo de stek zo dicht mogelijk van de moederplant af.

Stap 3: stek laten opdragen

Laat de stekken die al wortels hebben ongeveer 4 dagen drogen. Zodra de stek opdroogt kan dit wortelgroei stimuleren.

Heb je een stek zonder wortels? Dan is het beter om het blad enkele weken te laten drogen. Zodra de wond volledig is gedicht kan de stek verpot worden.

Stap 4: de stek verpotten

Heeft de stek voldoende wortels? Dan mag het stekje verpot worden. Je kunt hiervoor het beste verse stekpotgrond gebruiken om wortelgroei te stimuleren.

Geef de eerste periode geen water totdat er kleine wortels zijn gevormd.

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *