Shopping Cart

Gratis thuisbezorgd

Uitgebreide verzorging handleidingen

Klanten geven ons een 9,6 / 10

Olifantsoor (Alocasia) stekken

ALLES OVER STEKKEN

Hoe stek je een Alocasia?

De Alocasia komt uit de tropen van Azië en bestaat uit vele verschillende soorten. Net als vele andere kamerplanten komt de Alocasia uit de Araceae familie. Onder andere de Dieffenbachia, Spathiphyllum en Zamioculcas zijn familie van de Alocasia. Al zijn de plantensoorten qua uiterlijk heel verschillend. Het zijn zeker niet de makkelijkste planten, maar mooi zijn ze wel. Voornamelijk het blad van de Alocasia is erg opvallend. Net als de verzorging is het stekken van de Alocasia niet voor iedereen weggelegd.

Je kunt de Alcoasia alleen stekken zodra deze jonge scheuten heeft. Heeft jouw kamerplant dit niet? Dan moet je helaas nog wachten. Daarnaast moet de scheut ook van een bepaald formaat zijn. Zodra de scheut kleiner is dan 20 cm kun je het beste nog even wachten. Dan weet je in ieder geval zeker dat de scheut eigen wortels heeft ontwikkeld!

Benodigdheden

  • Alocasia
  • Mes
  • Ontsmettingsmiddel
  • Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: Vaasje met water

Alocasia stekken in 4 stappen

1. Ontsmet het mes

Het stekken van de Alocasia begint bij het schoonmaken van het mes. Je kunt hiervoor pure alcohol of ontsmettingsmiddel gebruiken.

Maak ten alle tijden het mes daarna goed droog. Doe je dit niet? Dan kun je de wortels van de stek en/of moederplant beschadigen door het ontsmettingsmiddel dat nog op het mes zit.

2. Graaf de moederplant uit

Je kunt het beste de moederplant uit haar pot halen en de scheut uitgraven. Het is wel belangrijk dat de scheut minstens 20 cm groot is.

Haal zo veel mogelijk aarde rondom de wortels weg. Zo kun je goed zien of én hoeveel wortels de scheut heeft ontwikkeld.

3. Snijd de stek los

Zodra je de scheut en de moederplant goed hebt uitgegraven kun je beginnen met snijden. Snijd voorzichtig de scheut van de moeder af.

Is de scheut los? Haal dan ook voorzichtig de wortels van elkaar los. Het is belangrijk dat de stek zijn eigen wortels heeft.

Heeft de stek nog geen eigen wortels? Dan is de kans klein dat de stek gaat overleven. Jammer, maar helaas wel de waarheid.

4. Verpotten maar!

Je kunt nu het beste de moederplant én stek verpotten. De stek plaats je in een bloempot met verse aarde. Giet een klein beetje water bij de stek, zodat de bodem licht vochtig is.

Je kunt de Alocasia stek ook in water plaatsen. Al is niet iedere Alocasia soort hiervoor geschikt.

Als je de moederplant ook gaat verpotten raden wij aan om een bloempot te kiezen die maar liefst 20% groter is dan de vorige.

Na ongeveer een maand zullen de wortels hersteld zijn en kan het zijn dat er groei zichtbaar is. Al hoeft dit niet het geval te zijn. Zeker wanneer het winter is kan groei nog een tijd uitblijven. Pas in ieder geval op met te veel water geven zodat er geen wortelrot ontstaat.

Meer over kamerplanten?
Volg ons op Instagram
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis thuisbezorgd

In Nederland, België en Duitsland

Verzorging handleidingen

alle informatie die je nodig hebt

We scoren een 9,6!

Bekijk onze reviews

Bestel nu

en betaal later

0