Help! Er zit schimmel in mijn ecosysteem

Schimmel; een proces die je probeerde te voorkomen door het gebruik van actieve houtskool. Toch heeft de schimmel zich al genesteld en kun jij alleen nog maar toekijken. Of toch niet? Kun je daadwerkelijk iets doen tegen de schimmel in het ecosysteem?

Is schimmel in een ecosysteem erg?

Om te kort te zijn: nee. Schimmel in een ecosysteem is iets dat gebeurd. Zeker in een stadium waarin de mini kamerplanten nog moeten wennen aan de nieuwe leefomgeving.

In een afgesloten glazen pot is de luchtvochtigheid namelijk vele malen hoger dan wanneer je de plant gewoon in je huiskamer hebt staan. Wel is het grootste deel van de schimmel te voorkomen.

Slome vliegjes in een ecosysteem

Als je deze titel leest weet je waarschijnlijk precies wat we bedoelen. In een ecosysteem kunnen naast schimmels ook slome vliegjes voorkomen. Dit zijn rouwvliegjes. Rouwvliegjes bestrijden is gelukkig net als het bestrijden van schimmels mogelijk. Al zijn die rouwvliegjes best hardnekkig!

Wat moet ik doen met een beschimmeld ecosysteem?

Allesbehalve weggooien. Schimmels en bacteriën ontstaan, net als in een ecosysteem, ook in de natuur. Dit lost zich meestal vanzelf wel weer op. Helemaal in zo’n afgesloten ecosysteem!

Zo zorgt een schimmel, paddenstoel of mosvorming voor extra voeding in de leefomgeving, en blijft het ecosysteem juist in stand.

Beschimmeld blad kan zichzelf omtoveren tot compost wat weer bruikbaar is voor de rest van je ecosysteem. Toch raden wij je aan als een plantje volledig beschimmeld is toch te verwijderen.

Kun je preventief handelen tegen schimmels in een ecosysteem?

Voordat je een ecosysteem maakt is het goed om de glazen pot grondig schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een sopje van groene zeep gemixt met heet water.

Door de glazen pot goed schoon te maken ga je al aanwezige schimmels en bacteriën uit de weg.

Ook kun je tijdens het maken van je ecosysteem nog een preventieve stap ondernemen. Het toevoegen van actieve houtskool. Dit doe je door een handvol actieve houtskool te strooien onder de laag met potgrond en boven de laag hydrokorrels.

Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de actieve houtskool op de laag potgrond uit te strooien.

Mijn Groene Ecosysteem_Studioplant

Actieve houtskool

Tijdens het maken van een ecosysteem is het toevoegen van een laagje actieve houtskool tussen de potgrond en plantjes erg belangrijk. Actieve houtskool werkt namelijk als echte schimmel bestrijder, en dat gebeurt als volgt. Net zoals de darmen kan actieve houtskool interactie aangaan met virussen, bacteriën en schimmels. Hierbij absorbeerde de actieve houtskool de foute stoffen. Een soort van natuurlijk waterfilter dus!

Handschoenen en keukenpapier

Je kunt beschimmelde plantjes het beste weghalen. Ondanks dat de natuur zijn gang wel gaat kan de schimmel zich in een ecosysteem snel verspreiden. Om het beschimmelde blad of plantje te verwijderen kun je het beste handschoenen aandoen. Zo vermijd je dat je ook andere plantjes besmet met de schimmel. De plantjes kun je door middel van keukenpapier uit het ecosysteem halen.

3 dagen afsluiten en 24 uur luchten is vaak dé oplossing.

Wat moet ik doen met een te vochtig ecosysteem?

Breng allereerst in kaart waar de schimmel zit en hoeveel dit is. Ga daarna op onderzoek uit waarom er precies op deze plek schimmel is ontstaan. Het kan namelijk zijn dat je ecosysteem veel te vochtig is.

En hoe los je dat dan op? Teveel vocht in het ecosysteem kun je oplossen door het ecosysteem 24 uur te laten luchten, het ecosysteem weer 3 dagen af te sluiten en dit proces te herhalen. Dit is ook de beste methode als je zelf een ecosysteem gaat maken. Door te luchten en de omgeving dan weer af te sluiten laat je het stukje natuur wennen.

Blijf het ondanks het luchten wel erg vochtig in het glaswerk? Zet je ecosysteem dan voor een langere tijd open.

Helpt luchten van het ecosysteem helemaal niet? Je kunt ook proberen om de zijkanten van het glas droog te maken met wat keukenpapier. Zo haal je eenvoudig het meeste vocht weg.

Een ecosysteem hergebruikt het vocht dat in de leefomgeving is, door de deksel eraf te halen condenseert een deel van het vocht en kan dit naar buiten.

Heb je alle stappen van dit artikel opgevolgd, maar zit er nog schimmel in je ecosysteem? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken graag voor je uit hoe we je ecosysteem weer schoon kunnen krijgen.

Ook als je naar aanleiding van dit artikel vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen.

Shop je eigen Ecosysteem

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *