Maak je eigen mini kweekkas

Als echte plantenliefhebber ken je vast de verschillende manieren om al je kamerplanten te stekken. Tenminste, dat denk je! Stekken in water, of in aarde. Die manieren kennen we natuurlijk (bijna) allemaal. Maar ben je ook bekend met het stekken in een mini kas?

The Greenhouse method

Ja, dat hoor je helemaal goed! Stekjes kun je gemakkelijk in een eigen kas laten groeien. Een ecosysteem of terrarium welteverstaan. Hoe je dat doet? Dat is simpel! Je verzamelt je stekje in een bijna volledig afgesloten omgeving. Zo zorgt de natuur voor zijn eigen vocht. En het leukste? Je kunt deze manier voor elkaar krijgen met een boterhamzakje. Precies! Makkelijker kunnen we het niet maken.

Je eigen kweekkas

Om het zo eenvoudig mogelijk én laagdrempelig te houden, heb je maar twee benodigdheden nodig. Daarnaast heb je deze in de meeste gevallen al in huis. Hier komen ze:

  1. Een afsluitbaar boterhamzakje
  2. Mos (of eventueel aarde)

Bron: Biophilia Magazine, Medium.

En nu?

Aan de slag! Of ben je teleurgesteld door alle benodigdheden? Wij in ieder geval niet! Zo makkelijk gaat dat nou eenmaal in de natuur. Een beetje mos, en vocht. Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt is een stekje die je wilt gaan stekken. Oh, en een plantenspuit óf waterbestuiver natuurlijk. Waarom je dat nodig hebt lees je hieronder!

Benodigdheden klaar? Stekken maar!

Allereerst pak je je stekjes, het boterham zakje en stukje mos erbij. Wij raden bij deze manier van stekken aan om gebruik te maken van mos in plaats van aarde. Dit omdat mos beter vocht vasthoudt, en zorgt voor een natuurlijk ecosysteem. Goed, je hebt alles klaarliggen. Je begint met een van de stekjes die je in een stukje mos wikkelt. Hierna kun je het beste het stukje mos vochtig maken met een plantenspuit of waterbestuiver. Het stekje mag tijdens het bevochtigen gewoon in het stukje mos blijven zitten.

Afsluiten en wachten

Leg het vochtige stukje mos met het goed ingewikkelde stekje horizontaal in het boterham zakje. Sluit het zakje dan bijna helemaal af. Laat hierbij het zakje nog een beetje open voor genoeg ventilatie. Je kunt je eigen mini kweekkas het beste op een licht plek plaatsen. Binnen enkele weken zal je het stekje zien groeien en worden nieuwe wortels zichtbaar. Let wel! Check 2 a 3 keer per week of het mos nog niet volledig is opgedroogd. Als dat het geval is kun je deze weer bevochtigen.

Geen idee hoe je moet stekken? Je leest ‘t in ons blog!

Geschikte kamerplanten

Niet al je stekjes zullen de kweekkas methode overleven. Je kunt het beste kiezen voor kamerplanten die houden van vochtigheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Varen, of kies voor een andere badkamerplant. Badkamerplanten kunnen goed tegen een hoge luchtvochtigheid, en genieten ook van een dagelijkse sproeibeurt.

Heb je weleens je gestekt in een zelfgemaakte kweekkas? Laat ons weten hoe het ging en wat je ervan vond! We zijn benieuwd naar je mening! 🙂

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem contact met ons op!

Shop hier je onze Ecosystemen

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *